Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, όμως, από πού πήρε το όνομά της η Βίβλος;
Στην πραγματικότητα υπάρχουν περισσότερες από μία εκδοχές της Βίβλου, με εκείνη του Ιδουδαϊσμού να εκτείνεται πριν από την εποχή του Χριστού, ενώ επιπλέον, η ίδια η λέξη «Βίβλος» να έχει τις ρίζες της σε μια ακόμη παλαιότερη εποχή.
Πώς πήρε το όνομά της
Η Βίβλος, λοιπόν, δεν είναι στην πραγματικότητα καθόλου βιβλίο -τουλάχιστον όχι όπως σκέφτονται οι περισσότεροι τα βιβλία σήμερα. Αντίθετα, είναι περισσότερο μια ανθολογία περίπου 27 βιβλίων στην Καινή Διαθήκη, η οποία γράφτηκε περίπου από το 50 μ.Χ. έως το 100 μ.Χ.
Σύμφωνα με το BBC η Βίβλος χωρίζεται σε δύο μέρη: τα Ευαγγέλια και τα Γράμματα, με το καθένα να μεταφέρει τις διδασκαλίες του Χριστού και να παρέχει καθοδήγηση στους ηγέτες της παλαιοχριστιανικής εκκλησίας.
Το εντυπωσιακό, ωστόσο, γεγονός αναφορικά με την λέξη «Βίβλος» είναι ότι δεν έχει καμία σχέση με την εποχή κατά την οποία ζούσε ο Χριστός ή ακόμη και με τον Χριστιανισμό.
Η λέξη «Βίβλος» είναι λατινική
Η ιστορία για το πώς πήρε το όνομά της η Βίβλος, λοιπόν, ξεκινά στο μεσογειακό λιμάνι Gebal, γνωστό στους αρχαίους Έλληνες ως Byblos. Το ελληνικό όνομα για τον «πάπυρο» ήταν «byblos» και εκείνη την εποχή το Gebal ήταν ένας σημαντικός εξαγωγέας του υλικού.
Συγκεκριμένα, ο πάπυρος χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία υλικού γραφής και αρχαίων κυλίνδρων, σύμφωνα με την Britannica.
Ακόμη, σύμφωνα με το World History το φοινικικό αλφάβητο -το οποίο γέννησε πολλά σύγχρονα αλφάβητα, συμπεριλαμβανομένων των αγγλικών- προήλθε επίσης από τη Βίβλο. Με την πάροδο του χρόνου, λοιπόν, η λέξη «byblos» έγινε «biblia» στα λατινικά και στα ελληνικά «βιβλία».
Για το λόγο αυτό, όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες εκδόσεις της Αγίας Γραφής, συχνά αναφέρονται ως «biblia sacra» («ιερό βιβλίο») ή «biblia ta hagia» («βιβλία σοφίας»).
Σύμφωνα με το Compass News, συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε μια παραλλαγή αυτών των ονομάτων όταν αναφερόμαστε στη Βίβλο μέχρι σήμερα.
Παρόλα αυτά, η δημοτικότητα και η επιρροή ενός από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία στην αγγλική γλώσσα είναι απίθανο να αλλάξει σύντομα παρόλο που η λέξη «Βίβλος» προέρχεται πολύ πριν από την εποχή του Χριστού.