Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ποινές 8 ετών κάθειρξης σε δύο πρώην υπουργούς της Βολιβίας

Δικαστήριο της Βολιβίας καταδίκασε την Παρασκευή δυο πρώην υπουργούς να εκτίσουν ποινές κάθειρξης οκτώ ετών.

Οι υπουργοί καταδικάστηκαν για παρανομίες στην αγορά δακρυγόνων και άλλου στρατιωτικού υλικού για την καταστολή ταραχών, που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των συμμετεχόντων στις μαζικές κινητοποιήσεις υπέρ του αριστερού πρώην προέδρου Έβο Μοράλες στα τέλη του 2019.

Ο Έβο Μοράλες, «ο πρώτος αυτόχθονας πρόεδρος της Βολιβίας», είχε τεράστια δημοτικότητα όταν αναλάμβανε την εξουσία. Όμως επικρίθηκε από τους αντιπάλους του όταν προσπάθησε να παρακάμψει το Σύνταγμα της χώρας των Άνδεων και να εξασφαλίσει τέταρτη θητεία το 2019.

Κέρδισε τις εκλογές, όμως η δεξιά αντιπολίτευση τον κατηγόρησε για νοθεία. Ακολούθησαν μαζικές διαδηλώσεις που σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια κι εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί αφού τον εγκατέλειψαν ο στρατός και η αστυνομία, καταλήγοντας να φύγει από τη χώρα.

Μετά την αντικατάσταση του Έβο Μοράλες από την Τζανίνε Άνιες, γερουσιάστρια της δεξιάς που ανέλαβε μεταβατική πρόεδρος, οπαδοί του άρχισαν με τη σειρά τους διαδηλώσεις. Στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας που ακολούθησαν σκοτώθηκαν 35 άνθρωποι, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από τη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ).

Ποιοι είναι οι δύο υπουργοί που καταδικάστηκαν


Το δικαστήριο έκρινε δυο πρώην υπουργούς της μεταβατικής κυβέρνησης υπό την κυρία Άνιες ενόχους για την παράνομη αγορά δακρυγόνων και άλλου στρατιωτικού υλικού τον Νοέμβριο του 2019.

Ο Αρτούρο Μουρίγιο, ο οποίος ήταν υπουργός Εσωτερικών, κρίθηκε «ένοχος για το αδίκημα των παράνομων διαπραγματεύσεων», ενώ ο υπουργός Άμυνας Λουίς Φερνάντο Λόπες για «το αδίκημα της σύναψης συμβάσεων που ζημίωσαν το κράτος», εξήγησε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο κ. Μουρίγιο είχε ήδη καταδικαστεί να εκτίσει πέντε χρόνια και δέκα μήνες κάθειρξης στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2023 για την ίδια υπόθεση, αφού ομολόγησε την ενοχή του στην κατηγορία της συνωμοσίας με σκοπό το ξέπλυμα χρήματος, δωροδοκιών που έλαβε.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, εταιρεία με έδρα τη Φλόριντα τον δωροδόκησε με τουλάχιστον 532.000 δολάρια για να τη βοηθήσει να εξασφαλίσει την κατακύρωση δημόσιας σύμβασης αξίας 5,6 εκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια υλικού αντιμετώπισης ταραχών στο βολιβιανό υπουργείο Άμυνας.

Η Βολιβία παραμένει βαθιά διχασμένη για τα γεγονότα του 2019.

Η Τζανίνε Άνιες καταδικάστηκε τον Ιούνιο του 2022 να εκτίσει δέκα χρόνια κάθειρξης για υποκίνηση πραξικοπήματος εναντίον του πρώην προέδρου Μοράλες. Η κυβέρνηση και μη κυβερνητικές οργανώσεις ωστόσο συνεχίζουν να ασκούν πίεση για να διεξαχθεί χωριστή δίκη για τους θανάτους διαδηλωτών.

Ο σημερινός πρόεδρος, ο Λουίς Άρσε, υπήρξε επί σειρά ετών σύμμαχος του Έβο Μοράλες —επέστρεψε στη Βολιβία τον Οκτώβριο του 2020—, όμως πλέον οι δυο άνδρες έχουν αποδυθεί σε σύγκρουση για την εξουσία κι επικρατεί εκ νέου ατμόσφαιρα έντασης στο κράτος των Άνδεων.

Tags
Back to top button