Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας για το νέο δίκτυο μεταφοράς δεδομένων της Ελλάδας: Τ.Πάιατ σε Κ.Μητσοτάκη κατά Huawei 

"Πόλεμος" ΗΠΑ-Κίνας ξέσπασε για το νέο δίκτυο κινητών δεδομένων της Ελλάδας και την πιλοτική εφαρμογή προγραμμάτων 5G σε Αθήνα και Καλαμάτα από την Huawei ενώ παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο Αμερικανός πρέσβης Τ.Πάιατ ο οποίος έθεσε "ΝΑΤΟϊκό ζήτημα" στον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη.

Ποιος θα αναλάβει να εκμεταλλευτεί το δίκτυο των 5G στο οποίο θα εγκατασταθεί στο μέλλον η τεχνολογία 5G για τα κινητά τηλέφωνα;

Η ραγδαίως αναπτυσσόμενη κινεζική εταιρεία Huawei ή η σκανδιναβική Νokia;  

Η πρώτη είναι πιο φτηνή και αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες στο διαδίκτυο. Η δεύτερη είναι πιο ακριβή, λίγο πιο αργή αλλά είναι ευρωπαϊκή.

Δηλαδή οι Κινέζοι είναι καλύτεροι, αλλά προσκρούουν σε πολιτικά παιχνίδια.

Το ζήτημα ξεπερνά κατά πολύ το κόστος και τις ταχύτητες.

Οπως ξεπερνά και τις καθαρώς επιχειρηματικές και εμπορικές παραμέτρους του. Είναι ζήτημα πρωταρχικώς γεωπολιτικό.

Γι' αυτό και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ το έχει στην κορυφή της ατζέντας του και ήταν κυριολεκτικά το πρώτο θέμα που έθεσε κατά την επαφή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και βέβαια δεν επιθυμεί να περιέλθει υπό τον έλεγχο της Κίνας.

Επιπλέον, θέλει  αυτό το ζήτημα να ρυθμιστεί με την επικείμενη συμφωνία αμυντικής συνεργασίες Ελλάδας-ΗΠΑ η οποία θα περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο για τις επικοινωνίες. Ολα αυτά τη στιγμή που η Huawei πραγματοποιεί πιλοτικά προγράμματα εφαρμογών 5G στην Ελλάδα.

Ηδη, η Huawei έχει ξεκινήσει έρευνα προηγμένων δικτύων 6G στον Καναδά (TechRepublic), ενώ από τον περασμένο μήνα ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα και στην Ελλάδα κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στο άνοιγμα της εταιρείας στην αγορά δικτύων 5G στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών αναπτύσσει δοκιμαστικά δύο πιλοτικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G, ένα στην Αθήνα και ένα στην παραθαλάσσια πόλη της Καλαμάτας.

Το δεύτερο μάλιστα προχωρεί σε συνεργασία με γνωστή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας. Με την υλοποίηση του έργου η Καλαμάτα θα γίνει η πρώτη ελληνική πόλη που θα βιώσει τις τεράστιες δυνατότητες των δικτύων 5G.

Αυτό τουλάχιστον τονίζουν οι εμπνευστές του προγράμματος. Το δίκτυο 5G στην Καλαμάτα καλύπτει τώρα την κεντρική πλατεία και πολλά σημαντικά σημεία της πόλης. Η πρώτη εμπορική χρήση του αναμένεται να αρχίσει σε περίπου δύο χρόνια από τώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστάσιο Μπίκο, ειδικό ασφαλείας 5G που υλοποιεί το πρόγραμμα με την Huawei, το όλο σχέδιο αποτελεί μια «τεράστια ιστορική ευκαιρία για να αναλάβει η χώρα το προβάδισμα στην επένδυση σε νέες επαναστατικές ψηφιακές τεχνολογίες 5G».

Η Huawei επενδύει στην Ελλάδα για σχεδόν 15 χρόνια και διαχειρίζεται το 50% της αγοράς τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Ο κ. Μπίκος δήλωσε στην ιστοσελίδα ZDNet ότι ο δημόσιος διάλογος για την εφαρμογή της τεχνολογίας 5G και οι προσπάθειες των κυβερνήσεων και των ρυθμιστικών φορέων στην Ελλάδα και την Κύπρο εξομαλύνουν την μετάβαση της καταστάσεως από την τεχνολογία 4G σε 5G.

Δεν πρέπει όμως να παραβλέπονται οι πληροφορίες, ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επεκτείνουν και στην Ελλάδα ορισμένους από τους περιορισμούς που επέβαλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, στην Huawei τον Μάιο, καθώς ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου δεν φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος του..

Tags
Back to top button