Ρωσία • 09/03/2022 - 09:42
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι New York Times αποσύρουν τους δημοσιογράφους τους από τη Ρωσία
Παύει να έχει ανταποκριτές μετά από 101 χρόνια
Στην ανακοίνωση ότι αποσύρουν όλους τους δημοσιογράφους από την Ρωσία προχώρησαν οι New York Times, μετά την υιοθέτηση νόμου στη χώρα που ποινικοποιεί την ανεξάρτητη δημοσιογραφία σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα τραγική εξέλιξη για την πασίγνωστη αμερικανική εφημερίδα και τον κόσμο της ενημέρωσης, καθώς παύει να έχει ανταποκριτές μετά από 101 χρόνια…
Η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με ειδικό νομοσχέδιο καθιστά αδύνατη τη χρήση των λέξεων «πόλεμος» και «εισβολή» για την περιγραφή των εξελίξεων με την Ουκρανία. Στη Ρωσία λοιπόν όσοι πλέον χρησιμοποιούν τη λέξη «πόλεμος» θεωρείται ότι διαπράττουν αδίκημα και κινδυνεύουν με έως και 15 χρόνια φυλάκιση. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το εν λόγω κείμενο, που εγκρίθηκε προ λίγων ημερών από την ρωσική Δούμα, δεν βάζει στο «στόχαστρο» μόνο τους δημοσιογράφους ή άλλους επαγγελματίες της ενημέρωσης, αλλά και απλούς πολίτες.
Μετά την υιοθέτηση του νόμου που ποινικοποιεί τη μετάδοση «ψευδών ειδήσεων» – τη χρήση δηλαδή των λέξεων «πόλεμος» και «εισβολή» – για τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία, πολλά είναι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης που αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία. Ανάμεσα σε αυτά και οι New York Times, μετά από 101 χρόνια παρουσίας στη χώρα.
Όπως ανακοίνωσε η διεύθυνση της πασίγνωστης αμερικανικής εφημερίδας, για την ασφάλεια τους οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι κινδυνεύουν με έως και 15 χρόνια φυλάκιση, θα μετακινηθούν εκτός Ρωσίας, τουλάχιστον επί του παρόντος.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή σύνταξης, Cliff Levy, αυτό δεν συνέβη ποτέ, ακόμη και στα βάθη του Ψυχρού Πολέμου.
Την τραγική αυτή εξέλιξη σχολίασε στα social media και ο πρώην επικεφαλής του γραφείου των NYT στη Μόσχα, Neil MacFarquhar. «Η Ρωσία θεωρούνταν πάντα μια σημαντική χώρα, μια σημαντική ιστορία, αλλά η πρόσφατη στροφή της μόλις σκότωσε αυτή τη μακρά παράδοση», σημειώνει. «Έχουμε συνεχώς ρεπόρτερ εκεί από το 1921, με μία ή δύο σύντομες διακοπές λόγω κολλημάτων στην έκδοση αδειών παραμονής. Ούτε ο Στάλιν, ούτε ο Ψυχρός Πόλεμος, τίποτα δεν μας έδιωξε», είπε ο MacFarquhar.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την υιοθέτηση του νομοσχεδίου που ποινικοποιεί ακόμη και τη χρήση της λέξης «πόλεμος», δεν είναι μόνο οι ξένοι δημοσιογράφοι, αλλά και Ρώσοι δημοσιογράφοι και πολίτες, οι οποίοι εγκαταλείπουν την χώρα.