Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

POLITICO: Η Τουρκία αποκλείει την Κύπρο από προπαρασκευαστικές επαφές για την Σύνοδο του Κλίματος COP31

Διπλωματική ένταση προκαλεί δημοσίευμα του POLITICO, σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία αποκλείει την Κυπριακή Δημοκρατία από άτυπες προπαρασκευαστικές επαφές και ενημερώσεις ενόψει της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα COP31, η οποία θα πραγματοποιηθεί φέτος στην Αττάλεια.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Άγκυρα φέρεται να αγνοεί ή να απορρίπτει αιτήματα για διμερείς συναντήσεις που υποβάλλει η Λευκωσία εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Το POLITICO επικαλείται πέντε Ευρωπαίους διπλωμάτες και αξιωματούχους, οι οποίοι αναφέρουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν προσκλήθηκε σε σειρά άτυπων προπαρασκευαστικών συναντήσεων για τη COP31, παρά το γεγονός ότι ασκεί αυτό το διάστημα την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και εκπροσωπεί θεσμικά τα 27 κράτη μέλη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ζήτημα έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στις Βρυξέλλες, καθώς θεωρείται ότι η στάση της Τουρκίας δεν συνάδει με τον ρόλο χώρας που φιλοξενεί διαδικασίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε περιστατικό που σημειώθηκε τον Μάρτιο στη Νέα Υόρκη, όταν – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – η τουρκική προεδρία της COP31 δεν προσκάλεσε την Κύπρο σε ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ και φέρεται να αντέδρασε όταν Κυπριακή αντιπροσωπεία εμφανίστηκε μαζί με την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είναι απαράδεκτο και δεν συνάδει με την ιδιότητα της χώρας που φιλοξενεί τη COP31. Η Τουρκία οφείλει να προσκαλεί όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε Κυπριακός αξιωματούχος στο POLITICO.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες φέρονται επίσης να εκφράζουν δυσαρέσκεια για τη στάση της Άγκυρας, κάνοντας λόγο για συμπεριφορά που δεν ανταποκρίνεται στο πνεύμα των διαδικασιών του ΟΗΕ.

Το δημοσίευμα αποκαλύπτει ακόμη ότι μετά το περιστατικό του Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της προς την Τουρκία, ενώ ο Επίτροπος της ΕΕ για το Κλίμα, Βόπκε Χούκστρα, φέρεται να έθεσε το θέμα σε επαφές με Τούρκους αξιωματούχους τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς συνεχίζει να αναγνωρίζει μόνο το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποκλειστεί από τις επίσημες διαδικασίες της COP31 ή από τη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια τον Νοέμβριο.

Το POLITICO σημειώνει ακόμη ότι η Ιρλανδία θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά τη διάρκεια της COP31, καθώς η Κύπρος θα παραδώσει την προεδρία στο Δουβλίνο τον Ιούλιο.

Από τουρκικής πλευράς δεν υπήρξε επίσημη απάντηση στο δημοσίευμα. Ωστόσο, τουρκικά μέσα είχαν μεταδώσει μετά το περιστατικό της Νέας Υόρκης ότι η συνάντηση δεν τελούσε υπό επίσημη εντολή του ΟΗΕ και ως εκ τούτου οι προσκλήσεις επαφίονταν στη διακριτική ευχέρεια των διοργανωτών.

Η COP31 θα πραγματοποιηθεί υπό κοινή διοργάνωση Τουρκίας και Αυστραλίας, με την Καμπέρα να έχει την ευθύνη των διαπραγματεύσεων και την Άγκυρα να ασκεί τον ρόλο της οικοδέσποινας χώρας και προεδρίας της Διάσκεψης.

Πάντως, ο Υπουργός Κλίματος της Αυστραλίας, Κρις Μπόουεν, διαβεβαίωσε πρόσφατα από την Κοπεγχάγη ότι η COP31 θα είναι «διαφανής, συμπεριληπτική και συνεργατική».

Tags
Back to top button