Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Προσοχή! – Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν έχει καύσωνα – Τα στάδια μέχρι τη θερμοπληξία

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη για το πρωτοφανές κύμα καύσωνα, καθώς το θερμόμετρο να δεν αποκλείεται να δείξει μέχρι και τους 50ο C.


Ο καύσωνας «της χιλιετίας» αναμένεται να πλήξει κυρίως την Ιβηρική Χερσόνησο, ενώ οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη λάβει μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες.

Τι συμβαίνει όμως όταν το σώμα μας εκτεθεί σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες όπως 40 και 50 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, το σώμα λειτουργεί σωστά μέσα σε ένα μικρό θερμοκρασιακό εύρος, μεταξύ δηλαδή των 36 μέχρι 37,5 βαθμών Κελσίου.

Εκεί απαλλάσσεται από την θερμότητα κυρίως με την διαδικασία της εφίδρωση, αλλά και μέσω της αναπνοής.


Οταν όμως το θερμόμετρο ξεκινά να ανεβαίνει τότε το σώμα μας αρχίζει και ιδρώνει ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και ο κίνδυνος της αφυδάτωσης.

Από ποια θερμοκρασία και πάνω είναι επικίνδυνη;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι η βέλτιστη θερμοκρασία για το σώμα είναι μεταξύ 18  και 24 βαθμών Κελσίου. Από εκεί και πέρα αρχίζουν και αυξάνονται οι κίνδυνοι.

Βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει και σε τι είναι συνηθισμένος ο οργανισμός, καθώς δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι σε θερμότερες χώρες αντιμετωπίζουν και καλύτερα έναν επικείμενο καύσωνα.
Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 35 βαθμούς Κελσίου και συνοδεύεται από υψηλή υγρασία, τότε υγεία τίθεται σε κίνδυνο.

Οταν όμως η θερμοκρασία φτάσει στους  40 βαθμούς, τότε ακόμη και χωρίς η υγρασία είναι σε χαμηλά επίπεδα, η ζέστη γίνεται επικίνδυνη.

Ο κίνδυνος όμως είναι πολύ μεγαλύτερος όταν η θερμοκρασία φτάνει στους 50 βαθμούς Κελσίου.

Σημασία έχει πάντως και το αν ο άνθρωπος ανήκει ή όχι στις ευπαθείς ομάδες.

Οι ηλικιωμένοι, τα μωρά, τα μικρά παιδιά και οι έγκυες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε ακραίες συνθήκες θερμότητας, όπως είναι εκείνοι με χρόνιες παθήσεις δηλαδή με καρδιακά προβλήματα ή προβλήματα αναπνοής.

Η καθηγήτρια Virginia Murray της Υπηρεσίας Προστασίας της Υγείας, η οποία έχει μελετήσει την επίδραση της θερμότητας στο σώμα αναφέρει: «Το πιο τρομακτικό και επικίνδυνο απ΄όλα είναι όταν το σώμα δεν μπορεί να «κατεβάσει» την θερμοκρασία του.

Και συνεχίζει: «Οταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε αυτό που πρέπει να κάνουμε πρώτα είναι να πάμε κάπου που να μπορούμε να δροσιστούμε. Οι άνθρωποι δηλαδή τότε πρέπει να αναζητήσουν κάποιον χώρο που να έχει κλιματισμό».

«Όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, η ιστορία δείχνει ότι η θερμότητα μπορεί να είναι δολοφονική», αναφέρει.


Το ευρωπαϊκό κύμα καύσωνα του 2003 – το καυτότερο καλοκαίρι από το 1.500 – εκτιμάται ότι προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από 70.000 ανθρώπων σε ολόκληρη την ήπειρο.

Εν τω μεταξύ, μέχρι 10.000 θάνατοι λέγεται ότι προκλήθηκαν από το καυτό καλοκαίρι του 1988 στις ΗΠΑ.

Στην πραγματικότητα, από όλες τις φυσικές καταστροφές που μπορούν να χτυπήσουν, οι ακραίες θερμοκρασίες (κρύο ή ζέστη) είναι οι πιο θανατηφόρες, προκαλώντας περισσότερους θανάτους συνολικά από πλημμύρες, σεισμούς και ανεμοστρόβιλους.

 

Tags
Back to top button