Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Πότε θα φανούν στην... τσέπη μας οι φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο Κ.Μητσοτάκης;

Το «αποτύπωμα» των πέντε νέων μέτρων που ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να φανεί σε δύο κύματα.

Ειδικότερα, το όφελος για τα τρία εξ αυτών θα «φανεί», όταν ο φορολογούμενος ή η επιχείρηση καταβάλλει τον φόρο φέτος, δηλαδή αρχής γενομένης από τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

Αντιθέτως, η μείωση σε μόνιμη βάση, από το 2022 (φορολογικό έτος 2021) στον συντελεστή φόρου όλων των νομικών προσώπων και οντοτήτων, από το 24% στο 22%, θα φανεί στις δηλώσεις που θα γίνουν του χρόνου.

Αντίστοιχα και η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και για το 2022, αλλά και η αναστολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα για το 2022 θα αποτυπωθούν του χρόνου.

Συγκεκριμένα, με βάση όσα εξήγγειλαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών:

1ο. Μειώνεται από φέτος, σε μόνιμη βάση, για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%. Έτσι, ανατρέπονται οι αυξήσεις της προκαταβολής φόρου που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

2ο. Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, και για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το 2022. Αλλα ειδικά για φέτος, αυτή μειώνεται ακόμη περισσότερο, στο 70%.

3ο. Μειώνεται, σε μονιμη βαση, από το 2022 (φορολογικό έτος 2021) ο συντελεστής φόρου όλων των νομικών προσώπων και οντοτήτων, από το 24% στο 22%, αντί 28% που ήταν πριν 1-1,5 χρόνο.

4ο. Παρατείνεται η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και το 2022.

5ο. Παρατείνεται η αναστολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και το 2022.

Αθροιστικά, δηλαδή, για το 2021 και το 2022, τα μέτρα ανέρχονται έτσι στα 2,7 δισ. ευρώ

Παραδείγματα

▪ Ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ, θα πλήρωνε φόρο 900 ευρώ (9%) και προκαταβολή φόρου άλλα 900 ευρώ (9%), δηλαδή σύνολο 1.800 ευρώ.

Με τη νέα ρύθμιση θα πληρώσει φόρο 900 ευρώ (9%) και προκαταβολή φόρου 495 ευρώ (9%*55%), σύνολο 1.395 ευρώ. Κερδίζει 405 ευρώ.

▪ Επιχείρηση-νομικό πρόσωπο με κέρδη 10.000 το 2021, θα πλήρωνε το 2022 φόρο 24% και επιπλέον προκαταβολή φόρου 24%, δηλαδή συνολική επιβάρυνση 48% ή 4.800 ευρώ.

Με τη νέα ρύθμιση θα πληρώσει 3.960 ευρώ, δηλαδή γλιτώνει 840 ευρώ.

Tags
Back to top button