Πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι έκλεισε την Πέμπτη το πετρέλαιο τύπου Brent, αφού οι ανησυχίες για τη ζήτηση και το εξασθενημένο ασφάλιστρο κινδύνου πολέμου προκάλεσαν sell-off στον "μαύρο χρυσό" νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιανουαρίου έκλεισε στα 80,01 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 47 σεντς ή 0,59%. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Δεκεμβρίου έκλεισε στα 75,74 δολάρια το βαρέλι, με κέρδη 41 σεντς ή 0,54%.
Αργά στις συναλλαγές της Πέμπτης, τα σχόλια του προέδρου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) Τζερόμ Πάουελ, που έδειχναν πιθανές μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων, κλόνισαν τις ελπίδες των αγορών μετοχών και αργού πετρελαίου για ισχυρή ζήτηση.
"Υπάρχει ένας μακροοικονομικός άνεμος που επηρεάζει τις αγορές σήμερα", δήλωσε ο John Kilduff, συνεργάτης της Again Capital.
Τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς κυριάρχησαν στα συναισθήματα των traders κατά το μεγαλύτερο μέρος της Πέμπτης, καθώς οι φόβοι για διακοπές του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή έχουν αμβλυνθεί, δήλωσε ο Jim Burkhard, αντιπρόεδρος και επικεφαλής έρευνας για τις αγορές πετρελαίου της S&P Global Commodity Insights.
"Η έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς τροφοδοτεί την αστάθεια και φέρνει πρόσθετους κινδύνους, αλλά δεν έχει επηρεάσει τα βασικά μεγέθη της αγοράς πετρελαίου", δήλωσε ο Burkhard. "Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν χαμηλότερες από εκείνες που ήταν στα τέλη Σεπτεμβρίου - μια εβδομάδα πριν από την επίθεση της Χαμάς. Τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς πετρελαίου υπερισχύουν των οποιωνδήποτε φόβων αυτή τη στιγμή."
Το Brent είναι σχεδόν 20 δολάρια το βαρέλι χαμηλότερα από το υψηλότερο σημείο του Σεπτεμβρίου.
Στοιχεία από την Κίνα την Πέμπτη έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αγωνίζονται να ελέγξουν τον αποπληθωρισμό, θέτοντας αμφιβολίες για τις πιθανότητες ευρείας οικονομικής ανάκαμψης στον μεγαλύτερο καταναλωτή βασικών εμπορευμάτων στον κόσμο.
Νωρίτερα την εβδομάδα, τα τελωνειακά στοιχεία έδειξαν ότι οι συνολικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών της Κίνας συρρικνώθηκαν ταχύτερα από το αναμενόμενο.
Οι δείκτες ζήτησης υποδηλώνουν επίσης αδυναμία στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 11,9 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 3 Νοεμβρίου, ανέφεραν πηγές, επικαλούμενες στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.
Εάν επιβεβαιωθεί, αυτό θα αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση από τον Φεβρουάριο. Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA), ωστόσο, έχει καθυστερήσει τη δημοσιοποίηση των εβδομαδιαίων δεδομένων αποθέματος πετρελαίου μέχρι τις 15 Νοεμβρίου λόγω αναβάθμισης του συστήματος.
Οι παγκόσμιες αγορές, ωστόσο, ήταν αισιόδοξες την Πέμπτη με την πεποίθηση ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν βασικά ολοκληρώσει τις αυξήσεις των επιτοκίων τους. Τα υψηλά επιτόκια αυξάνουν το κόστος δανεισμού, μειώνοντας τη ζήτηση στις αγορές, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου.
Τόσο ο OPEC όσο και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) πρόκειται να παρουσιάσουν την άποψή τους για την κατάσταση της ζήτησης και της προσφοράς πετρελαίου την επόμενη εβδομάδα.
Ο OPEC πρόκειται να συνεδριάσει στο τέλος του μήνα για να συζητήσει την πολιτική παραγωγής για το 2024.