Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ποιο είναι το παλαιότερο κρασί του κόσμου και γιατί φοβούνται να το ανοίξουν

Μπορεί να μην του φαίνεται, αλλά το μπουκάλι της φωτογραφίας περιέχει κρασί. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται οι αρχαιολόγοι που το ανακάλυψαν κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής, το 1867, στην περιοχή της Ρηνανίας-Παλατινάτου της Γερμανίας, κοντά στην πόλη Speyer.


Το μπουκάλι ανακαλύφθηκε μέσα σε έναν τάφο ρωμαίου ευγενή, του 4ου αιώνα μ.Χ.. Η ηλικία του εκτιμάται σε περίπου 1.650 χρόνια, καθώς είχε θαφτεί μαζί με τον άνδρα, στο διάστημα από το 325 έως το 359 μ.Χ.

Οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι ένα μπουκάλι κρασί έπρεπε να συνοδεύει τους νεκρούς στο μακρύ τους ταξίδι. Πρόκειται για μία φιάλη 1,5 λίτρου, γυάλινη, σε μορφή αμφορέα, ενώ στον λαιμό της έχει δύο χειρολαβές σε σχήμα δελφινιού. Παρόλο που, σύμφωνα με τους ειδικούς πιθανότατα έχασε την περιεκτικότητά του σε αιθανόλη, θεωρείται ότι ένα μέρος του υγρού είναι κρασί. Εικάζεται ότι παρήχθη στην ίδια περιοχή και αναμείχθηκε με βότανα.

Η διατήρηση του κρασιού αποδίδεται στη μεγάλη ποσότητα παχύρρευστου ελαιολάδου και λιωμένου κεριού στο πάνω μέρος του μπουκαλιού. Αν και δεκάδες επιστήμονες έχουν σκεφτεί να το ανοίξουν για να αναλύσουν το υγρό, το μπουκάλι παραμένει σφραγισμένο, καθώς ανησυχούν για το πώς θα αντιδράσει το περιεχόμενό του αν εκτεθεί στην ατμόσφαιρα.

Η φιάλη εκτίθεται στο μουσείο της πόλης Speyer και όπως λέει ο διευθυντής του, εδώ και 25 χρόνια το υγρό διατηρεί την ίδια εικόνα. Πάντως σύμφωνα με καθηγήτρια μικροβιολογίας, το κρασί «πιθανότατα να μην έχει χαλάσει, αλλά, αν ανοιχτεί, δεν θα προσφέρει ιδιαίτερη χαρά στον ουρανίσκο».


Από τη mixanitouxronou.gr

Tags
Back to top button