Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Πλεύρης: Πρωτοβάθμιες υπηρεσίες τέλος στα νοσοκομεία – Σε εφαρμογή ο «προσωπικός γιατρός»

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Απριλίου και με βάση το σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας αλλά και της κυβέρνησης για την πολύπαθη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), όλοι οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να εγγραφούν σε κάποιο γιατρό ειδικότητας παθολογίας ή γενικής ιατρικής, ο οποίος θα είναι ο προσωπικός τους γιατρός. Αναφορικά με τις περιπτώσεις ασθενών με χρόνια νόσο, μπορεί κατ’ εξαίρεση ο προσωπικός γιατρός να είναι ο γιατρός που τους παρακολουθεί (π.χ. καρδιολόγος, νεφρολόγος, διαβητολόγος κλπ).

Το σύστημα φιλοδοξεί να μετατραπεί από νοσοκομειοκεντρικό σε ασθενοκεντρικό. Δηλαδή, ο πολίτης ή ασθενής να πηγαίνει στον γιατρό του, όχι μόνο για τη συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων, αλλά για κάθε πρόβλημα που τον απασχολεί, αλλά και για πρόληψη (προληπτικό τσεκ απ κλπ).

Το σύστημα που θα εφαρμοστεί είναι το gate keeping. Ο προσωπικός γιατρός, δηλαδή, είναι το “κλειδί” που ανοίγει όλες τις πόρτες του συστήματος Υγείας. Είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για να παραπέμψει τον ασθενή σε άλλες ειδικότητες, αλλά και στα δευτεροβάθμια νοσοκομεία. Χωρίς τη δική του γνωμάτευση, ο πολίτης δεν θα μπορεί να περνά το κατώφλι των νοσοκομείων, γεγονός το οποίο θα φέρει, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, αποσυμφόρηση της πίεσης στα νοσοκομεία.

Πλεύρης: Ενισχύσαμε το ΕΣΥ σε ΜΕΘ και προσωπικό στο βέλτιστο βαθμό

Προσωπικός γιατρός και από τον ιδιωτικό και από το δημόσιο τομέα

Ο πολίτης πρέπει να επιλέξει υποχρεωτικά τον θεράποντα γιατρό του έως τα τέλη του 2022, τον οποίο όχι μόνο θα διαλέξει ελεύθερα, αλλά θα έχει και το δικαίωμα να τον αλλάξει ανά πάσα στιγμή, εάν δεν τον ικανοποιεί.

Πρωτοτυπία του συστήματος, αποτελεί επίσης το γεγονός ότι ο γιατρός δεν θα είναι απαραίτητα ιδιώτης, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, αλλά θα μπορεί και να εργάζεται και στον δημόσιο τομέα. Στην δεύτερη περίπτωση ο γιατρός θα αμείβεται με επιπλέον χρήματα από την αμοιβή του του δημοσίου.

Όλοι οι γιατροί (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) θα κληθούν να υπογράψουν σύμβαση με το κράτος, με ειδικό σύστημα αμοιβής ανά ασθενή (capitation), ένα σύστημα που ακολουθείται και σε χώρες του εξωτερικού. Το ύψος της αμοιβής, ωστόσο, δεν έχει ακόμη καθοριστεί στις επαφές που έχουν ήδη ξεκινήσει με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ).

Σύμφωνα με τα ίδια συμβόλαια που θα συνάψουν με τον ΕΟΠΥΥ οι ιδιώτες γιατροί όλων των ειδικοτήτων, θα έχουν και υποχρεώσεις απέναντι στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Και συγκεκριμένα, να πραγματοποιούν -εάν και όποτε αυτό απαιτείται- τουλάχιστον δύο εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία και δημόσιες δομές και όπου κληθούν από το Υπουργείο Υγείας και τις αρμόδιες ΥΠΕ να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Tags
Back to top button