Από τότε που το Ιράν εκτόξευσε 180 βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου φέτος, σχεδόν ομόφωνα η κοινότητα ειδικών προμηνύει ισχυρότατη απάντηση από την Ιερουσαλήμ.
Η επίθεση της 1ης Οκτωβρίου ήταν στην πραγματικότητα το δεύτερο απευθείας πλήγμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων έναντι του εβραϊκού κράτους μέσα στους τελευταίους 6 μήνες. Να σας υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με την Τεχεράνη το μπαράζ πυραυλικών εκτοξεύσεων ήταν η απάντηση της Χώρας στην ισραηλινή δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην καρδιά της ιρανικής πρωτεύουσας.
Όλοι οι Πυρηνικοί Αντιδραστήρες του Ιράν στο Στόχαστρο
Δεδομένων όλων αυτών και δεδομένων προηγούμενων απειλών Ισραηλινών αξιωματούχων κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, πολλοί είναι αυτοί που αναμένουν πλήγματα κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.
Πού βρίσκονται όμως αυτές οι πυρηνικές εγκαταστάσεις και με τι ακριβώς έχει να τα βάλει το Ισραήλ;
Πρώτα από όλα να σας ενημερώσουμε πως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν περιλαμβάνει διάφορες κρίσιμες υποδομές και εγκαταστάσεις. Ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της χώρας ήταν αυτός που κατασκευάστηκε στην πόλη Μπουσέχρ. Έχει παραγωγική ικανότητα 1.000 μεγαβάτ, βρίσκεται στην ακτή του Περσικού Κόλπου και ξεκίνησε λειτουργία το 2011. Σήμερα η Τεχεράνη επιθυμεί να αυξήσει την ισχύ του στα 3.000 μεγαβάτ.
Αυτήν την στιγμή η μεγαλύτερη πυρηνική υποδομή είναι το εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου στην πόλη Natanz. Λέγεται πως αυτό το εργοστάσιο έχουν προσπαθήσει πολλές φορές στο παρελθόν να το σαμποτάρουν τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από το Ισραήλ.
Και τέλος η τρίτη και ίσως σημαντικότερη υποδομή βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης Ισφαχάν, όπου η Τεχεράνη διαθέτει μεγάλη ποσότητα πυρηνικής τεχνολογίας. Η Ισφαχάν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη ολόκληρης της χώρας. Στα περίχωρά της βρίσκονται εργοστάσια που εμπλουτίζουν ουράνιο κλπ.
Βέβαια φήμες υποστηρίζουν ότι ο ισραηλινός στρατός ίσως επιλέξει να χτυπήσει τις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν παρά τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις. Αν αυτές οι αναφορές επαληθευτούν τότε κινδυνεύει περισσότερο από κάθε άλλο το μικρό νησί Kharg, το οποίο βρίσκεται στο Περσικό Κόλπο, 25 χιλιόμετρα από την ιρανική ακτή. Εκεί οι Ιρανοί διαθέτουν τεράστιες δεξαμενές, για αυτό και το Kharg αποτελεί το κύριο κέντρο εξαγωγής πετρελαίου ολόκληρης της χώρας.
Στο ηπειρωτικό Ιράν η μεγαλύτερη υποδομή πετρελαίου βρίσκεται στην περιφέρεια Κουζεστάν στο νοτιοδυτικό τμήμα του κράτους. Κάθε ημέρα οι Ιρανοί μπορούν να εξορύξουν περίπου 630 χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου από εκεί.