Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Που πάει η ανθρωπότητα; Παρήγαγαν υγιή ποντίκια από στείρες μητέρες με τη βοήθεια τρισδιάστατων εκτυπωτών

Ο «θαυμαστός νέος κόσμος» των εκτυπωμένων οργάνων περιλαμβάνει πλέον και ωοθήκες.


Επιστήμονες στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τρισδιάστατη εκτύπωση για να δημιουργήσουν βιοπροσθετικές ωοθήκες, οι οποίες παρήγαγαν υγιή ποντικάκια.

Οι τεχνητές ωοθήκες έχουν ωορρηξία όπως οι φυσικές και προορίζονται για γυναίκες που έχουν χάσει τη γονιμότητά τους και την ομαλή ορμονική λειτουργία τους, π.χ. μετά από θεραπεία για παιδικό καρκίνο.

Η προσθετική ωοθήκη προέκυψε από τη συνεργασία των Σχολών Ιατρικής και Μηχανικής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, με επικεφαλής την Τερέζα Γούντραφ και η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό «Nature Communications».
Οι ερευνητές αφαίρεσαν τις ωοθήκες από στείρο θηλυκό ποντίκι και στη θέση τους εμφύτευσαν τις εκτυπωμένες βιοπροσθετικές ωοθήκες. Η ποντικίνα είχε ωορρηξία και γέννησε υγιή ποντικάκια.

Οι προσθετικές ωοθήκες κατασκευάζονται από μία εκτυπωμένη «σκαλωσιά» που ως σκελετός φιλοξενεί στο εσωτερικό της ανώριμα ωάρια και κύτταρα που παράγουν ορμόνες. Η πρώτη ύλη (το «μελάνι» της εκτύπωσης) είναι μια βιολογική υδρογέλη (ζελατίνη) από διασπασμένο κολλαγόνο, που είναι ασφαλές για χρήση σε ανθρώπους και είναι ταυτόχρονα πορώδης και ανθεκτική.


Tags
Back to top button