Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Πώς οι Ισραηλινοί κατάσκοποι διείσδυσαν στη Χεζμπολάχ και "έφτασαν" στον Νασράλα - Ο ρόλος της Συρίας

Οι πληροφορίες που συνέλεξε όλα αυτά τα χρόνια το Ισραήλ για τη Χεζμπολάχ, ειδικά στο πλαίσιο της εμπλοκής της τρομοκρατικής ομάδας στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, επέτρεψαν τις πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ στη Χεζμπολάχ, με αποκορύφωμα την εξάλειψη του αρχηγού της τρομοκρατικής οργάνωσης Χασάν Νασράλα, αποκαλύπτει δημοσίευμα των των  της Δευτέρας.   

Στον πόλεμο του 2006 με τη Χεζμπολάχ, το Ισραήλ προσπάθησε να σκοτώσει τον Χασάν Νασράλα τρεις φορές. Μία αεροπορική επιδρομή απέτυχε - ο ηγέτης της Χεζμπολάχ είχε φύγει νωρίτερα από το σημείο. Κανείς μέχρι την περασμένη Παρασκευή δεν κατάφερε να διαπεράσει τις τσιμεντένιες ενισχύσεις του υπόγειου καταφυγίου του, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τις απόπειρες δολοφονίας. 

Ο Ισραηλινός Στρατός παρακολούθησε τον Νασράλασε και με ένα στοχευμένο "χτύπημα" στο καταφύγιο που χτίστηκε βαθιά κάτω από ένα συγκρότημα διαμερισμάτων στη νότια Βηρυτό, έριξε έως και 80 βόμβες για να βεβαιωθεί ότι σκοτώθηκε.

«Θα φτάσουμε σε όλους, παντού», καυχήθηκε ο πιλότος του πολεμικού αεροσκάφους F-15 που ο ισραηλινός στρατός είπε ότι έριξε τη θανατηφόρα  βόμβα, καταστρέφοντας τουλάχιστον τέσσερα κτίρια κατοικιών.

Τι άλλαξε

Αυτό που άλλαξε, είπαν νυν και πρώην αξιωματούχοι, είναι το βάθος και η ποιότητα των πληροφοριών, στις οποίες μπόρεσε να στηριχθεί το Ισραήλ τους τελευταίους δύο μήνες, ξεκινώντας με τη δολοφονία του Φουάντ Σουκρ στις 30 Ιουλίου, ενός από του πιο κοντινούς ανθρώπους του Νασράλα.

Αυτοί οι αξιωματούχοι περιέγραψαν έναν ευρείας κλίμακας επαναπροσανατολισμό των προσπαθειών συλλογής πληροφοριών του Ισραήλ για τη Χεζμπολάχ, μετά την εκπληκτική αποτυχία του πολύ ισχυρότερου στρατού του να δώσει ένα νοκ-άουτ χτύπημα εναντίον της μαχητικής ομάδας το 2006 ή ακόμη και να εξοντώσει την ανώτερη ηγεσία της, συμπεριλαμβανομένου του Νασράλα.

Για τις επόμενες δύο δεκαετίες, η εξελιγμένη μονάδα πληροφοριών σημάτων του Ισραήλ 8200 και η διεύθυνση στρατιωτικών πληροφοριών του, που ονομάζεται Aman, άρχισαν να εκμαιεύουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων για να χαρτογραφήσουν την ταχέως αναπτυσσόμενη πολιτοφυλακή στη «βόρεια αρένα» του Ισραήλ.

Ο Miri Eisin, πρώην ανώτερος αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών, είπε ότι απαιτούσε μια θεμελιώδη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ αντιμετώπιζε τη Χεζμπολάχ, ένα Λιβανέζικο αντάρτικο κίνημα που είχε καταποντίσει τη θέληση και την αντοχή του Ισραήλ στο τέλμα της 18χρονης κατοχής του νότιου Λιβάνου.

Για το Ισραήλ που τελείωσε το 2000 σε μια άδοξη υποχώρηση, συνοδευόμενη από σημαντική απώλεια συλλογής πληροφοριών. Αντίθετα, είπε ο Eisin, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες διεύρυναν το διάφραγμά τους για να δουν το σύνολο της Χεζμπολάχ, κοιτάζοντας πέρα ​​από τη στρατιωτική της πτέρυγα στις πολιτικές φιλοδοξίες και τις αυξανόμενες σχέσεις με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν και τη σχέση του Νασράλα με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Χεζμπολάχ αποκαλύφθηκε στη Συρία

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, ενώ η Χεζμπολάχ αύξανε την εμβέλειά της στη Συρία, επέκτεινε επίσης το άνοιγμα μέσω του οποίου το Ισραήλ μπορούσε να διεισδύσει σε αυτήν. 

Στη Συρία, η τρομοκρατική ομάδα έπρεπε να στρατολογήσει νέους νεοσυλλέκτες και να επικοινωνήσει με άλλες οργανώσεις ή ομάδες, όπως το καθεστώς Άσαντ και οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Επιπλέον, τα μοιρολόγια και οι κηδείες των τρομοκρατών της Χεζμπολάχ έδωσαν περαιτέρω πληροφορίες για τους τρομοκράτες, για το πού βρίσκονται και για περισσότερους ανώτερους αξιωματούχους.

Καθώς η Χεζμπολάχ ενίσχυε, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης στη Συρία το 2012 για να βοηθήσει τον Άσαντ να καταπνίξει μια ένοπλη εξέγερση ενάντια στη δικτατορία του, έδωσε στο Ισραήλ την ευκαιρία να λάβει τα μέτρα του.

Αυτό που προέκυψε ήταν μια πυκνή «εικόνα πληροφοριών» – ποιος ήταν υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ, ποιος έπαιρνε προαγωγή, ποιος ήταν διεφθαρμένος και ποιος μόλις είχε επιστρέψει από ένα ανεξήγητο ταξίδι. Ενώ οι μαχητές της Χεζμπολάχ σκληρύνονταν στον αιματηρό πόλεμο της Συρίας, οι δυνάμεις της μαχητικής ομάδας είχαν αυξηθεί για να συμβαδίζουν με την παρατεταμένη σύγκρουση. Αυτή η στρατολόγηση τους άφησε επίσης πιο ευάλωτους σε Ισραηλινούς κατασκόπους που τοποθετούν πράκτορες ή αναζητούν επίδοξους αποστάτες

Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες για σχεδόν μια δεκαετία αναφέρονταν στη Χεζμπολάχ ως «τρομοκρατικό στρατό», παρά ως τρομοκρατική ομάδα «όπως ο Οσάμα μπιν Λάντεν σε μια σπηλιά», δήλωσε ο Miri Eisin.

«Η Συρία ήταν η αρχή της επέκτασης της Χεζμπολάχ», είπε η Ράντα Σλιμ, διευθύντρια προγράμματος στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής στην Ουάσιγκτον. «Αυτό αποδυνάμωσε τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου τους και άνοιξε την πόρτα για διείσδυση σε μεγάλο επίπεδο».

Ένας πρώην υψηλόβαθμος Λιβανέζος πολιτικός στη Βηρυτό είπε ότι η διείσδυση από τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ ή των ΗΠΑ στη  Χεζμπολάχ ήταν «το τίμημα της υποστήριξής τους στον Άσαντ».

«Έπρεπε να αποκαλυφθούν στη Συρία», είπε, όπου η μυστική ομάδα έπρεπε ξαφνικά να μείνει σε επαφή και να μοιραστεί πληροφορίες με τη διαβόητη διεφθαρμένη συριακή υπηρεσία πληροφοριών ή με ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, που παρακολουθούνταν τακτικά από τους Αμερικανούς.

«Έγιναν από πολύ πειθαρχημένοι και καθαροί σε κάποιον που [όταν υπερασπιζόταν τον Άσαντ] άφησε πολύ περισσότερους ανθρώπους από ό,τι θα έπρεπε», είπε ο Yezid​​​​​ Sayigh, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Middle East Center.

Η Χεζμπολάχ ανατίναξε τα κεντρικά γραφεία της Σιν Μπετ στην Τύρο και όχι μία αλλά δύο φορές στα πρώτα χρόνια της κατοχής του νότιου Λιβάνου από το Ισραήλ.

Κάποια στιγμή στα τέλη της δεκαετίας του 1990, το Ισραήλ συνειδητοποίησε ότι η Χεζμπολάχ πειράζει τις τότε μη κρυπτογραφημένες εκπομπές με drone, μαθαίνοντας για τους στόχους και τις μεθόδους των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η διευρυμένη εστίαση του Ισραήλ στη Χεζμπολάχ στην περιοχή συνοδεύτηκε από ένα αυξανόμενο και τελικά ανυπέρβλητο τεχνικό πλεονέκτημα - κατασκοπευτικούς δορυφόρους, εξελιγμένα drones και δυνατότητες cyber-hacking που μετατρέπουν τα κινητά τηλέφωνα σε συσκευές ακρόασης. Συλλέγει τόσα πολλά δεδομένα που έχει μια αποκλειστική ομάδα, τη Unit 9900, η ​​οποία γράφει αλγόριθμους που κοσκινίζουν μέσα από terabyte οπτικών εικόνων για να βρουν τις παραμικρές αλλαγές, ελπίζοντας να εντοπίσουν έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στην άκρη του δρόμου, σε ένα άνοιγμα πάνω από ένα τούνελ ή στην ξαφνική προσθήκη ενός οπλισμού σκυροδέματος, που υπαινίσσεται μια αποθήκη.

Μόλις εντοπιστεί ένας πράκτορας της Χεζμπολάχ, τα καθημερινά μοτίβα των κινήσεών του τροφοδοτούνται σε μια τεράστια βάση δεδομένων πληροφοριών, που αφαιρούνται από συσκευές που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το κινητό τηλέφωνο της γυναίκας του, το χιλιομετρητή του έξυπνου αυτοκινήτου του ή την τοποθεσία του. Αυτά μπορούν να αναγνωριστούν από πηγές τόσο ανόμοιες όπως ένα drone που πετά από πάνω, από μια χακαρισμένη τροφοδοσία κάμερας CCTV που τυχαίνει να περνάει και ακόμη και από τη φωνή του που καταγράφεται στο μικρόφωνο ενός τηλεχειριστηρίου μιας σύγχρονης τηλεόρασης, σύμφωνα με αρκετούς Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Οποιοδήποτε διάλειμμα από αυτή τη ρουτίνα γίνεται συναγερμός για έναν αξιωματικό πληροφοριών, μια τεχνική που επέτρεψε στο Ισραήλ να αναγνωρίσει τους μεσαίου επιπέδου διοικητές των αντιαρματικών τμημάτων δύο ή τριών μαχητών που παρενόχλησαν στρατεύματα IDF από πέρα ​​από τα σύνορα. Κάποια στιγμή, το Ισραήλ παρακολούθησε τα χρονοδιαγράμματα μεμονωμένων διοικητών για να δει αν είχαν ανακληθεί ξαφνικά εν όψει μιας επίθεσης, είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Αλλά κάθε μία από αυτές τις διαδικασίες απαιτούσε χρόνο και υπομονή για να αναπτυχθεί. Με τα χρόνια, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες μπόρεσαν να κατοικήσουν μια τόσο τεράστια τράπεζα στόχων που τις πρώτες τρεις ημέρες της αεροπορικής της εκστρατείας, τα πολεμικά της αεροσκάφη προσπάθησαν να εξαφανίσουν τουλάχιστον 3.000 ύποπτους στόχους της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του IDF. «Το Ισραήλ είχε πολλές δυνατότητες, πολλές πληροφορίες αποθηκευμένες σε αναμονή για χρήση», είπε ένας πρώην αξιωματούχος. «Θα μπορούσαμε να είχαμε χρησιμοποιήσει αυτές τις δυνατότητες πολύ περισσότερο πριν κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου, αλλά δεν το κάναμε».

Tags
Back to top button