Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Πρώτες βοήθειες: Τι πρέπει να κάνετε αν κάποιος πάθει επιληπτική κρίση

Τα 10 βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να βοηθήσουμε ένα άτομο που έχει πάθει επιληπτική κρίση προτείνει η Εταιρεία Επιληψίας του Ηνωμένου Βασιλείου.


Οι οδηγίες αφορούν περιστατικά επιληπτικής κρίσης που συνοδεύονται από γενικευμένο τρέμουλο ή έντονους σπασμούς.

Η Εταιρεία σημειώνει ότι είναι μεν τρομακτικό να βλέπει κανείς ένα άτομο να παθαίνει επιληπτική κρίση, ωστόσο οι κρίσεις δεν είναι συνήθως απειλητικές για τη ζωή και το άτομο επανέρχεται πλήρως όταν τα συμπτώματα υποχωρήσουν.

Στα δευτερόλεπτα ή τα λεπτά που διαρκεί η κρίση θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω 10 βήματα.

1. Παραμείνετε ψύχραιμοι.


2. Κοιτάξτε τριγύρω – Υπάρχουν σε κοντινή απόσταση αντικείμενα που ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμό (π.χ. έπιπλα, διακοσμητικά); Αν ναι, μετακινήστε τα.

3. Σημειώστε την ώρα έναρξης της κρίσης.

4. Μην αφήσετε το άτομο μόνο – Θα πρέπει να παράσχετε υποστήριξη σε περίπτωση πτώσης και να μιλάτε αργά και χαμηλόφωνα.

5. Προστατεύστε το κεφάλι – Χρησιμοποιήστε κάτι μαλακό, όπως ένα μαξιλάρι ή μια πετσέτα, αν το άτομο βρίσκεται στο έδαφος.

6. Μην προσπαθείτε να συγκρατήσετε το άτομο – Μην ασκείτε πίεση στα χέρια ή στα πόδια για να αποτρέψετε τους σπασμούς.

7. Μην τοποθετήσετε τίποτα στο στόμα του ατόμου.

8. Ελέγξτε την ώρα – Αν οι σπασμοί δεν έχουν σταματήσει μετά από 5 λεπτά, καλέστε ασθενοφόρο.

9. Αφού σταματήσει η κρίση τοποθετήστε το άτομο σε θέση πλάγιας κατάκλισης και ελέγξτε αν ο ρυθμός αναπνοής του έχει επανέλθει στο φυσιολογικό. Ελέγξτε ότι δεν υπάρχει κάποιο ξένο σώμα (π.χ. τροφή, τεχνητή οδοντοστοιχία) στην αναπνευστική οδό. Καλέστε ασθενοφόρο αν παρατηρήσετε δυσκολία στην αναπνοή αφού σταματήσει η κρίση.

10. Μην απομακρυνθείτε μέχρι να βεβαιωθείτε ότι το άτομο έχει επανέλθει πλήρως.

Πηγή:onmed.gr

Tags
Back to top button