Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Πως μεταδίδεται το AIDS;

Τα κρούσματα του ιού HIV παρουσίασαν εκρηκτική αύξηση (60%) στην Ελλάδα το 2011, χρονιά κατά την οποία καταγράφηκαν 954 νέα κρούσματα. Ο τρόπος μετάδοσης του aids είναι μέσω της σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλακτικό, μέσω της κοινής χρήσης συρίγγων ή άλλων αιχμηρών αντικειμένων, καθώς και από τις οροθετικές μητέρες στα νεογνά.

Δεν μεταδίδεται με τη χειραψία, την αγκαλιά, το φιλί, το σάλιο γενικά (αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αποκλείεται να υπάρχει μετάδοση με το σάλιο), τα κουνούπια, τις οικιακές συσκευές, τα δάκρυα, τον ιδρώτα, τον αέρα ή το νερό.

Σύμφωνα με τα Αμερικανικά CDC, οι τρόποι και οι πιθανότητες μετάδοσης (μόλυνσης), με στοιχεία που είχαν συλλεχθεί ως το 2005, είναι:

Τρόπος έκθεσης στον κίνδυνο    Πιθανότητα μόλυνσης (μία έκθεση)
Μετάγγιση αίματος    90%
Μητέρα σε βρέφος (εγκυμοσύνη και τοκετός και θηλασμός χωρίς θεραπεία)    25%
Χρήση κοινής σύριγγας    0,67%
Παθητική πρωκτική επαφή χωρίς προφύλαξη    0,5% έως1,7%
Ενεργητική πρωκτική επαφή χωρίς προφύλαξη    0,62%
Κολπική διείσδυση, κίνδυνος για τη γυναίκα    0,10%
Κολπική διείσδυση, κίνδυνος για τον άνδρα    0,05%
Ενεργητική πεολειχία    0,01%
Παθητική πεολειχία    0,005%
Ο ιός μεταδίδεται κατά τη σεξουαλική επαφή ακόμα και χωρίς εκσπερμάτιση, αφού υπάρχει και στο προσπερματικά και τα κολπικά υγρά.

Τα τραύματα, οι φλεγμονές και η συνύπαρξη άλλων σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

Οι πιθανότητες έχουν εκτιμηθεί κατά προσέγγιση και παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις από έρευνα σε έρευνα. Ορισμένες μελέτες δείχνουν για παράδειγμα ότι ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μικρότερος στους άνδρες που έχουν υποβληθεί σε περιτομή, ενώ άλλες έρευνες δεν επιβεβαιώνουν αυτό το εύρημα.

Οι πιθανότητες μετάδοσης φαίνονται μικρές με την πρώτη ανάγνωση, στη διάρκεια όμως του 2011 τουλάχιστον 954 άτομα στην Ελλάδα μολύνθηκαν από τον ιό.

Σύμφωνα με το δελτίο επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τις νέες λοιμώξεις του 2011, οι 820 περιπτώσεις αφορούσαν άνδρες και οι 134 γυναίκες.

Όπως συμβαίνει συνήθως, το μεγαλύτερο ποσοστό (35,6%) αφορούσε άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες.

Ωστόσο τα χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Ελλάδα δείχνουν να αλλάζουν, καθώς τα νέα κρούσματα σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών υπερδεκαπλασιάστηκαν και έφτασαν τα 241. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί μάλιστα στο 25,3% του συνόλου των νέων λοιμώξεων.

Πολλές από τις οροθετικές ιερόδουλες που συνελήφθησαν, εξάλλου, είναι και χρήστες ναρκωτικών.

Υπήρχαν επίσης τέσσερα περιστατικά μετάδοσης από μητέρα σε βρέφος, ενώ σε 220 περιστατικά (23,1%) η οδός μετάδοσης παραμένει άγνωστη.

Μέχρι το Δεκέμβριο του 2011, ο συνολικός αριθμός των οροθετικών στην Ελλάδα ήταν 11.492 άτομα.

Το αιματολογικό τεστ για τον HIV προσφέρεται δωρεάν στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων των κρατικών νοσοκομείων, καθώς και στις κινητές μονάδες προληπτικής ιατρικής του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίες βρίσκονται στην πλατεία Κουμουνδούρου, Ομόνοιας και Βάθη.

Περισσότερες πληροφορίες προσφέρουν οι τηλεφωνικές γραμμές του ΚΕΕΛΠΝΟ:

Τηλεφωνική Γραμμή για το AIDS : 210-72.22.222
Κέντρο Επιχειρήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ: 210-5212054
Τηλεφωνικές γραμμές: 210 7222222, 210 5212054, 210 5222339
ΚΕΕΛΝΠΟ Θεσσαλονίκης: 2310- 243363/229139

Tags
Back to top button