Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Πρωτότυπη πολιτική ή επικίνδυνη στροφή; Η καινούργια στρατηγική του Βερολίνου για το Αφγανιστάν - Νέες απελάσεις εγκληματιών από τη Γερμανία

Στις 18 Ιουλίου, η γερμανική κυβέρνηση πραγματοποίησε ακόμη μία πτήση απελάσεων προς το Αφγανιστάν, με 81 άνδρες να επιβιβάζονται σε αεροσκάφος από τη Λειψία με προορισμό την Καμπούλ. Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλεξάντερ Ντόμπριντ (CSU), χαρακτήρισε την επιχείρηση επιτυχή, τονίζοντας ότι πρόκειται για υλοποίηση κυβερνητικής δέσμευσης περί επιστροφής εγκληματιών στις χώρες καταγωγής τους.

Η εν λόγω πολιτική εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας συνασπισμού μεταξύ CDU/CSU και SPD, η οποία προβλέπει απελάσεις προς το Αφγανιστάν και τη Συρία, με προτεραιότητα στους καταδικασμένους για εγκληματικές πράξεις. Αν και η πρώτη πτήση απελάσεων είχε πραγματοποιηθεί ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση (SPD, FDP, Πράσινοι) τον Αύγουστο του 2024, ο Ντόμπριντ κάνει λόγο για "αλλαγή πολιτικής", αναφερόμενος σε μια ευρύτερη "εκστρατεία επαναπατρισμού".

Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις, καθώς το καθεστώς των Ταλιμπάν, που ελέγχει το Αφγανιστάν από τον Αύγουστο του 2021, δεν αναγνωρίζεται επισήμως από τη Γερμανία. Παράλληλα, η ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα παραμένει κρίσιμη, με συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως εις βάρος γυναικών και κοριτσιών.

Παρά τις ενστάσεις, η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στη συνέχιση των απελάσεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Κορνέλιους επιβεβαίωσε ότι η τελευταία επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή του Κατάρ, διευκρινίζοντας ότι οι επαφές με το καθεστώς της Καμπούλ περιορίζονται σε "τεχνικό επίπεδο". Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε η ενσωμάτωση δύο εκπροσώπων της αφγανικής διοίκησης στα προξενικά τμήματα των αφγανικών αποστολών στη Γερμανία, με στόχο τη διευκόλυνση των μελλοντικών πτήσεων επαναπατρισμού.

Ταλιμπάν: Στέλνουν εκπροσώπους στη Γερμανία για προετοιμασία για να προετοιμάσουν τις νέες απελάσεις μεταναστών στο Αφγανιστάν

Η εμπλοκή του Κατάρ και η αποστολή προσωπικού από το Αφγανιστάν στη Γερμανία εγείρουν ερωτήματα για το ενδεχόμενο διπλωματικής αναβάθμισης των σχέσεων. Παρόλα αυτά, ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς ξεκαθάρισε ότι η αναγνώριση του καθεστώτος των Ταλιμπάν "δεν τίθεται προς συζήτηση".

Εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, υπάρχουν φωνές που εκφράζουν έντονη ανησυχία. Ο Άντις Αχμέτοβιτς, εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής του SPD, δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με ένα καθεστώς που καταπατά συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπενθύμισε, επίσης, τα εντάλματα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατά ηγετικών στελεχών των Ταλιμπάν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις περί μη αναγνώρισης, αναλυτές όπως ο Κόνραντ Σέτερ από το Διεθνές Κέντρο Μελετών Συγκρούσεων της Βόννης εκτιμούν ότι η αναγνώριση του καθεστώτος από τη Ρωσία ενδέχεται να προκαλέσει διπλωματικό ντόμινο. Αν χώρες όπως το Πακιστάν και το Κατάρ ακολουθήσουν, η πίεση προς τα δυτικά κράτη ενδέχεται να αυξηθεί.

Τέλος, η ερευνήτρια Νικόλ Ντάιτελχοφ από το Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης προειδοποιεί ότι οι απελάσεις σε χώρες όπου οι απελαθέντες κινδυνεύουν με βασανιστήρια ή απάνθρωπη μεταχείριση υπονομεύουν τη διεθνή αξιοπιστία της Γερμανίας. Επισημαίνει ότι η διακοπή των προγραμμάτων υποδοχής για πρώην συνεργάτες της Γερμανίας στο Αφγανιστάν ενισχύει την αίσθηση εγκατάλειψης και μειώνει την εμπιστοσύνη προς τις δεσμεύσεις της χώρας.

Tags
Back to top button