Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Πόσο αλάτι τελικά χρειάζεται ο οργανισμός

Φουντώνει η διαμάχη για τα οφέλη ή μη της χρήσης του


Από την
Κατερίνα Στυλιανέα

Δεν έχει περάσει ένας χρόνος από τον σάλο που είχε προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα η δημοσίευση καναδικής έρευνας (Μάιος του 2016, στο έγκυρο «Lancet»), η οποία υποστήριζε ότι η κατανάλωση πολύ μικρής ποσότητας αλατιού από μη υπερτασικούς αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εμφραγμάτων και εγκεφαλικών, και το θέμα επανέφερε στην επικαιρότητα ο πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καρδιάς (WHF) δρ Σαλίμ Γιουσούφ, που υποστήριξε ότι η ελλιπής πρόσληψη άλατος υπονομεύει τη φυσική ισορροπία του οργανισμού.

Προσδιορίζοντας την ιδανική ημερήσια πρόσληψη αλατιού στα 7,5 έως 12,5 γραμμάρια (3-5 γραμμάρια νάτριο), έναντι της επίσημης οδηγίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για όριο ημερήσιας κατανάλωσης στα 5-6 γραμμάρια, ο καθηγητής Καρδιολογίας του καναδικού πανεπιστημίου McMaster (όπου είχε γίνει η επίμαχη περσινή έρευνα) προειδοποίησε ότι η λήψη υπερβολικά μικρής ποσότητας νατρίου αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Χαμηλές δόσεις

Υποστηρίζει ότι σύγχρονες μελέτες έχουν αποδείξει πως οι πολύ χαμηλές δόσεις (λιγότερα από 3 γραμμάρια αλάτι την ημέρα) συνδέονται με αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας και καρδιακή δυσλειτουργία και ανεπάρκεια, ενώ ο περιορισμός της ημερήσιας πρόσληψης νατρίου κάτω από τα 2,3 γραμμάρια την ημέρα δεν είναι εφικτό να διατηρηθεί επί μακρόν.


«Είναι ανώφελο να επιδιώκει κάποιος τόσο χαμηλή κατανάλωση και, το κυριότερο, μπορεί να είναι επιζήμιο» υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Sunday Express».
Η τοποθέτηση του γνωστού καρδιολόγου αναμένεται να αναζωπυρώσει τη διαμάχη γύρω από τα οφέλη ή τις ζημιές που προκαλεί το αλάτι στη διατροφή.

Πάντως, η οδηγία του ΠΟΥ είναι η στόχευση μείωσης της κατανάλωσης αλατιού κατά 30% μέσα στην ερχόμενη οκταετία, ενώ εθνικοί υγειονομικοί φορείς, όπως αυτός της Βρετανίας (Public Health England), διατηρούν τις οδηγίες τους για μειωμένη κατανάλωση αλατιού, με τις οποίες -όπως και με τα αντίστοιχα θεσπισμένα όρια ασφαλείας- εξακολουθούν να δεσμεύουν τις βιομηχανίες τροφίμων.

Αλλά και η Ευρωπαϊκή Εταιρία Υπέρτασης, στην έκθεσή της που δημοσιεύεται στο «European Heart Journal», παρότι αναγνωρίζει ότι επαρκή τεκμήρια για τα οφέλη από τις εξαιρετικά μικρές ποσότητες αλατιού στη διατροφή δεν υπάρχουν, υιοθετεί την άποψη πως είναι ωφέλιμο να περιορίσει κανείς την ποσότητα νατρίου που λαμβάνει σε λιγότερα από 5 γραμμάρια την ημέρα.

 

dimokratianews

Tags
Back to top button