
Προβληματισμός επικρατεί στην Αθήνα για την ευρωπαϊκή αντίδραση απέναντι στον «τυφώνα» που προκαλούν οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ, με την κυβέρνηση να διαμηνύει στις Βρυξέλλες ότι σε καμία περίπτωση η απάντηση «δεν πρέπει η απάντηση να είναι βιαστική και σπασμωδική».
«Η επιβολή ευρωπαϊκών δασμών ως απάντηση στους Αμερικανικούς, για παράδειγμα, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο πληθωριστικό κύμα. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η Ελλάδα επισημαίνει τη σημασία μίας καλοζυγισμένης ευρωπαϊκής αντίδρασης» τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες (07.04.2025) στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής σχετικά με όσα έχει προαναγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ
Για να είναι η Ευρώπη αποτελεσματική θα πρέπει να έχει μια ενιαία αντίδραση, είναι η θέση της Ελλάδας. Είναι δεδομένο ότι κάθε χώρα θα επιχειρήσει να προστατέψει τα δικά της προϊόντα… Έτσι, μια ομόφωνη απόφαση της Ευρώπης καθίσταται ένα δύσκολο στοίχημα.
«Ένα είναι βέβαιο: προφανώς θα αγωνιστούμε να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι κρατά χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών χαμηλά, διότι κανείς δεν γνωρίζει πώς θα αντιδράσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
«Υπάρχει, προφανώς, ένα έντονο ενδιαφέρον το οποίο αφορά μοναδικά προϊόντα του πρωτογενούς τομέα που εξάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ελιές, λάδι, φέτα, είναι προϊόντα τα οποία δεν παράγονται καθόλου στις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε η επιβολή δασμών, στο δικό μου το μυαλό τουλάχιστον, δεν έχει πολύ μεγάλη λογική» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μελόνι σε τροχιά Ουάσιγκτον: Ετοιμάζει συνάντηση με Τραμπ για «φρένο» στους δασμούς
Παρ´ ότι η έκθεση της Ελλάδας στην αμερικανική αγορά ως προς τα αγαθά είναι σχετικά περιορισμένη – οι εξαγωγές μας προς τις ΗΠΑ δεν υπερβαίνουν το 5% του συνόλου, αντιστοιχώντας στο 1% του ΑΕΠ, ενώ στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι της τάξης του 3% – η κυβέρνηση δεν παραβλέπει το ενδεχόμενο έμμεσης επιβάρυνσης της ελληνικής οικονομίας, σε περίπτωση που πληγούν από τους αμερικανικούς δασμούς οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες.
Σε μια στιγμή μάλιστα που η εικόνα της ελληνικής οικονομίας κρίνεται ως θετική από την κυβέρνηση και αποτελεί τη βάση για τα νέα μέτρα στήριξης που σχεδιάζει, οποιαδήποτε μεταβολή θα αποτελέσει σοβαρό… «αγκάθι» στην προσπάθεια του Μαξίμου για… φυγή προς τα μπρος.
Η κυβέρνηση, όπως αποφασίστηκε χθες και στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, θα επιχειρήσει και σε εθνικό επίπεδο να υψώσει ένα «τείχος προστασίας».
Στον σχεδιασμό της είναι, καταρχάς, να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα χρηματοδοτικά εργαλεία επενδύσεων, να ενταθεί η πολιτική προσέλκυσης νέων κεφαλαίων, όπως επίσης και το περαιτέρω άνοιγμα μεγάλες αγορές, όπως η Ινδία.
Απαραίτητη κρίθηκε και η θέσπιση κινήτρων για εξαγωγές και απλοποίηση και περαιτέρω ψηφιοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών.
Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος ετοιμάζει τον νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος θα τεθεί σε διαβούλευση τις αμέσως επόμενες ημέρες, και αναμένεται να ψηφιστεί το αργότερο σε έναν μήνα και θα ρίχνει το βάρος στη μεταποίηση και κυρίως στις παραμεθόριες και πιο αδύναμες περιοχές της χώρας.
Επίσης προωθεί μεταρρύθμιση στην πολιτική ποιότητας (ΕΛΟΤ). Το υπουργείο Ανάπτυξης, εξάλλου, σε συνεργασία με άλλα συναρμόδια υπουργεία, προωθεί σειρά ρυθμίσεων που εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν στη μείωση κατά 25% του γραφειοκρατικού διοικητικού βάρους των επιχειρήσεων, προκειμένου να γίνουν πιο ελκυστικές οι επενδύσεις.
Η ευρωπαϊκή αντίδραση απέναντι τη νέα δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ αναμένεται να εξειδικευτεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.