
Μπορεί τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία να προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς, και πολλά καθημερινά αντικείμενα είτε δεν κυκλοφορούν είτε αντικαταστάθηκαν από άλλα πιο εκσυγχρονισμένα. Με την σειρά τους όμως και κάποια επαγγέλματα, που κάποτε τα ασκούσαν αποκλειστικά άνθρωποι, αντικατασταθούν από μηχανές ή σταμάτησαν να υφίστανται.
Ας πάμε πίσω στο χρόνο λοιπόν, βλέποντας τα πιο παράξενα από αυτά:
Ο άνθρωπος-ξυπνητήρι: Τα χρόνια που τα σπίτια δεν είχαν ρεύμα, υπήρχαν, κατά κύριο λόγο στην Αγγλία, άνθρωποι που αναλάμβαναν να ξυπνούν τους άλλους για να πάνε στη δουλειά τους. Αυτοί όμως πώς να ξυνούσαν;
Ο φαναρτζής: Παλιά φαναρτζήδες ονομάζονταν οι άνθρωποι που άναβαν κάθε βράδυ τις λάμπες στους δρόμους.
Αυτοί που έστηναν τις κορίνες: Μπορεί να ακούγεται περίεργο σήμερα αλλά παλιά στα μπόουλινγκ δεν υπήρχαν μηχανήματα που έστηναν πάλι τις κορίνες. Υπήρχαν λοιπόν κάποιοι, οι οποίοι ήταν συχνά παιδιά, που κάθε φορά τις έστηναν πάλι από την αρχή.
Εκείνοι που έκοβαν τον πάγο: Οι άνθρωποι αυτοί αναλάμβαναν να κόψουν τον πάγο από τις λίμνες και τα ποτάμια και τον έδιναν στους διανομείς οι οποίοι με τη σειρά τους τον μοίραζαν στα σπίτια εκείνα που είχαν την τύχη να έχουν ψυγείο πάγου.
Αυτοί που διάβαζαν βιβλία στους εργάτες: Υπήρχαν εργοστάσια που προσλάμβαναν άτομα να διαβάζουν βιβλία στους εργάτες την ώρα που εργάζονταν.
Κυνηγοί αρουραίων: Στις πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές, η εξόντωση των τρωκτικών ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου. Για το λόγο αυτό υπήρχαν κυνηγοί αρουραίων οι οποίοι φρόντιζαν να τους εξολοθρεύουν.
Πωλητές βδελλών: είναι πολλών χρόνων πίσω η πίστη των ανθρώπων ότι η αφαίρεση του «κακού» αίματος έκανε καλό σχεδόν στα πάντα. Για το λόγο αυτό πέρα από τις βεντούζες χρησιμοποιούσαν και βδέλλες.
Καθαριστής ανθρώπινων ακαθαρσιών: μάλλον ανήκει στα χειρότερα επαγγέλματα, αλλά κάποιος έπρεπε να το κάνει. Ιδίως, μετά την βιομηχανική επανάσταση όπου οι πόλεις γέμισαν κόσμο και κάποιος έπρεπε να αδειάζει τους λάκκους με τις ανθρώπινες ακαθαρσίες.