Με αυτόν τον τρόπο ο λογιστής, ένας δικηγόρος, μίας συμβολαιογράφος, η Ουκρανή οικιακή βοηθός του 86χρονου παλιού κατασκευαστή και δύο ακόμη άτομα μπορούσαν να θεωρήσουν εξουσιοδοτήσεις για την εκταμίευση χρηματικών ποσών από τους λογαριασμούς του ηλικιωμένου.
Οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Αττικής κάλεσαν τον συνάδελφό τους προκειμένου να τους δώσει εξηγήσεις και ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. υποστήριξε πως δεν αναγνωρίζει την υπογραφή του στις εξουσιοδοτήσεις. Παράλληλα έδωσε δείγμα της αυθεντικής υπογραφής, από έγγραφα της υπηρεσίας που είχε υπογράψει, ενώ ανέφερε πως ποτέ δεν είχε θεωρήσει τέτοια έγγραφα.
Η απάτη αποκαλύφθηκε την περασμένη Δευτέρα, όταν ο διευθυντής υποκαταστήματος τράπεζας στην οδό Αχαρνών, προσήλθε στα γραφεία της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Αττικής και κατέθεσε ότι 3 ημέρες νωρίτερα ο 59χρονος λογιστής προσκόμισε στην τράπεζα δύο εξουσιοδοτήσεις στις οποίες ο 86χρονος τον εξουσιοδοτούσε να μεταφέρει 10.000 ευρώ μεταξύ δύο λογαριασμών που διατηρούσε στην τράπεζα και να εκταμιεύσει με επιταγή το συγκεκριμένο ποσό για έξοδα νοσηλείας.
Το ίδιο μεσημέρι ο λογιστής κλήθηκε από υπάλληλο της τράπεζας να πάει για να παραλάβει την επιταγή και μετά από τις απαραίτητες υπογραφές, αφού την παρέλαβε, συνελήφθη.
Ο 59χρονος κρατούσε τα λογιστικά βιβλία του ηλικιωμένου και γνώριζε την οικονομική και περιουσιακή του κατάσταση, όπως αποκαλύφθηκε από την έρευνα. Ο 86χρονος, κατασκευαστής στις «χρυσές» εποχές της οικοδομής, είχε δύο λογαριασμούς στην συγκεκριμένη τράπεζα ύψους 566.090 ευρώ και έναν ακόμη σε άλλη τράπεζα ύψους 444.264,60 ευρώ. Για τους λογαριασμούς υπήρχε ένδειξη «ALERT» δηλαδή έπρεπε να υπάρχει ενημέρωση προϊσταμένου της τράπεζας σε περίπτωση ενημέρωσης υπολοίπου ή εκταμίευσης χρημάτων, επειδή η κατάθεση ήταν υψηλότερη των 400.000 ευρώ. Αυτό έγινε το 2013, όταν διαπιστώθηκε ότι ο ηλικιωμένος δεν ήταν σε θέση να προβεί σε οποιαδήποτε συναλλαγή, επειδή έπασχε από άνοια και θα ήταν εύκολο σε κάθε επιτήδειο να του αποσπάσει χρήματα.
Οπως προέκυψε από την προανάκριση, η 67χρονη συμβολαιογράφος συνέταξε ειδικό πληρεξούσιο στις 2 Οκτωβρίου 2016, με το οποίο ο ηλικιωμένος φερόταν να εξουσιοδοτεί ως δικηγόρο του έναν 48χρονο νομικό, προκειμένου να αγοράσει ακίνητο στην Πετρούπολη από μία 50χρονη, συγκατηγορούμενη στην υπόθεση, αντί του ποσού των 360.000 ευρώ. Για την υπόθεση κατηγορείται ακόμη ένα άτομα, που φέρεται να έδινε οδηγίες, προκειμένου να εκδοθεί το ποσό αυτό σε πολλές τραπεζικές επιταγές, ενώ η 55χρονη οικιακή βοηθός από την Ουκρανία συνόδευε τον 86χρονο σε αυτές τις διαδικασίες.
Οι υπεύθυνοι της τράπεζας διαπίστωσαν τις πολλαπλές προσπάθειες ανάληψης των 360.000 ευρώ από διάφορα υποκαταστήματα όπως και την απόπειρα αγοραπωλησίας ακινήτου, καθώς ο ηλικιωμένος ήταν ιδιοκτήτης 27 ακινήτων. Γνώριζαν επίσης ότι ο 86χρονος είχε μειωμένη αντίληψη της πραγματικότητας, αδυναμία λήψης αποφάσεων και έλλειψη μνήμης, γι αυτό στις 26 Ιανουαρίου 2017 υπέβαλλαν αίτηση για τη συναίνεση δικαστικού συμπαραστάτη προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Στο σπίτι του λογιστή, κατά τις έρευνες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 7 κινητά τηλέφωνα, 8 κάρτες sim, ένα ηλεκτρονικός υπολογιστής, 7 usb, δύο βιβλιάρια τραπεζών, δύο ασυμπλήρωτες υπεύθυνες δηλώσεις με σφραγίδες ΚΕΠ και υπογραφή υπαλλήλου, δύο αρχαίες βυζαντινές εικόνες. Στην κατοχή της οικιακής βοηθού βρέθηκαν τραπεζικά βιβλιάρια, πιστωτική κάρτα και άδεια οδήγησης, όλα του ηλικιωμένου.
Οι έρευνες συνεχίζονται, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο 86χρονος είχε κι άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς και αν έχουν γίνει αναλήψεις ή μεταφορές ποσών. Ο λογιστής με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του για απόπειρα απάτης κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία και παράβαση του αρχαιολογικού νόμου οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα, ο οποίος τον παρέπεμψε να απολογηθεί στον ανακριτή.