Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Πως μυρίζουν οι μούμιες; Έρευνα αποκαλύπτει το άρωμα των αρχαίων αιγυπτιακών λειψάνων

Αποκρουστικό και αηδιαστικό στο άκουσμα και μόνο για το πώς μπορεί να μυρίζε ένα αρχαίο πτώμα, αλλά ίσως τα πράγματα να μην είναι όπως τα βλέπετε στις ταινίες, όπου η συνάντηση με μια μούμια, συνήθως δεν έχει και την καλύτερη κατάληξη.

Ωστόσο, ερευνητές αποφάσισαν στο όνομα της επιστήμης να κάνουν μία προσπάθεια και το αποτέλεσμα μάλλον τους αιφνιδίασε.

Οι καλοδιατηρημένες αιγυπτιακές μούμιες στην πραγματικότητα μυρίζουν αρκετά καλά.

H Emma Paolin, διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνας, εγκαθιστά ενεργή δειγματοληψία αέρα με σωλήνες και αντλίες απορροφητικού υλικού

«Ξυλώδες», «πικάντικο» και «γλυκό» ήταν οι κορυφαίες περιγραφές από αυτό που έμοιαζε περισσότερο με γευσιγνωσία κρασιού παρά με άσκηση ρουθουνίσματος μούμιας. Ανιχνεύθηκαν επίσης λουλουδένιες νότες, οι οποίες θα μπορούσαν να προέρχονται από ρητίνες πεύκου και αρκεύθου που χρησιμοποιούνται στην ταρίχευση.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο Journal of the American Chemical Society χρησιμοποίησε τόσο χημική ανάλυση όσο και μια ομάδα ανθρώπινων ανιχνευτών για να αξιολογήσει τις οσμές από εννέα μούμιες ηλικίας 5.000 ετών που είτε ήταν αποθηκευμένες είτε εκτίθενται στο Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο.

Η καθηγήτρια Cecilia Bembibre, Διευθύντρια Έρευνας και λέκτορας του UCL έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη μοναδική ικανότητα αυτών των εκπαιδευμένων sniffers, λέγοντας στην Daily Star: «Οι εκπαιδευμένοι sniffers είναι άνθρωποι που, μέσω ειδικής εκπαίδευσης και πρακτικής, είναι σε θέση να περιγράψουν και να ποσοτικοποιήσουν διαφορετικές πτυχές μιας οσμής, όπως η ποιότητα (ξυλώδης, λουλουδάτη κ.λπ.), η ένταση (από ισχυρή έως αδύναμη σε κλίμακα) και ο ηδονικός τόνος (από πολύ ευχάριστος έως πολύ δυσάρεστος). σε κλίμακα)."

Τουρκικός Τύπος: «H καταγωγή της μυστηριώδους βασίλισσας Κλεοπάτρας ήταν ελληνική»

Και πρόσθεσε: «Όλοι αναλάβαμε πρόσθετη εκπαίδευση στα μυρωδικά συστατικά που σχετίζονταν άμεσα με τις αρχαίες αιγυπτιακές πρακτικές ταρίχευσης, καθώς και υλικά που σχετίζονται με τη συλλογή και τις προθήκες, για να αναπτύξουμε σχετικό λεξιλόγιο για την περιγραφή των μυρωδιών των μουμιοποιημένων σωμάτων».

Το άρωμα ήταν ένα σημαντικό στοιχείο στη διαδικασία μουμιοποίησης που χρησιμοποιούσε έλαια, κεριά και βάλσαμα για να διατηρήσει το σώμα και το πνεύμα του για τη μετά θάνατον ζωή.

Η πρακτική προοριζόταν σε μεγάλο βαθμό για τους Φαραώ και οι ευχάριστες μυρωδιές συνδέονταν με την αγνότητα και τις θεότητες, ενώ οι άσχημες μυρωδιές ήταν σημάδια διαφθοράς και φθοράς.

Χωρίς δειγματοληψία από τις ίδιες τις μούμιες, οι οποίες θα ήταν επεμβατικές, ερευνητές από το UCL και το Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα στη Σλοβενία ​​μπόρεσαν να μετρήσουν εάν τα αρώματα προέρχονταν από το αρχαιολογικό αντικείμενο, τα φυτοφάρμακα ή άλλα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση των υπολειμμάτων ή από αλλοίωση λόγω μούχλας, βακτηρίων ή μικροοργανισμών.

Η χρήση τεχνικών οργάνων για τη μέτρηση και τον ποσοτικό προσδιορισμό των μορίων του αέρα που εκπέμπονται από τις σαρκοφάγους για τον προσδιορισμό της κατάστασης διατήρησης χωρίς να αγγίζουν τις μούμιες ήταν σαν το Άγιο Δισκοπότηρο, είπε ο Strlič.

Η Emma Paolin, διδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα, στο βάθος και η Dr. Cecilia Bembibre, λέκτορας στο University College του Λονδίνου, παίρνουν δείγματα επιχρίσματος με σκοπό τη μικροβιολογική ανάλυση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας

«Μας λέει πιθανώς από ποια κοινωνική τάξη ήταν μια μούμια και επομένως αποκαλύπτει πολλές πληροφορίες για το μουμιοποιημένο σώμα που αφορούν όχι μόνο τους συντηρητές, αλλά και τους επιμελητές και τους αρχαιολόγους», σύμφωνα με τον Matija Strlič, καθηγητή χημείας στο Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα.

Η Barbara Huber, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γεωανθρωπολογίας Max Planck στη Γερμανία που δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι τα ευρήματα παρέχουν κρίσιμα δεδομένα για ενώσεις που θα μπορούσαν να διατηρήσουν ή να υποβαθμίσουν μουμιοποιημένα λείψανα. Οι πληροφορίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη προστασία των αρχαίων σωμάτων για τις μελλοντικές γενιές.

«Ωστόσο, η έρευνα υπογραμμίζει επίσης μια βασική πρόκληση: οι μυρωδιές που ανιχνεύονται σήμερα δεν είναι απαραίτητα αυτές από την εποχή της μουμιοποίησης», είπε η Huber. «Κατά τη διάρκεια χιλιάδων ετών, η εξάτμιση, η οξείδωση, ακόμη και οι συνθήκες αποθήκευσης έχουν αλλάξει σημαντικά το αρχικό άρωμα».

Οι ερευνητές της τρέχουσας μελέτης ελπίζουν να κάνουν κάτι παρόμοιο, χρησιμοποιώντας τα ευρήματά τους για να αναπτύξουν «τοπία οσμών» για να αναδημιουργήσουν τεχνητά τα αρώματα που εντόπισαν και να ενισχύσουν την εμπειρία για τους μελλοντικούς επισκέπτες των μουσείων.

Tags
Back to top button