Με όλες αυτές τις συζητήσεις για πιθανή προσάρτηση της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ, εύλογα θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς το εξής: πόσο κοστίζει μία χώρα όπως η Γροιλανδία;
Θα μπορούσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να την αγοράσει από την Δανία όπως έπραξε παλαιότερα η Ουάσιγκτον αγοράζοντας την Αλάσκα από τους Ρώσους;
Πόσο Κοστίζει η Γροιλανδία;
Αν και θεωρητικά η αγορά της Γροιλανδίας είναι μία πολύ ρεαλιστική πιθανότητα, στην πραγματικότητα πιο ρεαλιστική από την έναρξη αμερικανικής εισβολής στην χώρα, είναι δύσκολο να καθοριστεί η τιμή πώλησης της περιοχής.
Το έτος 1946 ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Χάρυ Τρούμαν λέγεται πως πρότεινε την αγορά της Γροιλανδίας έναντι 100 εκατομμυρίων δολαρίων (σε χρυσό), ωστόσο οι Δανοί είχαν απαντήσει «όχι, ευχαριστούμε» (όπως και στην πρόσφατη πρόταση Τραμπ).
Σήμερα είναι λίγο δυσκολότερο να κοστολογήσει κανείς μία τεράστια περιοχή όπως η Γροιλανδία, η οποία εκτείνεται σε επικράτεια άνω των 2 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων και έχει πληθυσμό σχεδόν 60 χιλιάδων ανθρώπων.
Αν και το ΑΕΠ της Γροιλανδίας είναι αρκετά χαμηλό (σχεδόν 3 δισ. δολάρια), η περιοχή πιστεύεται πως φιλοξενεί άφθονους φυσικού πόρους, ειδικά υδρογονάνθρακες και πολύτιμα ορυκτά μέταλλα. Όσο δεν γνωρίζουμε όμως την ακριβή ποσότητα αυτών των πόρων, ο υπολογισμός μίας δίκαιης «τιμής» για την Γροιλανδία είναι δύσκολος.
Τα 100 εκατομμύρια δολάρια που είχε προτείνει ο Τρούμαν το έτος 1946 σήμερα αναλογούν σε περίπου 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια, νούμερα σχετικά μικρό για μία τόσο μεγάλη και σημαντική περιοχή. Δεδομένου αυτού, οι Αμερικανοί πρέπει είτε να «σπάσουν τον κουμπαρά» τους είτε πρέπει να σκεφτούν μία εναλλακτική λύση προσάρτησης της Γροιλανδίας στην επικράτειά τους.
Υπάρχει φυσικά το ενδεχόμενο η Δανία να αρνηθεί κάθε αμερικανική πρόταση, όσα δισεκατομμύρια και εάν περιέχει αυτή. Σε αυτήν την περίπτωση ο Τραμπ ίσως αναγκαστεί να εφαρμόσει σκληρότερα μέτρα.
Στο παρελθόν πάντως η Κοπεγχάγη είχε ξανά πουλήσει επικράτειά της στην αμερικανική κυβέρνηση. Το έτος 1917 για παράδειγμα οι Ηνωμένες Πολιτείες αγόρασαν τις αμερικανικές Παρθένους Νήσους από την δανική κυβέρνηση έναντι 25 εκατομμυρίων δολαρίων (σε χρυσά νομίσματα). Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι Αμερικανοί πλήρωσαν περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια.
Και να μην ξεχνάμε την ιστορική συμφωνία αγοράς της Αλάσκα το 1867 μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ έναντι μόλις 7,2 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία θεωρείται μέχρι και σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της Μόσχας.