Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Γυναίκα

Προίκα στις άπορες κορασίδες στην Πάτρα ακόμη και σήμερα - Δείτε γιατί

Μπορεί η προίκα να έχει καταργηθεί με νόμο από το 1983, ωστόσο οι ρίζες του αρχαίου αυτού εθίμου, φαίνεται πως είναι ακόμη βαθιά στην ελληνική κοινωνία. Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, με ομόφωνη απόφασή του, ενέκρινε το ποσό των 25.000 ευρώ για την προικοδότηση δέκα άπορων κοριτσιών στην περιοχή των Πατρών.

Η απόφαση είχε τυπικό χαρακτήρα, μιας και τα χρήματα της προίκας δίνονται στις άπορες κορασίδες από το κληροδότημα «Ι. Μεϊντάνη», βάσει συγκεκριμένων κοινωνικών κριτηρίων.

Η επιλογή των κοριτσιών έγινε από την Επιτροπή επιλογή προικοδότησης του κληροδοτήματος, στην οποία πρόεδρος είναι ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος και μετέχουν εκπρόσωποι του Δήμου Πατρέων, του Ιατρικού Συλλόγου και του Δικηγορικού Συλλόγου.

Μάλιστα, για την επιλογή των προικοδοτούμενων κοριτσιών είχε βγει και ανακοίνωση παλιότερα από τον Δήμο, ώστε οι ενδιαφερόμενες να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Να σημειωθεί ότι η προικοδότηση αφορούσε το έτος 2016, με την οποία έλαβαν δέκα γυναίκες το ποσό των 2.500 ευρώ η καθεμία και η απόφαση εγκρίθηκε τυπικά από το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, στις 6 Δεκεμβρίου 2017.

Το κληροδότημα του «Ι. Μεϊντάνη», παρέχει κάθε χρόνο προίκες βάσει αυστηρών κοινωνικών κριτηρίων. Η προίκα ήταν ένας θεσμός της ελληνικής κοινωνίας, με ρίζες από την αρχαιότητα, σύμφωνα με τον οποίο η οικογένεια της νύφης έδινε στον γαμπρό περιουσία όταν γινόταν ο γάμος. Με τον τρόπο αυτό, η γυναίκα συνέβαλε στα οικονομικά του ζευγαριού, καθώς παλαιότερα ασχολείτο μόνο με τα οικιακά και την ανατροφή των παιδιών και δεν εργαζόταν. Στην ουσία η προίκα ήταν μια αποζημίωση στον άντρα, καθώς εξασφάλιζε την ελάφρυνση της οικογένειας σε πολλούς τομείς και του συζύγου από τα βάρη της.

Πηγή: thebest

Tags
Back to top button