Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Προδιαβήτης – Συμπτώματα: Μήπως έχετε την ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα και εγκεφαλικό;

Ο προδιαβήτης είναι μια κατάσταση όπου τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλότερα από τα φυσιολογικά, αλλά δεν έχουν ακόμη φτάσει στο σημείο, όπου μπορούν να ταξινομηθούν ως διαβήτης.


Παρόλο που δεν δικαιολογεί ακόμα διάγνωση για διαβήτη, ο προδιαβήτης αυξάνει την πιθανότητα άλλων σοβαρών καταστάσεων.

Προδιαβήτης και μεταβολικό σύνδρομο
Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Biological Chemistry, έδειξε, ότι ο προδιαβήτης είναι ένας σημαντικός προγνωστικός παράγοντας του μεταβολικού συνδρόμου.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι η ομαδοποίηση επιμέρους προβλημάτων υγείας, όπως η υπέρταση, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, η χοληστερίνη και το περιττό σωματικό λίπος γύρω από τη μέση.

Αν ο προδιαβήτης συνυπάρχει με το μεταβολικό σύνδρομο, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.


Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει τρία συγκεκριμένα μόρια που θα μπορούσαν να δείξουν με ακρίβεια τον προδιαβήτη. Η εξέταση αυτών των μορίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε έγκαιρη ανίχνευση των συμπτωμάτων του προδιαβήτη, επιτρέποντας στους γιατρούς να παρέχουν πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

Τι λένε οι ερευνητές
Η δρ. Jacqueline Stöckli, από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πιθανώς συμβάλλουν στον προδιαβήτη. Πρότεινε ότι αυτό μπορεί να εξηγεί το γιατί οι πιο παραδοσιακές προσεγγίσεις δεν εντοπίζουν πάντα την ασθένεια.

“Η μελέτη μας εντόπισε μια τρία μόρια που έδειξαν με ακρίβεια την αντίσταση στην ινσουλίνη, ή τον προδιαβήτη, μια κατάσταση που σχετίζεται με τον διαβήτη, την παχυσαρκία και την υπέρταση (…) Αλλά γνωρίζουμε ότι το θέμα είναι πολύ πιο περίπλοκο. Καθένα από τα τρία μόρια από μόνα τους ήταν σημαντικά λιγότερο προγνωστικό για τον προδιαβήτη, σε σύγκριση με όταν τα εξετάσαμε συνδυαστικά”.

Προδιαβήτης: Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι τον έχουν
Σύμφωνα με το Diabetes UK, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν προδιαβήτη.

Σε πολλές περιπτώσεις, ένας πάσχων το μαθαίνει μόνο όταν εμφανιστούν συμπτώματα διαβήτη τύπου 2, όπως κόπωση και υπερβολική δίψα.

Οι παράγοντες κινδύνου για τον προδιαβήτη περιλαμβάνουν το υπερβολικό βάρος, την υπέρταση και την ηλικία άνω των 40 ετών.

Προδιαβήτης: Συμπτώματα
Ο προδιαβήτης γενικά δεν παρουσιάζει σημάδια, ή συμπτώματα.

Ένα πιθανό σημάδι ότι μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 είναι το πιο σκούρο δέρμα σε ορισμένα μέρη του σώματος. Οι επηρεαζόμενες περιοχές περιλαμβάνουν τον αυχένα, τις μασχάλες, τους αγκώνες, τα γόνατα και τις αρθρώσεις.

Τα πιο κλασικά συμπτώματα, που υποδηλώνουν έχετε ξεπεράσει τον προδιαβήτη και έχετε πλέον διαβήτη τύπου 2, περιλαμβάνουν:

Αυξημένη δίψα
Συχνουρία
Κούραση
Θολή όραση
Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia με πληροφορίες από τα https://www.express.co.uk και https://www.mayoclinic.org

Tags
Back to top button