Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ψωρίαση: Ποια όργανα μπορεί να επηρεάσει εκτός από το δέρμα

Το ψωριασικό δέρμα αντικαθιστά τα κύτταρα του πολύ γρήγορα, ακόμα και σε διάστημα 4-5 ημερών. Το αποτέλεσμα είναι να συσσωρεύονται τα κύτταρα και να δημιουργείται πάχυνση της επιδερμίδας, ενώ ένα από τα συνηθισμένα συμπτώματα είναι και η φαγούρα.

Σημαντικό μέρος του πληθυσμού (1-3%), τόσο ενήλικες όσο και παιδιά, εμφανίζουν ψωρίαση. Η νόσος δεν είναι μεταδοτική.

Εκτός από το δέρμα, η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει και άλλα όργανα.

Διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση είναι πιθανό να αναπτύξουν με το πέρασμα του χρόνου διάφορες παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με αυτήν, καθώς μπορεί να επηρεάσει εκτός από το δέρμα και κάποια όργανα του σώματος.

Υπολογίζεται ότι σε δύο στα τρία άτομα με ψωρίαση, συνυπάρχουν και άλλες παθήσεις, ειδικά μετά τα 60.

Κάποιες από αυτές είναι:

Ψωριασική αρθρίτιδα

Θεωρείται η πιο κοινή παθολογική κατάσταση που σχετίζεται με την ψωρίαση. Προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα στοχεύει τις αρθρώσεις, προκαλώντας φλεγμονές. Υπολογίζεται ότι το 10-30% των ασθενών με ψωρίαση θα αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα. Παρόλο που πρόκειται για σοβαρή νόσο, συχνά δεν γίνεται διάγνωση στα πρώτα στάδια με αποτέλεσμα να μη χορηγείται εγκαίρως θεραπεία. Υπολογίζεται ότι 1 στα 4 άτομα με ψωρίαση μπορεί να πάσχει από ψωριασική αρθρίτιδα χωρίς να το γνωρίζει.

Μεταβολικό σύνδρομο

Οι ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου. Πρόκειται για ένα σύνολο παθήσεων που περιλαμβάνει την υπεργλυκαιμία, την υπέρταση, την παχυσαρκία και την αντίσταση στην ινσουλίνη, με αποτέλεσμα να οδηγεί στην ανάπτυξη διαβήτη. Σχεδόν 40% των ασθενών με ψωρίαση παρουσιάζει μεταβολικό σύνδρομο, ενώ οι γυναίκες φαίνεται να πλήττονται περισσότερο.

Καρδιαγγειακά νοσήματα

Μελέτες συνδέουν την ψωρίαση με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ειδικά οι ασθενείς με σοβαρή ψωρίαση, έχουν 53% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν έμφραγμα και 43% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό. Όταν το άτομο λαμβάνει θεραπευτική αγωγή για την ψωρίαση τα ποσοστά αυτά μειώνονται.

Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου

Η ψωρίαση συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης κάποιας φλεγμονώδους διαταραχής του εντέρου. Ειδικά η νόσος του Crohn, φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σχέση με την ψωρίαση καθώς παρουσιάζει παρόμοιες γονιδιακές μεταλλάξεις.

Νεφρική ανεπάρκεια

Τα άτομα με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σε σχέση με τα υγιή άτομα ή τα άτομα που πάσχουν από ήπια ψωρίαση.

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος

Οι ασθενείς με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Tags
Back to top button