Ο ζωγράφος, ο οποίος υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο το περασμένο καλοκαίρι, είχε μεταφερθεί στα τέλη Ιουλίου στο νοσοκομείο μετά από μία αδιαθεσία και βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με την εφημερίδα των Κυκλάδων «Η Κοινή Γνώμη». Στη συνέχεια, είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας.
Η κηδεία του καλλιτέχνη (εικαστικού – σκηνογράφου) και κατόχου τιμητικού μεταλλίου Δήμου Ερμούπολης θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο, ενώ σύμφωνα με ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης θα ονομασθεί μια οδός του νησιού σε οδό Μιχάλη Μακρουλάκη.
Το Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη έκανε ανάρτηση στα ocial media με την εξής λεζάντα: «Με μεγάλη θλίψη θα θέλαμε να ανακοινώσουμε ότι ο σπουδαίος μας ζωγράφος Μιχάλης Μακρουλάκης απεβίωσε σήμερα το πρωί, στην Αθήνα.
Ο Γιάννης Τσαρούχης είχε πει για το έργο του: «Η Αυθεντικότης του έργου, αυτή η αγέραστη αρετή, θα είναι πάντα αυτό που ξεχωρίζει την αληθινή αναζήτηση από την ψεύτικη, όλα τα άλλα είναι μοιραίες συνέπειες χωρίς ιδιαίτερη σημασία».
Τον Μάιο του 2013 το Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη οργάνωσε αναδρομική του έκθεση με τίτλο «Μακρουλάκης. Η αρμονία των εικόνων 1956-2013», αργότερα συμμετείχε στις ακόλουθες τρεις θεματικές εκθέσεις του Ιδρύματος, οι οποίες ακολούθως μεταφέρθηκαν στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση και ζωγραφική, 2011, Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ 40 Σύγχρονοι Ελληνες Δημιουργοί, 2013, Γιώργος Σεφέρης. Οταν το φως χορεύει, μιλώ δίκαια, 2017.
- Ο Μιχάλης Μακρουλάκης σπούδασε στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο σκηνογραφία και ενδυματολογία με δασκάλους τους Βασιλείου, Τάσσο, Πλακωτάρη, Πολυκανδριώτη, σχέδιο με τον Απάρτη και ζωγραφική με τον Γιάννη Τσαρούχη (1959-1961).
- Εργάστηκε κοντά στον Γιάννη Τσαρούχη (1959-1964) και ως σκηνογράφος σε αθηναϊκά θέατρα (1963-1966).
- Συμμετείχε ομαδικά στην Πανελλαδική Εκθεση του Ιταλικού Ινστιτούτου (1963), στην Πανελλήνιο Εκθεση στο Ζάππειο Μέγαρο (1965, 1967).
- Ακολουθούν οι ατομικές εκθέσεις: Αίθουσα Τέχνης Χίλτον (Αθήνα 1969), F. AVE Gallery (Τεχεράνη 1974), Zand Gallery (Τεχεράνη 1976, 1977), Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Αθήνα 1976, 1980, 1982, 1987), Lambert Monet Gallery (Κολωνία 1979), Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ερμουπόλεως (Σύρος 1980, 1992, 2004), Πνευματικό Κέντρο Υδρας (Υδρα 1992), Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Αθήνα 1993, 2003), Μουσείο Μπενάκη (Αθήνα 2003), Γκαλερί Καπόπουλος (Αλιμος 2004), Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη (Αθήνα 2013), Αίθουσα Τέχνης Γ. & Ε. Βάτη (Σύρος 2021), Κουρσούμ Τζαμί (Τρίκαλα 2022)».
Συλλυπητήριο μήνυμα Μενδώνη
Τα συλλυπητήριά της εξέφρασε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την απώλεια του Μιχάλη Μακρουλάκη, πληροφορούμενη τον θάνατό του:
«Αποχαιρετώ με συγκίνηση τον σπουδαίο ζωγράφο και σκηνογράφο Μιχάλη Μακρουλάκη. Ήταν ένας από τους χαρακτηριστικότερους καλλιτέχνες που ανδρώθηκαν τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1960, πλάι στους μεγάλους ζωγράφους της εποχής (Τσαρούχης, Βασιλείου, Τάσος κ.ά.) και χειραφετήθηκαν τη μεταπολίτευση.
Σημαντική ήταν η θητεία του στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, καθώς και τα οκτώ χρόνια που έζησε στην κοσμική Τεχεράνη.
Η ζωγραφική του, εξωστρεφής και φωτεινή, φέρει το βάρος των επιρροών της μαθητείας του: Mε καθαρή γραμμή τοποθετεί, σαν σε σκηνικό, τα ανθρώπινα σώματα ή τα ρεαλιστικά αποτυπωμένα αντικείμενα στις νεκρές φύσεις του, ενώ είναι χαρακτηριστική στο έργο του η επίδραση της περσικής μινιατούρας. Κοσμοπολίτης Συριανός, ο Μιχάλης Μακρουλάκης ταξίδεψε στον κόσμο των χρωμάτων αφήνοντας μια φωτεινή μαρτυρία για τη ζωή και την τέχνη του. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους φίλους και τους οικείους του.