Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ψυχικές ασθένειες: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών

Οι πάσχοντες από ψυχικές νόσους διατρέχουν πολλαπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.


Ερευνητές από το King’s College στο Λονδίνο υπογράφουν τη μεγαλύτερη μετα-ανάλυση για τη σχέση σοβαρών ψυχικών νόσων και καρδιαγγειακών παθήσεων που περιλαμβάνει πάνω από 3,2 εκατομμύρια ασθενείς και πάνω από 113 εκατομμύρια γενικού πληθυσμού.

Οι ερευνητές εξέτασαν 92 έρευνες που κάλυπταν 4 ηπείρους και 16 χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Αυστραλίας και της Σουηδίας.

Είναι ήδη γνωστό ότι οι πάσχοντες από σοβαρές ψυχικές νόσους πεθαίνουν 10 έως 15 χρόνια νωρίτερα από το γενικό πληθυσμό, κυρίως λόγω κάποιας καρδιαγγειακής νόσου, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πάσχοντες από σοβαρή ψυχική νόσο, όπως σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή και μείζονα κατάθλιψη, διατρέχουν 53% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε σχέση με την ομάδα ελέγχου και 78% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου μακροπρόθεσμα.


Ο κίνδυνος θνησιμότητας από τη νόσο ήταν επίσης 85% υψηλότερος σε σχέση με ανθρώπους παρόμοιας ηλικίας στο γενικό πληθυσμό.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της τακτικής εξέτασης των ασθενών με σοβαρή ψυχική νόσο για καρδιαγγειακό κίνδυνο και την ανάγκη τροποποίησης των παραγόντων κινδύνου.

Τέτοιοι είναι η χρήση αντιψυχωσικών χαπιών και ο υψηλότερο ΔΜΣ. Με βάση τα αποτελέσματα, είναι σημαντικό οι γιατροί, όταν είναι εφικτό, να επιλέγουν αντιψυχωσικά με λιγότερες παρενέργειες, όπως η αύξηση βάρους, η υπέρταση και οι ανωμαλίες γλυκόζης.

Η ανάλυση δημοσιεύτηκε στο World Psychiatry.

Tags
Back to top button