Υστερα από 27 χρόνια μάχης με τον καρκίνο, ο Ντέιβιντ Κοχ άφησε την περασμένη εβδομάδα την τελευταία του πνοή. Ηταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με τον τζίρο της εταιρείας του που έχει μαζί με τον αδελφό του Τσαρλς να ξεπερνά αυτόν του Facebook, της Goldman Sacks και πολλών άλλων κολοσσών.
Η εταιρεία τους, ωστόσο, Koch Industries, αν και μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο, είναι μια από τις πιο μυστικοπαθείς και σίγουρα μια επιχείρηση με μεγάλη επιρροή στις ΗΠΑ, που εν πολλοίς καθόριζε την ατζέντα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.
Πώς όμως τα δύο αδέλφια έκαναν αυτή την τεράστια περιουσία που συνδυαστικά (και των δύο μαζί δηλαδή) ξεπερνά ακόμη και αυτή του Μπιλ Γκέιτς; Η πηγή του πλούτου της οικογένειας Κοχ δεν είναι ευρέως γνωστή, όπως συμβαίνει με άλλους δισεκατομμυριούχους και αυτό γιατί απλά κανείς δεν αγοράζει προϊόντα με την ταμπέλα Koch. Χρησιμοποιούν, όμως, σχεδόν όλοι, προϊόντα που έχουν κατασκευαστεί από την Koch.
Πώς έχτισαν την αυτοκρατορία Koch
Όταν γεννήθηκε ο Ντέιβιντ, η οικογενειακή επιχείρηση ήταν μία μικρή εταιρεία στο Κάνσας. Την είχε ιδρύσει ο Φρεντ Κοχ, ένας συντηρητικός άντρας που συνίδρυσε επίσης την John Birch Society, ένα μυστικό Οργανισμό που πίστευε ότι η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε καταλειφθεί από τους Κομμουνιστές. Ο Φρεντ είχε τέσσερις γιους: το Φρανκ, τον Τσαρλς και τα δίδυμα, Ντέιβιντ και Μπιλ.
Ο Φρεντ πέθανε το 1967 από καρδιακή προσβολή και την επιχείρηση ανέλαβε ο Τσαρλς. Τότε ξεκίνησε η πραγματική ιστορία της Koch Industries. Ο Τσαρλς και ο Ντέιβιντ κατείχαν ίσο μερίδιο στην εταιρεία, το οποίο συνολικά ανερχόταν στο 80%. Το υπόλοιπο 20% του κολοσσού που είναι σήμερα ανήκει σε μακρινούς συγγενείς, επενδυτές που είχαν μπει στο ξεκίνημα και άλλους.
Τα δύο αδέρφια είχαν ένα κοινό όραμα για το πώς να διοικήσουν την εταιρεία. Για παράδειγμα, διατήρησαν τα μερίδιά τους στην επιχείρηση, χωρίς ποτέ να προχωρήσουν σε κάποια δημόσια εγγραφή, πουλώντας δηλαδή μετοχές στη Wall Street. Αυτό τους βοήθησε να σκέφτονται τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της εταιρείας, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για τα μερίσματα που θα έπρεπε να δώσουν σε μετόχους. Έτσι, το 90% των κερδών επέστρεφε στην επιχείρηση. Έχοντας τεράστια αποθέματα ρευστότητας, τα δύο αδέρφια μπόρεσαν να κάνουν τεράστιες επενδύσεις και εξαγορές κολοσσών πληρώνοντας δισεκατομμύρια δολάρια που απέφεραν ακόμα περισσότερα δισεκατομμύρια.
Η Koch Industries άντεξε σε κρίσεις, σε περιόδους οικονομικών και χρηματιστηριακών διακυμάνσεων και παρά το σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό των ιδιοκτητών, ποτέ δεν επηρεάστηκε από την κατάσταση στην Ουάσιγκτον. Η περιουσία του Ντέιβιντ θα παραμείνει στην οικογένεια, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.