Oι όροι του Ισραήλ για τον τερματισμό του πολέμου στον Λίβανο - Tο έγγραφο που έδωσε στις ΗΠΑ
Ο Μοχάμεντ Σινγουάρ, αδερφός του Γιαχία Σινγουάρ, έχει αναδειχθεί σε κομβική προσωπικότητα. Πιστεύεται ότι ηγείται των υπόλοιπων ένοπλων ομάδων της Χαμάς και μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος του κινήματος στη Γάζα.
Η Χαμάς έχει προϊστορία γρήγορης και αποτελεσματικής αντικατάστασης των δολοφονημένων ηγετών της. Το συμβούλιο Σούρα είναι αρμόδιο να επιλέξει τον νέο αρχηγό. Αυτό εκπροσωπεί όλα τα μέλη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη, τις ισραηλινές φυλακές και την Παλαιστινιακή διασπορά. Κάτι που σημαίνει ότι ο νέος ηγέτης θα έχει την εξουσία να μπει στις συνομιλίες για την κατάπαυση πυρός, ακόμα κι αν δεν βρίσκεται στη Γάζα, σημειώνει το Reuters.
Τόσο ο Χάγια όσο και ο Νταρουίς θεωρείται ότι είναι κοντά στην Τεχεράνη, της οποίας η υποστήριξη έχει κρίσιμη σημασία για τη Χαμάς. Από την άλλη, ο Καλέντ Μεσάλ στο παρελθόν είχε έρθει σε κόντρα με την Τεχεράνη, επειδή είχε υποστηρίξει την εξέγερση των σουνιτών εναντίον του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, το 2011.
Οι σχέσεις του Χάγια με το Ιράν τον φέρνουν σε καλύτερη θέση σε σύγκριση με τον Μεσάλ, σημείωσε ο Ακράμ Ατάλαχ, Παλαιστίνιος πολιτικός αναλυτής. Αν όμως το Ιράν μετριάσει την αντίθεσή του για τον Μεσάλ, μπορεί να έχει μια ελπίδα, συμπλήρωσε.
Η "κληρονομιά" του Σινουάρ
Ο Σινουάρ, γνωρίζοντας ότι ο Ισραηλινός Στρατός τον πλησίαζε και βλέποντας μεγάλο μέρος της Χαμάς να καταρρέει από έναν χρόνο πολέμου, φέρεται να άφησε ένα μήνυμα στους οπαδούς του μετά τον θάνατό του. Γνωρίζοντας ότι η εξάλειψή του θα οδηγούσε πιθανότατα στο νέο Ισραήλ να προσφέρει νέες συμφωνίες, φέρεται να είπε στους αξιωματούχους του ότι η Χαμάς θα ήταν σε ισχυρότερη θέση για να κάνει μια συμφωνία, σύμφωνα με Άραβες μεσολαβητές.
Συνέστησε μετά τον θάνατό του, η Χαμάς να διορίσει ένα συμβούλιο ηγετών για να κυβερνήσει και να διαχειριστεί τη μετάβαση μετά το θάνατό του, ανέφεραν οι μεσολαβητές.
Στα δύο οι αρμοδιότητες του Σινουάρ
Όταν μετά τη δολοφονία του Ισμαΐλ Χανίγια τον Ιούλιο ο Γιαχία Σινουάρ ανέλαβε αρχηγός της Χαμάς, ένωσε τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία στη Γάζα, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό να συμβεί αυτή τη φορά.
Οι ευθύνες του Σινουάρ θα μοιραστούν σε δύο άτομα: ο ένας θα επιβλέπει τις στρατιωτικές υποθέσεις και ο άλλος θα είναι επικεφαλής του πολιτικού γραφείου, υπεύθυνος για τις διεθνείς επαφές και τη διαμόρφωση πολιτικών, εκτίμησε ο Ασράφ Αμπουελούλ.
Ο ίδιος αναμένει ότι η Χαμάς θα επιμείνει σε κάποιες βασικές διεκδικήσεις στις συζητήσεις για κατάπαυση πυρός- πρώτα από όλα την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων και τον τερματισμό του πολέμου- αλλά θα μπορούσε να δείξει κάποια ευελιξία σε ορισμένους όρους, για παράδειγμα τις λεπτομέρειες μια ανταλλαγής ομήρων με Παλαιστίνιους που κρατούνται στο Ισραήλ.
Στα χέρια του Χάγια προσωρινά η ηγεσία
Με τον Σινουάρ νεκρό, η ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα έχει περάσει προσωρινά στον αναπληρωτή του τον Χαλίλ Αλ- Χάγια, που ζει στο Κατάρ.
Όμως ο πόλεμος και οι δυσκολίες στις επικοινωνίες ενδέχεται να περιορίσουν την καθημερινή επαφή που μπορεί να έχει με τους άνδρες που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης. Κάτι που αφήνει τα ηνία στις Ταξιαρχίες αλ- Κασάμ, σύμφωνα με ειδικούς.
Πηγή από τη Χαμάς δήλωσε ότι δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα ο Χάγια στην άσκηση των καθηκόντων του ως «de facto ηγέτης της Γάζας». Ακόμα, σημείωσε ότι ο Χάγια διατήρησε καλές σχέσεις με την ένοπλη πτέρυγα και ότι ήταν κοντά τόσο με τον Σινουάρ όσο και τον Χανίγια.
Η ένοπλη πτέρυγα θα σεβαστεί την εξουσία του Χάγια, έστω και από μακριά, πιστεύει ο Παλαιστίνιος πολιτικός αναλυτής Ακράμ Ατάλαχ. Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο Μοχάμαντ Σινουάρ, αδελφός του Γιαχία, θα γίνει πιο σημαντικός τόσο στην ένοπλη πτέρυγα όσο και στη Χαμάς γενικά.
Βετεράνος διοικητής των Ταξιαρχιών αλ Κασάμ, ο Μοχάμαντ Σινουάρ σπάνια εμφανίζεται δημοσίως, είναι εδώ και καιρό στη λίστα των πλέον καταζητούμενων του Ισραήλ και έχει επιζήσει από αρκετές απόπειρες δολοφονίας.