Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλεύρης: Αύξηση 20% στις επιστροφές το πρώτο τρίμηνο του 2026, σε σχέση με το 2025

Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη δομή φιλοξενίας αιτούντων εθελούσιας επιστροφής στο Αττικό 'Αλσος πραγματοποίησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, στέλνοντας μήνυμα ενίσχυσης των πολιτικών οικειοθελούς επιστροφής.

Η συγκεκριμένη δομή διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών και Επανένταξης (AVRR), το οποίο εφαρμόζει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Το πρόγραμμα αποτελεί βασικό εργαλείο τόσο της εθνικής όσο και της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, δίνοντας τη δυνατότητα σε πολίτες τρίτων χωρών να επιστρέψουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια στις πατρίδες τους.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από την έναρξη εφαρμογής των προγραμμάτων AVRR στην Ελλάδα το 2010, περισσότεροι από 59.000 άνθρωποι έχουν επωφεληθεί, ενώ χιλιάδες έχουν λάβει επιπλέον υποστήριξη για την κοινωνική και οικονομική τους επανένταξη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο υπουργός συνομίλησε με το προσωπικό του ΔΟΜ και της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ενημερώθηκε για τις διαδικασίες λειτουργίας της δομής και τη στήριξη που παρέχεται στους ωφελούμενους, ενώ δόθηκε έμφαση στον ρόλο των οικειοθελών επιστροφών ως μέσο διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.

Σε δήλωσή του, ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε:

«Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν θα αποτελεί χώρα παράνομης διαμονής. Όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας οφείλουν να επιστρέφουν στις χώρες τους. Τα προγράμματα εθελούσιας επιστροφής είναι ένα ξεκάθαρο, οργανωμένο και αξιοπρεπές πλαίσιο εξόδου, αλλά ταυτόχρονα στέλνει και ένα σαφές μήνυμα: η παραμονή χωρίς νόμιμη βάση δεν είναι επιλογή. Ενισχύουμε κάθε εργαλείο που συμβάλλει στην αποσυμφόρηση και την τάξη στο μεταναστευτικό, με σεβασμό στα δικαιώματα, αλλά και με απόλυτη προσήλωση στην εφαρμογή των κανόνων. Η χώρα έχει όρια και αυτά θα τηρούνται».

Ο ίδιος συνεχάρη τον ΔΟΜ για την εφαρμογή του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2026 καταγράφεται αύξηση 20% στις επιστροφές σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2025, καθώς και μείωση 44% στις θαλάσσιες μεταναστευτικές ροές.

Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής του υπουργείου για την ενίσχυση των επιστροφών και τη διαμόρφωση μιας πιο αποτελεσματικής και ελεγχόμενης μεταναστευτικής πολιτικής.

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές, ο Υπουργός Μετανάστευσης και  Ασύλου Θάνος Πλεύρης έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του υπουργείου να εξετάσουν την άρση του καθεστώς νομιμότητας για τους αλλοδαπούς που κατηγορούνται ότι προέβησαν σε αξιόποινες πράξεις στη Σύμη και για τον αλλοδαπό που κατηγορείται για σειρά επιθέσεων στην Κηφισιά. Κατά πάγια εντολή του υπουργού κάθε φορά που αλλοδαπός εμπλέκεται σε αξιόποινες πράξεις που συνιστούν απειλή για τη δημόσια τάξη ζητείται η ανάκληση του καθεστώτος νομιμότητας, είτε αυτό αφορά σε άδεια διαμονής, είτε σε προστασία ασύλου σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος.

Tags
Back to top button