Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Η Ομοσπονδία καταγγέλλει τη σιωπή του Υπουργείου Υγείας μετά τον έλεγχο στο νοσοκομείο Ζακύνθου

Μόνο γκρίζα σημεία και όχι απαντήσεις περιέχει το πόρισμα Επιτροπής Διενέργειας Ελέγχων στο νοσοκομείο Ζακύνθου αναφορικά με την υπόθεση των μετεγχειρητικών επιπλοκών σε πέντε ασθενείς τον περασμένο Δεκέμβριο, εκ των οποίων μια 42χρονη κατέληξε, και συνεπεία αυτών του «λουκέτου» στα χειρουργεία επί πέντε μήνες.

Το πόρισμα της Επιτροπής «Πέτρου», όπως έγινε γνωστό από το όνομα του επικεφαλής της Επιτροπής καθηγητή Αναισθησιολογίας, παραδόθηκε στο υπουργείο Υγείας πριν από δύο μήνες και ακολούθως διαβιβάστηκε στη διοίκηση του νοσοκομείου.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τους επικοινωνιακούς χειρισμούς που χαρακτήρισαν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας όλο αυτό διάστημα, από τον περασμένο Δεκέμβριο και μετά, με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη να ανοίγει ακόμη και τις αίθουσες και να χειρουργεί ο ίδιος, από την παράδοση του πορίσματος μέχρι σήμερα τηρείται σιγή ιχθύος.

Για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) το εν λόγω πόρισμα - «κόλαφος», όπως το χαρακτηρίζει, θεωρείται απόλυτη δικαίωση των ενεργειών της και των χειρισμών της. Η Ομοσπονδία καταγγέλλει τη σιωπή της Αριστοτέλους και ζητεί να κατατεθεί το επίμαχο πόρισμα στη Βουλή και να ελεγχθεί κοινοβουλευτικά η κυβέρνηση για τις αναίτιες ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον εργαζομένων, φορέων που ανέδειξαν ευθύνες και παραλήψεις.

Αναπάντητα ερωτήματα και γκρίζα σημεία 

Η Επιτροπή «Πέτρου» είχε συσταθεί από τον Υπουργό Υγείας, ωστόσο σε πολλά σημεία του πορίσματος αναφέρεται στην απροθυμία της Διοίκησης του ΓΝ Ζακύνθου και της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας να συνεργασθούν με τα μέλη της Επιτροπής προκειμένου να διευκολυνθούν στην διερεύνηση των αιτιών των μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Η Επιτροπή αναφέρει στο πόρισμα πως προσπάθησε να ερευνήσει ως αιτιολογικό  παράγοντα των μετεγχειρητικών επιπλοκών που υπέστησαν οι πέντε ασθενείς τον τοξικό παράγοντα. Υπογραμμίζει όμως ότι η διερεύνηση τοξικού παράγοντα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ καθώς δεν επιτράπηκε να πραγματοποιηθεί το πείραμα προσομοίωσης των αναισθησιολογικών μηχανημάτων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στους ασθενείς που εμφάνισαν μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Επισημαίνει ακόμη ότι δεν κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή πόρισμα με την ολοκλήρωση των ελέγχων του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και τις συνθήκες επαναλειτουργίας των χειρουργείων παρότι ζητήθηκε με αναφορά.Τονίζει ότι δεν πραγματοποιήθηκαν τα πειράματα προσομοίωσης των αναισθησιολογικών μηχανημάτων.

Το πόρισμα επιβεβαιώνει τις αποικίες ενδονοσοκομειακών μικροβίων χωρίς όμως να σχετίζονται τα περιστατικά με πιθανές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, στηριζόμενοι σε μία σειρά ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν. Αναφέρεται ότι ζήτησαν ελέγχους σε δείγματα νερού για legionella spp από τη Διοίκηση που δεν έγιναν.

Επίσης, στο πόρισμα αναφέρεται ότι δείγμα ορού της θανούσας  φυλάσσεται στα εργαστήρια του ΠΓΝ Ρίου, χωρίς ακόμη να έχει ελεγχθεί.

Προβληματική λειτουργία διαπίστωσε η Επιτροπή στο σύστημα κλιματισμού. Επισημαίνει ότι η κατασκευάστρια Εταιρεία δεν μπορεί να βεβαιώσει την σωστή λειτουργία πριν τις χειρουργικές επεμβάσεις αφού πρώτα έγιναν οι διορθωτικές κινήσεις και μετά έγιναν οι μετρήσεις.

Tags
Back to top button