
Ο Ναβίν Γκάντκε συνελήφθη στις 20 Απριλίου με την κατηγορία του βιασμού και του φόνου ενός βρέφους στην κεντρική Ινδία.
Τρεις εβδομάδες αργότερα δικαστήριο καταδίκασε τον 26χρονο σε θάνατο, στην πιο γρήγορη εκδίκαση παρόμοιας υπόθεσης που έχει καταγραφεί στα ιστορικά στην Ινδία, όπου η κοινή γνώμη είναι αγανακτισμένη εξαιτίας μιας σειράς βιασμών και φόνων κοριτσιών και νεαρών γυναικών.
Η αστυνομία, οι εισαγγελείς και το δικαστήριο της πόλης Ιντόρε εργάστηκαν με φρενήρεις ρυθμούς για να καταδικάσουν το συντομότερο δυνατό τον Γκάντκε, την ώρα που στην πόλη αυτή των δύο εκατομμυρίων κατοίκων πραγματοποιούνταν κινητοποιήσεις και πορείες.
Τον προηγούμενο μήνα υιοθετήθηκε η θανατική ποινή για τους βιαστές κοριτσιών κάτω των 12 ετών μετά την πίεση της κοινής γνώμης, όμως η εκδίκαση των υποθέσεων παραμένει διαβόητα αργή, με κάποιες να χρειάζονται έως και έξι χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν, σύμφωνα με την οργάνωση Daksh.
Όμως η ταχύτητα της δίκης του Γκάντκε και τα ερωτήματα σχετικά με τη νομική υπεράσπιση που έλαβε έχουν προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Φοβούνται ότι θα υπάρξουν λανθασμένες καταδίκες και απαγχονισμοί σε περιπτώσεις που ο κατηγορούμενος δεν μπορεί να προσλάβει έναν καλό δικηγόρο.
«Αν και οι γρήγορες δίκες είναι ιδανικές, αυτό δεν θα πρέπει να γίνεται εις βάρος των εγγυήσεων για τη διεξαγωγή δίκαιων δικών, όπως είναι το δικαίωμα σε επαρκή χρόνο προετοιμασίας και το τεκμήριο της αθωότητας», δήλωσε η Λία Βεργίζ της Διεθνούς Αμνηστίας Ινδίας.
Η δικηγόρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Ρεμπέκα Τζον επεσήμανε ότι ανησυχεί. «Επί της αρχής είμαι αντίθετη στο να βιαζόμαστε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες έρευνας και εκδίκασης», εξήγησε.
«Χρειάζεται η θανατική ποινή»
Όμως ο Ντούσιαντ Ντέιβ, επίσης δικηγόρος του Ανώτατου Δικαστηρίου και ένθερμος υποστηρικτής της θανατικής ποινής, σημείωσε ότι η Ινδία «χρειάζεται να καταδικάσει τουλάχιστον 500 ανθρώπους σε θάνατο τον επόμενο ένα χρόνο προκειμένου να σταματήσει αυτή η επιδημία» των βιασμών. «Το σύστημά μας είναι απαρχαιωμένο και εξαιρετικά αναποτελεσματικό», τόνισε.
Από την πλευρά της η μητέρα του τριών μηνών βρέφους που βιάστηκε και φονεύθηκε δήλωσε ικανοποιημένη από τη γρήγορη απόφαση του δικαστηρίου καθώς καθόταν στην μπροστινή αυλή ενός ανακτόρου 200 ετών έξω από το οποίο ζει η οικογένειά της.
«Όταν τέτοιοι άνδρες απαγχονιστούν, κανείς δεν θα τολμά να κάνει κάτι τέτοιο σε κανένα κορίτσι» είπε.
Ο Γκάντκε δεν έχει κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους, καθώς δεν επιτρέπεται να μιλούν με κατάδικους στη φυλακή, όμως ο δικηγόρος του επεσήμανε ότι ο πελάτης του ισχυρίζεται ότι τον «παγίδευσε» η σύζυγός του με την οποία βρίσκεται σε διάσταση.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τον Gadke να φεύγει με το μωρό στα χέρια, αρπάζοντάς το ενώ κοιμόταν δίπλα στους – άστεγους- γονείς του. Δεκαπέντε λεπτά μετά, τον είδαν να βγαίνει από το υπόγειο παρακείμενου κτιρίου, όπου και βρέθηκε το σώμα του μωρού, μέσα σε μια λίμνη αίματος.
Οι ιατρικές εξετάσεις επιβεβαίωσαν πως την είχε βιάσει, ενώ από δείγμα σπέρματος στον κόλπο του μωρού ταυτοποιήθηκε το DNA του 26χρονου.
Ο δικηγόρος του Gadke αναγκάστηκε από την πολιτεία να αναλάβει την υπεράσπισή του. Άλλοι τέσσερις δικηγόροι είχαν αρνηθεί να αναλάβουν την υπόθεσή του. Και είναι χαρακτηριστικό της οργής πως περίπου δέκα δικηγόροι επιτέθηκαν στον συνήγορο του 26χρονου, χαστουκίζοντάς τον, μόλις έφτασε στο δικαστήριο.
Κατέθεσαν 29 μάρτυρες κατηγορίας και κανένας μάρτυρας υπεράσπισης. «Όλοι έχουν αποφασίσει πως είμαι ένοχος, τι σημασία έχουν λοιπόν όλα αυτά;» είπε ο 26χρονος στον συνήγορό του, τροφοδοτώντας περαιτέρω τους φόβους πως όλα έγιναν πολύ γρήγορα για να ικανοποιηθεί η λαϊκή οργή.
Η ποινή του, σε απαγχονισμό, πρέπει τώρα να επικυρωθεί από ανώτερο δικαστήριο, όπου την υπεράσπιση του Gadke θα αναλάβει άλλος συνήγορος, διορισμένος και πάλι από την πολιτεία. Η απόφαση μπορεί να φτάσει και στο Ανώτατο Δικαστήριο και μετά μένει μόνο η προσφυγή στον πρόεδρο της Ινδίας, διαδικασία που μπορεί να πάρει χρόνια.