Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Προς συνδιάσκεψη ΕΕ-Τουρκίας για νησιά Α.Αιγαίου, Δωδεκάνησα και Κύπρο - Τι ανακοινώθηκε

Τηλεδιάσκεψη με τον Ταγίπ Ερντογάν είχε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ για την «εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου» δηλαδή την διάσκεψη των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου στην οποία θα μοιραστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. 

Από την τηλεδιάσκεψη απουσίαζαν εκπρόσωποι της Ελλάδας και της Λευκωσίας, παρόλο που συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν άμεσα και τις δύο χώρες, οι οποίες είναι και κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αντίθεση με την Τουρκία. 

Η πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε στο twitter πως «είχε μία καλή συνδιάλεξη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» (τον οποίον έκανε και ταγκ καθώς σε αντίθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ. δεν τον έχουν «μπανάρει»). Μάλιστα ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως στις 21 Ιανουαρίου θα έχει συνάντηση με τον Ζοσέπ Μπορέλ στις Βρυξέλλες. 

Οι όροι της Τουρκίας για τη συνδιάσκεψη , τους οποίους έχουν επαναλάβει ρητά αρκετές φορές Τούρκοι αξιωματούχοι είναι είτε να μην κληθεί η Κυριακή Δημοκρατία είτε να κληθούν μαζί και τα Κατεχόμενα.

Από την άλλη οι όροι της Αθήνας είναι λίγο πιο «θολοί». Συγκεκριμένα στις 17 Δεκεμβρίου ο Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Παπαϊωάννου δήλωσε:

«Από εκεί και πέρα βέβαια όλα τα κράτη τα οποία θα προσκληθούν, θα πρέπει να σέβονται δυο βασικά κριτήρια τα οποία για μας είναι αυτονόητα.

Το ένα είναι να αναγνωρίζουν το σύνολο των υπολοίπων συμμετεχόντων. Δεν δύναται δηλαδή κάποιο κράτος το οποίο θέλει να συμμετάσχει να μην αναγνωρίζει όλες τις άλλες συμμετέχουσες χώρες. Να σέβεται την εδαφική κυριαρχία όλων των άλλων κρατών. Αυτό είναι το ένα βασικό κριτήριο.

Το άλλο είναι βέβαια, επίσης αυτονόητο, είναι να σέβονται τους βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και βεβαίως του Δικαίου της Θάλασσας».

Τι θα συμβεί όμως αν δεν καλεστεί καθόλου η Κύπρος, η Ελλάδα θα συμμετάσχει;

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανύποπτο χρόνο είχε απαντήσει στον Γιάνη Βαρουφάκη πως η πολυμερής διάσκεψη σκοντάφτει στο ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, υπονοώντας πως η συμμετοχή της είναι βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Ελλάδας. 

Όμως η ΕΕ και είναι σίγουρο πως θα πιέσει είτε για τη μη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε το πιο πιθανόν για τη συμμετοχή των Κατεχόμενων, κάτι που θα αποτελέσει έμμεση αναγνώρισή τους.

Επιπλέον τα θέματα που θα πέσουν στο τραπέζι σε μία τέτοια συνδιάσκεψη θα είναι αποκλειστικά το μοίρασμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού είναι και τα μόνα που αμφισβητούνται. Είναι σίγουρο πως Αθήνα και Λευκωσία θα πιεστούν από τις υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες να υποχωρήσουν «για το καλό της περιοχής». 

Επίσης δεν αποκλείεται η Τουρκία να θέσει έστω και ανεπίσημα αιτήματα για αποστρατικοποίηση των νησιών τα οποία η Ελλάδα θα αναγκαστεί να συζητήσει, ειδικά αν συμφωνήσουν και οι υπόλοιπες συμμετέχοντες.

Tags
Back to top button