Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Περικοπές στις συντάξεις από το 2019 χωρίς πλαφόν - Τί αναφέρει το μνημόνιο

Βαρύς αναμένεται να είναι ο πέλεκυς το 2019 στις συντάξεις ενός εκατ. σημερινών συνταξιούχων καθώς δεν υπάρχει καμία αναφορά στο συμπληρωματικό μνημόνιο για το πλαφόν της τάξης του 18%.

Αντίθετα το τελικό κείμενο απαιτεί να «δέσει» η κυβέρνηση τις μειώσεις στις συντάξεις με νομική γνωμοδότηση ώστε να μην τεθεί ζήτημα αντισυνταγματικότητας και παραβίασης του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Οι δανειστές επεμβαίνουν ακόμα και στη δημοσίευση της έκθεσης ΗΛΙΟΣ, ζητώντας την τακτική δημοσίευσή της αλλά και αλλαγές στο περιεχόμενό κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς .

Την ίδια ώρα, θέση μάχης παίρνουν και πάλι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ( γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, έμποροι) διαμαρτυρόμενοι για το νέο «καπέλο» στις εισφορές που φθάνει έως 36% και θα δώσει τη χαριστική βολή στην επιβίωσή τους αλλά και στην οικονομία.

Κανείς δε μένει αυτή τη φορά στο απυρόβλητο. Το κείμενο της συμφωνίας δεν θέτει «πάτωμα προστασίας» για τις πολύ χαμηλές συντάξεις, τις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας. Ακόμα και η πολυπληθής κατηγορία των μεσαίων συνταξιούχων του ΙΚΑ (740 ευρώ) που δεν εμφανίζουν προσωπικές διαφορές στις κύριες συντάξεις θα υποστούν μεγάλες απώλειες από τις περικοπές στις επικουρικές.

Ακόμη, άξιο απορίας είναι ότι ενώ οι δανειστές έχουν εγκρίνει τη ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που προβλέπει ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία σε έως και 120 δόσεις, στο μνημόνιο αναφέρεται ότι η κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί ότι δε θα προχωρήσει σε καμία αναβίωση, επέκταση ή δημιουργία νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε πολλές δόσεις.

Εκτός από τις μειώσεις στις συντάξεις, η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, όπως ο επανυπολογισμός των κύριων και επικουρικών συντάξεων έως το Δεκέμβριο του 2017 και το νέο υπολογισμό στα εφάπαξ προκειμένου να υπάρχει αναλογιστική δικαιοσύνη.

Παράλληλα τίθεται χρονοδιάγραμμα για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων. Το 10% όλων των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μεταξύ 13 Μαΐου 2016 και Δεκεμβρίου 2016 πρέπει να υπολογιστεί εκ νέου ενώ ένα επιπλέον 20% θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 πρέπει να έχει καταργηθεί το ΕΚΑΣ για όλους τους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα το 2017 η εξοικονόμηση θα ανέρχεται σε 570 εκατομμύρια ευρώ, η μείωση θα φτάσει τα 808 εκατ. το 2018 και τα 853 το 2019.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να έχει θέσει σε λειτουργία τα  ηλεκτρονικά αρχεία με το ασφαλιστικό ιστορικό των συνταξιούχων.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2018 θα πρέπει να ενοποιηθούν οι κανόνες σχετικά με τις παροχές αναπηρίας και να μεταρρυθμιστούν τα επιδόματα αναπηρίας, με τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο. Εντός του 2017 θα υιοθετηθεί νέα νομοθεσία για ένα πιλοτικό πρόγραμμα με νέες διαδικασίες και κριτήρια για την πιστοποίηση της αναπηρίας.

Μέχρι  τον Νοέμβριο του 2017 θα πρέπει να έχει νομοθετηθεί η μεταρρύθμιση των   οικογενειακών επιδομάτων με βελτιωμένη στόχευση. Τα οικογενειακά επιδόματα περικόπτονται κατά 8,5 εκατ. ευρώ το 2017 και κατά 10 εκατ. το 2018, ενώ κατά 58 εκατ. μειώνεται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, από το 2018.Επίσης, τα επιδόματα ανεργίας μειώνονται κατά 1,5 εκατ. ευρώ το 2017 και κατά 2 εκατ. το 2018.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι αντιδράσεις για το «καπέλο» στις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών. Για χαριστική βολή στην οικονομία κάνει λόγο η ΓΕΣΕΒΕΕ τονίζοντας ότι «οι θεσμοί, που διαρρήγνυαν όλους τους προηγούμενους μήνες τα ιμάτια τους για την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων και τη μειωμένη προσέλκυση επενδύσεων, πρωταγωνιστούν σε ένα ιδιότυπο πόλεμο απέναντι στις εγχώριες μικρές επιχειρήσεις. Δεν εξηγείται αλλιώς η σπουδή να ζητήσουν νέες παρεμβάσεις στο ύψος των εισφορών, ενώ παράλληλα συνομολογούν περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο. Ουσιαστικά, μέσα από την εξόντωσή των μικρών επιχειρήσεων επιδιώκουν τον τελικό στόχο, τη αναδιανομή του μεριδίου αγοράς σε συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων».

Η ΕΣΕΕ διαμαρτύρεται για τις αυξήσεις τονίζοντας ότι συγκριτικά με τις εισφορές του 2017 δημιουργούνται νέες επιβαρύνσεις της τάξεως του 18% και 37% για το 2018 και 2019 αντίστοιχα.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι «η επιβάρυνση αυτή, παρά την έκπτωση του 15% για το 2018, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο όσων μικρομεσαίων ιατρείων απέμειναν, αυξάνει τη μετανάστευση, οδηγεί στη μαύρη εργασία και φοροδιαφυγή, προβλήματα για τα οποία καταβάλλουμε προσπάθειες να εξαλείψουμε».

Η ολομέλεια προέδρων δικηγορικών συλλόγων Ελλάδας σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών επιτείνει το δημευτικό αποτέλεσμα, οδηγεί σε ελάττωση της εισπραξιμότητάς τους ενώ καταδεικνύει, τέλος, την προκλητική αναξιοπιστία της Κυβέρνησης, η οποία συστηματικά αυτοαναιρείται.

Tags
Back to top button