Μπορεί να μην του φαίνεται, αλλά το μπουκάλι της φωτογραφίας περιέχει κρασί. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται οι αρχαιολόγοι που το ανακάλυψαν κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής, το 1867, στην περιοχή της Ρηνανίας-Παλατινάτου της Γερμανίας, κοντά στην πόλη Speyer.
Το μπουκάλι ανακαλύφθηκε μέσα σε έναν τάφο ρωμαίου ευγενή, του 4ου αιώνα μ.Χ.. Η ηλικία του εκτιμάται σε περίπου 1.650 χρόνια, καθώς είχε θαφτεί μαζί με τον άνδρα, στο διάστημα από το 325 έως το 359 μ.Χ.
Οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι ένα μπουκάλι κρασί έπρεπε να συνοδεύει τους νεκρούς στο μακρύ τους ταξίδι. Πρόκειται για μία φιάλη 1,5 λίτρου, γυάλινη, σε μορφή αμφορέα, ενώ στον λαιμό της έχει δύο χειρολαβές σε σχήμα δελφινιού. Παρόλο που, σύμφωνα με τους ειδικούς πιθανότατα έχασε την περιεκτικότητά του σε αιθανόλη, θεωρείται ότι ένα μέρος του υγρού είναι κρασί. Εικάζεται ότι παρήχθη στην ίδια περιοχή και αναμείχθηκε με βότανα.
Η διατήρηση του κρασιού αποδίδεται στη μεγάλη ποσότητα παχύρρευστου ελαιολάδου και λιωμένου κεριού στο πάνω μέρος του μπουκαλιού. Αν και δεκάδες επιστήμονες έχουν σκεφτεί να το ανοίξουν για να αναλύσουν το υγρό, το μπουκάλι παραμένει σφραγισμένο, καθώς ανησυχούν για το πώς θα αντιδράσει το περιεχόμενό του αν εκτεθεί στην ατμόσφαιρα.
Η φιάλη εκτίθεται στο μουσείο της πόλης Speyer και όπως λέει ο διευθυντής του, εδώ και 25 χρόνια το υγρό διατηρεί την ίδια εικόνα. Πάντως σύμφωνα με καθηγήτρια μικροβιολογίας, το κρασί «πιθανότατα να μην έχει χαλάσει, αλλά, αν ανοιχτεί, δεν θα προσφέρει ιδιαίτερη χαρά στον ουρανίσκο».
Από τη mixanitouxronou.gr