Η Αθήνα έχει μια ιστορία αιώνων η οποία όπως είναι λογικό είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου ολόκληρες περιοχές και συνοικίες. Και δεν άλλαξαν μόνο εμφανισιακά αλλά σε κάποιες περιπτώσεις (αρκετές) υιοθέτησαν ακόμη και άλλα ονόματα.
Σε αυτό έπαιξαν ρόλο πολλά ιστορικά γεγονότα και λίγες είναι πλέον οι συνοικίες που έχουν διατηρήσει το ίδιο όνομα στην πάροδο των ετών. Επίσης, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ακόμη και όσοι έχουν γεννηθεί στην Αθήνα, σε πολλές περιπτώσεις δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες και την ιστορία πολύ κεντρικών σημείων της πρωτεύουσας. Όπως για παράδειγμα, για το ποιο σημείο στην Αθήνα λεγόταν κάποτε Ρούλια Αμπέλια. Ποια περιοχή από την Παλιά Αθήνα είναι αυτή;
Η περιοχή της Αθήνας που ονομαζόταν Ρούλια Αμπέλια και γιατί
Η Ρούλια Αμπέλια είναι στην πραγματικότητα η σημερινή περιοχή μεταξύ πλατείας Κάνιγγος και οδού Στουρνάρη. Και φυσικά τίποτα δεν θυμίζει την περιοχή όπως ήταν 70 χρόνια πριν. Ούτε η ίδια η πλατεία η οποία τότε ίσως θύμιζε περισσότερο την πλατεία Ομονοίας.
Η ιστορική πλατεία είχε κυκλικό σχήμα και γύρω της ήταν διάφορα πολύ όμορφα νεοκλασικά κτήρια. Πολλά από αυτά καταστράφηκαν ή κατεδαφίστηκαν με αποτέλεσμα τίποτα να μην θυμίζει την παλιά εποχή πλέον.
Ας πάμε αρκετά πίσω, λοιπόν, και συγκεκριμένα στις αρχές του δέκατου ένατου αιώνα. Η ευρύτερη περιοχή στο κέντρο της Αθήνας είχε πάρει το όνομά της από τους αμπελώνες που είχε εκεί η οικογένεια Ρούλια. Έτσι άρχιζαν να την αποκαλούν «Ρούλια Αμπέλια».
Επρόκειτο για μια κατάφυτη περιοχή, όπως επίσης ήταν και πλατεία η οποία τελικώς διαμορφώθηκε το 1865. Γι’ αυτό και οι εικόνες από το παρελθόν δεν σου θυμίζουν τίποτα από τη σημερινή εικόνα. Χαρακτηριστικό είναι ότι χρειάστηκαν 61 ολόκληρα χρόνια μέχρι τελικά να ασφαλτοστρωθεί και να αποκτήσει μια πιο αστική όψη έως να φτάσει στη σημερινή.
Γιατί ονομάστηκε πλατεία Κάνιγγος
Και ενώ η κατάφυτη πλατεία περιτριγυριζόταν από αμπέλια, αποφασίστηκε να στηθεί εκεί το άγαλμα ενός Βρετανού φιλέλληνα. Ήταν τελικά αυτός που της έδωσε και το σημερινό όνομά της. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον Ελευθέριο Βενιζέλο στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους.
Το άγαλμα ήταν φυσικά του Τζόρτζ Κάνινγκ, του Άγγλου διπλωμάτη που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και πρωθυπουργός της Αγγλίας. Υποστήριξε τον αγώνα των Ελλήνων για την αποτίναξη του τούρκικου ζυγού.
Ο Κάνινγκ μεταξύ άλλων υποστήριξε την υπογραφή του «Πρωτοκόλλου της Πετρούπολης», για την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Επιπλέον το 1826, υπέγραψε την «Συνθήκη του Λονδίνου η οποία ήταν και αυτή που αναγνώρισε την Ελλάδα ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος.
Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες έχουν μείνει να θυμίζουν αυτές τις εικόνες από την παλιά Αθήνα…