Η ανεύρεση νιφάδων στα μαλλιά σας είναι ένα απίστευτα συνηθισμένο ζήτημα, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν τι προκαλεί την πιτυρίδα στα μαλλιά τους ή στο τριχωτό της κεφαλής τους – ή τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισής της, σύμφωνα με το wikihealth.gr.
Τι προκαλεί την πιτυρίδα;
Η πιτυρίδα είναι μια κατάσταση κατά την οποία το τριχωτό της κεφαλής αρχίζει να σας φαγουρίζει και να ξεφλουδίζει, αφήνοντάς σας με λευκά κομμάτια (νιφάδες) στα μαλλιά σας και ένα φλεγμονώδες τριχωτό της κεφαλής. Η ήπια πιτυρίδα μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα, όπως το ξηρό δέρμα και οι κακές αντιδράσεις σε προϊόντα μαλλιών.
Μια άλλη πιο σοβαρή αιτία είναι ότι η πιτυρίδα σας μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλείται από σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, εξηγεί η Mayo Clinic, μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος που μπορεί να οφείλεται εν μέρει σε ζυμομύκητες και ορμονικές αλλαγές.
Ιωάννα Παλιοσπύρου: Η περιπέτεια υγείας της στο τελευταίο χειρουργείο
Μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι σε αυτούς του ζυμομύκητες -που ονομάζονται Malassezia furfur– και υπάρχουν φυσικά στο τριχωτό της κεφαλής, εξηγεί η Christine Choi Kim, M.D., πιστοποιημένη δερματολόγος στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτός ο τύπος μύκητα είναι ένα ακίνδυνο μέρος της χλωρίδας του τριχωτού της κεφαλής και του δέρματος και τρέφεται με τα λιπαρά οξέα που εκκρίνουν οι σμηγματογόνοι αδένες. Αλλά αν το αφήσετε να αναπτυχθεί υπερβολικά, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να προκαλέσει μια φλεγμονώδη αντίδραση που οδηγεί σε συσσώρευση δερματικών κυττάρων που στη συνέχεια αρχίζουν να ξεφλουδίζουν.
Φαίνεται επίσης να υπάρχει μια γενετική προδιάθεση για απολέπιση, οπότε η πιτυρίδα τείνει να εμφανίζεται μέσα σε οικογένειες. Άλλες παθήσεις, όπως η δερματίτιδα εξ επαφής, το έκζεμα και η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε απολέπιση που μοιάζει με πιτυρίδα.
Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε την πιτυρίδα σας -όποια κι αν είναι η αιτία- είναι να μάθετε πρώτα τι πραγματικά αντιμετωπίζετε.
Ποιοι είναι οι πιο συχνοί μύθοι σχετικά με την πιτυρίδα;
Μύθος #1: Η πιτυρίδα προέρχεται πάντα από το ξηρό τριχωτό της κεφαλής
Εάν το δέρμα σας είναι ξηρό ή αντιμετωπίζετε μια αντίδραση δερματίτιδας εξ’ επαφής που οδηγεί σε ξηρό δέρμα, μπορεί σίγουρα να προκαλέσει απολέπιση, φαγούρα, ακόμα και ξεφλούδισμα του δέρματος.
Αλλά και το να έχετε λιπαρό τριχωτό της κεφαλής μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ζυμομύκητες Malassezia -αυτοί που συνδέονται με τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα- τρέφονται με το έλαιο (σμήγμα) στο δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής σας. Ευδοκιμούν όταν υπάρχει περισσότερο από αυτό, καθιστώντας αυτή την κατάσταση πιο πιθανή όταν έχετε πιο λιπαρό τριχωτό της κεφαλής.
Για να αντιμετωπίσετε κατάλληλα την πιτυρίδα σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν το τριχωτό της κεφαλής σας τείνει να είναι λιπαρό (ή να έχει πολλές συγκεντρώσεις προϊόντων σε αυτό) ή ξηρό.
Πώς η πανδημία έπληξε τη στοματική υγεία των Ελλήνων
Μύθος #2: Η χρήση θεραπείας με λάδι θα βελτιώσει την πιτυρίδα
Η θεραπεία με ζεστό λάδι είναι μία από τις DIY θεραπείες που βρήκα ψάχνοντας για λύσεις για την πιτυρίδα στο διαδίκτυο. Για να δείτε τα αποτελέσματα, υποτίθεται ότι πρέπει να εφαρμόσετε ζεστό λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής. Όμως, έχει αποτέλεσμα; Θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενυδάτωση του τριχωτού της κεφαλής σας αν είναι ξηρό. Αλλά αν οι νιφάδες σας οφείλονται σε λιπαρό τριχωτό της κεφαλής, η εφαρμογή περισσότερου λαδιού απλώς θα σας δώσει πιο κολλώδεις και λιπαρές νιφάδες. Το τρίψιμο των ελαίων στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό.
Μύθος #3: Θα πρέπει να αφαιρείτε τυχόν νιφάδες πριν το λούσιμο
Αν οι νιφάδες σας είναι τόσο προσκολλημένες και βαριές που χρειάζονται απομάκρυνση με χτένα, οι πιθανότητες είναι ότι έχετε μια διαφορετική και πιο σοβαρή κατάσταση του τριχωτού της κεφαλής, όπως η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής. Η σκληρή ή ακατάλληλη αφαίρεση των νιφάδων μπορεί να είναι επώδυνη και να προκαλέσει αιμορραγία. Και η αιμορραγία αφήνει το τριχωτό της κεφαλής σας ευάλωτο σε κάποια μόλυνση.
Μύθος #4: Πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας λιγότερο συχνά αν έχετε πιτυρίδα
Αν υποθέσετε ότι η πιτυρίδα σας οφείλεται σε ξηρό τριχωτό της κεφαλής, μπορεί να είναι δελεαστικό να μειώσετε το συχνό λούσιμο. Αλλά είτε η αιτία είναι η ξηρότητα είτε η λιπαρότητα, στην πραγματικότητα θα πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας αρκετά τακτικά για να ξεπλένετε τις νιφάδες και κάθε συσσώρευση υπολειμμάτων στο τριχωτό της κεφαλής σας.
Στην πραγματικότητα, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των περισσότερων περιπτώσεων πιτυρίδας είναι η χρήση ενός σαμπουάν χωρίς συνταγή, εξηγεί η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD). Θα πρέπει να λούζετε τα μαλλιά σας καθημερινά και να αλλάζετε το σαμπουάν κατά της πιτυρίδας δύο φορές την εβδομάδα. Εάν έχετε φυσικά μαλλιά, χρειάζεται να χρησιμοποιείτε το σαμπουάν κατά της πιτυρίδας μόνο μία φορά την εβδομάδα.
Μύθος #5: Δεν χρειάζεται να κάνετε απολέπιση του τριχωτού της κεφαλής σας
Η απολέπιση του τριχωτού της κεφαλής σας κάθε τόσο φαίνεται λίγο ακραία, και για τις περισσότερες από εμάς είναι. Αλλά αν αντιμετωπίζετε πιτυρίδα -ειδικά αν πιστεύετε ότι παίζει ρόλο η υπερβολική συσσώρευση προϊόντων- τότε μια περιστασιακή θεραπεία απολέπισης μπορεί να βοηθήσει.
Μύθος #6: Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα styling αν έχετε πιτυρίδα
Εάν παλεύετε με μια έξαρση πιτυρίδας, μπορεί να νομίζετε ότι πρέπει να αποφύγετε την προσθήκη οποιουδήποτε προϊόντος styling στα μαλλιά ή το τριχωτό της κεφαλής σας. Και γενικά είναι καλή ιδέα να διερευνήσετε τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι ερεθιστικά. Αν μπορείτε, είναι επίσης έξυπνο να μειώσετε την ποσότητα των προϊόντων styling που χρησιμοποιείτε για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα εμφάνισης μιας κακής αντίδρασης ή επιδείνωσης αυτής που αντιμετωπίζετε αυτή τη στιγμή.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ποτέ κανένα προϊόν styling! Εφόσον λούζετε τα μαλλιά σας τακτικά -ιδανικά, καθημερινά- για να αποφύγετε τη συσσώρευση, τότε μπορείτε να συνεχίσετε να φτιάχνετε τα μαλλιά σας με τα προϊόντα που σας αρέσουν.
Μύθος #7: Η πιτυρίδα δεν επηρεάζει την ανάπτυξη των μαλλιών
Δεν υπάρχει μια έρευνα σε αυτόν τον τομέα. Αλλά αυτά που έχουμε δείχνουν ότι, ενώ η πιτυρίδα δεν προκαλεί άμεσα τριχόπτωση, σχετίζεται με την τριχόπτωση -ιδιαίτερα σε άτομα που ήδη αντιμετωπίζουν κάποιο επίπεδο τριχόπτωσης ή αραίωσης. Η σύνδεση δεν είναι απόλυτα κατανοητή, αλλά ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η πιτυρίδα μπορεί να παρεμβαίνει στον φυσιολογικό κύκλο αποβολής των μαλλιών. Και είναι λογικό ότι η συνεχής φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής σας θα μπορούσε να διαταράξει τα ήδη εύθραυστα μαλλιά σας και να οδηγήσει σε τριχόπτωση. Εάν αντιμετωπίζετε ήδη κάποια απώλεια μαλλιών, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την πιτυρίδα σας για να αποτρέψετε περαιτέρω προβλήματα με τα μαλλιά σας.
Μύθος #8: Όλες οι νιφάδες είναι σημάδι πιτυρίδας
Όπως αναφέραμε, υπάρχουν πολλές καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν απολέπιση που μοιάζει με πιτυρίδα. Αν παρατηρήσετε νιφάδες στο τριχωτό της κεφαλής ή στα μαλλιά σας, μπορεί να οφείλεται σε μία από τις ακόλουθες αιτίες:
- Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι μια άλλη πάθηση που μπορεί να προκαλέσει πιτυρίδα και απολέπιση του τριχωτού της κεφαλής. Συχνά εμφανίζεται ως κόκκινο, πρησμένο, λιπαρό εξάνθημα που μπορεί να έχει λευκές ή κίτρινες νιφάδες ή κρούστα. Επίσης η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα δεν περιορίζεται μόνο στο τριχωτό της κεφαλής- μπορείτε να βρείτε απολεπισμένα μπαλώματα στα φρύδια, τα γένια, τα αυτιά, το στήθος και άλλες πτυχές του δέρματος.
- Η δερματίτιδα εξ επαφής είναι μια αντίδραση σε κάτι που είτε ερεθίζει το δέρμα σας είτε σε κάτι στο οποίο είστε αλλεργικοί. Σε κάθε περίπτωση προκαλεί συνήθως ένα κόκκινο εξάνθημα που μπορεί να φαγουρίζει, να καίει και να διογκώνεται. Μπορεί επίσης να προκαλέσει φαγούρα και ξηρότητα στο δέρμα, με πιθανό αποτέλεσμα να ξεφλουδίζει ή να ξεφλουδίζει. Εάν αντιμετωπίζετε δερματίτιδα εξ επαφής στο τριχωτό της κεφαλής σας, μπορεί να οφείλεται σε αντίδραση σε σαμπουάν, μαλακτικό ή προϊόν styling.
- Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής είναι ένα άλλο ζήτημα που μοιάζει με πιτυρίδα, αλλά φαίνεται λίγο διαφορετικό. Η ψωρίαση μια αυτοάνοση πάθηση που οδηγεί σε παχιά, φολιδωτά, ασημένια μπαλώματα του δέρματος που μπορεί επίσης να φαγουρίζουν και να απολεπίζονται. Όταν βρίσκεται στο τριχωτό της κεφαλής σας, μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, κνησμό, αιμορραγία, κάψιμο και πόνο, λέει η AAD.
- Το έκζεμα είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει μερικές διαφορετικές καταστάσεις. Η πιο συνηθισμένη μορφή εκζέματος, η ατοπική δερματίτιδα, προκαλεί ξηρά, κόκκινα επιθέματα δέρματος που μπορεί να ξεφλουδίσουν. Η ατοπική δερματίτιδα παρατηρείται συχνότερα σε σημεία όπως τα χέρια, οι αστράγαλοι, τα πέλματα, τα γόνατα και οι αγκώνες. Μπορεί όμως σίγουρα να επηρεάσει και το τριχωτό της κεφαλής.
Ουσιαστικά, αυτό που μοιάζει με πιτυρίδα μπορεί να είναι πολλά διαφορετικά πράγματα. Αν δεν είστε σίγουροι για το τι είναι η δική σας ή αν δυσκολεύεστε να την αντιμετωπίσετε μόνοι σας, είναι σημαντικό να κάνετε σωστή διάγνωση από πιστοποιημένο δερματολόγο.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι και η επιβάρυνση της υγείας
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της πιτυρίδας;
Ανάλογα με το τι προκαλεί την πιτυρίδα στο τριχωτό της κεφαλής σας, η θεραπεία μπορεί να είναι απλή ή πιο περίπλοκη.
Εάν έχετε συνηθισμένη πιτυρίδα ή ήπια σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, θα πρέπει να ξεκινήσετε με ένα σαμπουάν κατά της πιτυρίδας που δεν κυκλοφορεί χωρίς συνταγή. Αυτά περιέχουν αντιμυκητιασικά συστατικά όπως η κετοκοναζόλη, το θειούχο σελήνιο ή η πυριθειόνη ψευδαργύρου, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των ζυμομυκήτων που οδηγούν στην πιτυρίδα.
Εάν οι νιφάδες σας προκαλούνται από ένα ξηρό τριχωτό της κεφαλής, θα θέλετε να κάνετε την ενυδάτωση του τριχωτού της κεφαλής σας κορυφαία προτεραιότητα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξετε σε ένα απαλό σαμπουάν χωρίς άρωμα και θειικά άλατα και ενδεχομένως να χρησιμοποιείτε περιστασιακά ένα βαθιά ενυδατικό μαλακτικό ή μια μάσκα μαλλιών.
Εάν οι νιφάδες σας οφείλονται σε αντίδραση δερματίτιδας εξ επαφής, φροντίστε να χρησιμοποιείτε ήπια σαμπουάν και μαλακτικά που θα διατηρήσουν το τριχωτό της κεφαλής σας ενυδατωμένο χωρίς να το επιδεινώνουν όσο αυτό επουλώνεται. Αν το τριχωτό της κεφαλής σας είναι πολύ ευαίσθητο, ίσως χρειαστεί επίσης να μειώσετε τη συχνότητα του λούσιμού σας προς το παρόν.
Εάν η πιτυρίδα σας είναι πιο σοβαρή, έχει δηλαδή έντονη φαγούρα ή προκαλεί αιμορραγία όταν την ξύνετε, αυτά είναι σημάδια ότι μπορεί να οφείλεται σε μια πιο σοβαρή πάθηση, όπως έκζεμα, ψωρίαση ή σοβαρή περίπτωση σμηγματορροϊκής δερματίτιδας. Εάν πιστεύετε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο ή έχετε δοκιμάσει προϊόντα χωρίς συνταγή χωρίς επιτυχία, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν δερματολόγο για να πάρετε μια σωστή διάγνωση. Μπορεί να σας συστήσει τη χρήση θεραπειών όπως ένα σαμπουάν με βάση την πίσσα, προϊόντα που περιέχουν σαλικυλικό οξύ, φωτοθεραπεία ή συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Τελικά, να θυμάστε ότι η πιτυρίδα είναι ένα πολύ συνηθισμένο ζήτημα με πολλές πιθανές αιτίες. Μόλις κάνετε τη δουλειά του ντετέκτιβ για να καταλάβετε τι προκαλεί την πιτυρίδα σας, θα μπορέσετε να διαχειριστείτε πιο αποτελεσματικά αυτές τις νιφάδες. Γι’ αυτό μη διστάσετε να ζητήσετε τη γνώμη ενός δερματολόγου.