Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πλαστικά: Η Ευρωπαϊκή προσπάθεια για αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης - Η νέα αλλαγή

Προφυλακίστηκε ο καθηγητής για την ασέλγεια σε μαθήτρια στον Άλιμο

Οι εικόνες από ονειρικές παραλίες στα posts των influencers, έχουν μία εντελώς διαφορετική πραγματικότητα, στο όριο της περιβαλλοντικής κρίσης.

Στο Μπαλί, οι παραλίες του είναι πλημμυρισμένες από πλαστικά, τα οποία, φτάνουν επίσης από όλο τον κόσμο. Τα θαλάσσια ρεύματα που μεταφέρουν απόβλητα που προέρχονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα έχουν διαμορφώσει μια νέα καρτ ποστάλ με πλαστικά όλων των μεγεθών και χρωμάτων. Αυτοί οι τόνοι αποβλήτων ταξιδεύουν μέσω της θάλασσας μέχρι να προσαράξουν στην ακτή, ωστόσο, υπάρχουν και μικροπλαστικά που καταλήγουν μέσα στη θαλάσσια πανίδα και, τελικά, μετά από ένα μακρύ ταξίδι, πίσω στο στομάχι μας. Αυτό που πετάμε επιστρέφει με πολύ πιο επικίνδυνο τρόπο, επειδή δεν μπορούμε να το δούμε με γυμνό μάτι. Αντιμέτωπη με αυτό το σενάριο, το οποίο είναι τόσο νέο όσο και παλιό, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπάθησε να αντιστρέψει την παλίρροια.

Το 2019 εγκρίθηκε η οδηγία σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον, η οποία καθορίζει μια σειρά υποχρεώσεων για τις εταιρείες του τομέα. Οι στόχοι αυτοί είχαν διαφορετικές προθεσμίες από τις οποίες έπρεπε να εφαρμοστούν τα μέτρα. Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα μέτρα που έχουμε με πιο οπτικό τρόπο στα χέρια μας είναι αυτό των πωμάτων μπουκαλιών που συνδέονται με το υπόλοιπο δοχείο, το οποίο τέθηκε σε ισχύ το περασμένο καλοκαίρι.

Ο κανονισμός ορίζει ότι «τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης που απαριθμούνται στο μέρος Γ του παραρτήματος και έχουν πλαστικά καλύμματα και καπάκια μπορούν να διατίθενται στην αγορά μόνο εάν τα καλύμματα και τα καπάκια παραμένουν προσαρτημένα στον περιέκτη κατά τη διάρκεια της προβλεπόμενης φάσης χρήσης του εν λόγω προϊόντος». Μεταξύ των προϊόντων που περιλαμβάνονται στην ομάδα Γ του παραρτήματος της κανονιστικής αποφάσεως περιλαμβάνονται οι περιέκτες ποτών χωρητικότητας έως τριών λίτρων. Ωστόσο, εξαιρούνται από την υποχρέωση εκείνα που είναι κατασκευασμένα από γυαλί ή μέταλλο, με καπάκια και καπάκια από πλαστικό· και περιέκτες ποτών που προορίζονται και χρησιμοποιούνται για τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς.

Αλλαγή στη σύνθεση των φιαλών

Η οδηγία αυτή περιλαμβάνει επίσης μια νέα αλλαγή για τις πλαστικές φιάλες που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2025. Στην περίπτωση αυτή, δεν πρόκειται για διαρθρωτική αλλαγή, αλλά για συνθετική. Το άρθρο 6 του κειμένου ορίζει ότι «οι φιάλες ποτών που απαριθμούνται στο μέρος ΣΤ του παραρτήματος, των οποίων το κύριο συστατικό στην κατασκευή είναι τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο («φιάλες PET») περιέχουν τουλάχιστον 25 % ανακυκλωμένο πλαστικό». Επηρεάζει τα ίδια δοχεία που πρέπει να έχουν το καπάκι «κολλημένο» στη φιάλη. Πρόκειται για ένα μέτρο που επηρεάζει τις εταιρείες που εργάζονται με αυτά τα προϊόντα, καθώς οι πολίτες δεν θα παρατηρήσουν τη διαφορά.

Ο πόλεμος κατά των μικροπλαστικών

Στα τέλη Οκτωβρίου 2023, τέθηκε σε ισχύ ένας άλλος κανονισμός προς όφελος της μείωσης των πλαστικών και των μικροπλαστικών. Η ΕΕ απαγόρευσε την πώληση προϊόντων στα οποία έχουν προστεθεί σκοπίμως μικροπλαστικά, όπως απορρυπαντικά, καλλυντικά, παιχνίδια ή γκλίτερ, μεταξύ άλλων, με στόχο την πρόληψη της απελευθέρωσης στο περιβάλλον περίπου μισού εκατομμυρίου τόνων αυτών των συνθετικών σωματιδίων.

Το πεδίο εφαρμογής του νέου κανονισμού περιλαμβάνει κοκκώδες υλικό πλήρωσης που χρησιμοποιείται σε συνθετικές αθλητικές επιφάνειες. καλλυντικά στα οποία τα μικροπλαστικά χρησιμοποιούνται για πολλαπλές χρήσεις, όπως απολέπιση, μικροσφαιρίδια ή απόκτηση συγκεκριμένης υφής, αρώματος ή χρώματος· απορρυπαντικά, μαλακτικά, γκλίτερ, λιπάσματα, φυτοϋγειονομικά προϊόντα, παιχνίδια, φάρμακα ή προϊόντα υγιεινής, μεταξύ πολλών άλλων.

 

Tags
Back to top button