Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Πόσο κοντά είμαστε στην καταστροφή του πλανήτη από έκρηξη Supernova; (βίντεο)

Τα σουπερνόβα δημιουργούνται κατά τις τελευταίες στιγμές της ζωής ενός αστεριού. Αυτές οι γιγαντιαίες εκρήξεις μπορούν να εξαλείψουν μαζί τους, γαλαξίες και πλανήτες. Πρέπει να ανησυχούμε για το ότι κάποιος είναι πολύ κοντά στο ηλιακό μας σύστημα;

Ο Κόσμος μπορεί να είναι ένα επικίνδυνο μέρος για τη ζωή. Περίπου κάθε 50 χρόνια ένα αστέρι εκρήγνυται στον οικιακό μας γαλαξία, τον Γαλαξία (Milky Way).

Αυτές οι ισχυρές εκρήξεις ονομάζονται σουπερνόβα. Μπορούν να εκπέμπουν σε μια μόνο στιγμή, την ίδια ενέργεια που ο ήλιος μας θα δημιουργήσει σε πάνω από 1 εκατομμύριο χρόνια. Περιττό να πούμε, αν μια σουπερνόβα πάει αρκετά κοντά... η ζωή στη Γη - όπως την ξέρουμε - θα χαθεί. Αλλά πόσο κοντά θα έπρεπε να είναι κανείς για να συμβεί αυτό;

Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι έχουμε μια ζώνη άνεσης περίπου 50 έτη φωτός. Αυτό είναι περίπου 27 φορές το μέγεθος του ηλιακού μας συστήματος. Οποιοδήποτε σουπερνόβα πιο κοντά από αυτό και... θα πάρουμε μια ιδέα.

Πενήντα έτη φωτός μπορεί να φαίνονται σαν μια άνετη απόσταση, αλλά τώρα είμαστε περισσότερο σε κίνδυνο απ' ότι στο παρελθόν. Η Γη κινείται προς το παρόν μέσα από μια περιοχή φυσικού χώρου που ονομάζεται "τοπική φούσκα".

Πριν από περίπου 10 εκατομμύρια χρόνια, οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι ένα σύμπλεγμα γειτονικών αστέρων έγινε σουπερνόβα, εξαπλώνοντας τα αέρια τους σε όλο τον γαλαξία, και έτσι δημιουργήθηκε η "τοπική φούσκα".

Συνήθως, η τοπική φούσκα δεν προκαλεί ανησυχία. Αλλά, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, αυτό το υπολειμματικό αέριο θα μπορούσε πραγματικά να μεγεθύνει τις θανατηφόρες επιδράσεις ενός σουπερνόβα αυξάνοντας την ποσότητα της ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας που φτάνει στη Γη.

Την τελευταία φορά που η Γη αισθάνθηκε τα αποτελέσματα από μια σουπερνόβα ήταν περίπου 1,7 έως 3,2 εκατομμύρια χρόνια πριν. Η έκρηξη πραγματοποιήθηκε 325 έτη φωτός μακριά - 6,5 φορές μακρύτερα από την επικίνδυνη ζώνη - αλλά η Γη εξακολουθούσε να επηρεάζεται. Κάποιο σίδερο από τον πυρήνα του αστεριού έφτασε στον πλανήτη μας. Μπορείτε να το βρείτε στον πάτο του ωκεανού. Δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για την επόμενη κοντινή σουπερνόβα. Αλλά μην ανησυχείτε. οι σουπερνόβες μπορούν να φωτίσουν έναν ολόκληρο γαλαξία. Έτσι, τουλάχιστον θα δούμε το σοκ πριν να συμβεί.

 

Tags
Back to top button