Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πατήρ Αντώνιος: Την ενοχή του ζήτησε ο Εισαγγελέας για περιστατικά σωματικής κακοποίησης παιδιών της Κιβωτού του Κόσμου

Την ενοχή του πατρός Αντωνίου για επιμέρους πράξεις του κατηγορητηρίου, οι οποίες αφορούν σε σωματικές κακοποιήσεις παιδιών (πλημμέληματα) σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου, ζήτησε σήμερα με πρότασή της προς το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας η εισαγγελέας της έδρας.

«Ο πρώτος κατηγορούμενος (σ.σ. ο πατέρας Αντώνιος) αρνήθηκε τη συμμετοχή του στις παραπάνω πράξεις και είπε στην απολογία του ότι έλαβε γνώση εκ' των υστέρων. Οι ισχυρισμοί του, ομως, αυτοί δεν κρίνονται επαρκείς», είπε κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας, επισημαίνοντας πως ο πατέρας Αντώνιος είχε γνώση για όλα όσα συνέβαιναν σε δομές της ΜΚΟ και ελάμβανε στρατηγικές αποφάσεις.

Παρόντες στο δικαστήριο ακούγωντας την εισαγγελέα να αγορεύει είναι ο πατέρας Αντώνιος και τρεις εκ' των επτά συνολικά συγκατηγορουμένων του και πρώην συνεργατών του σε δομές της ΜΚΟ. Να σημειωθεί ότι η αγόρευση συνεχίζεται και μέχρι στιγμής η εισαγγελέας έχει προτείνει απαλλαγή μερίδας των κατηγορουμένων για κάποιες πράξεις των κατηγορητηρίου, λόγω αμφιβολιών. Ειδικότερα κατά την αγορευσή της η εισαγγελέας δέχθηκε πως κάποια από τα διερευνώμενα περιστατικά απομόνωσης παιδιών, πράγματι έλαβαν χώρα με τη γνώση του ιερέα και μερίδας εκ των συγκατηγορουμένων του.

Πατήρ Αντώνιος: «Τα παιδιά καθοδηγήθηκαν από κάποιους για να μας κατηγορήσουν, δεν υπήρχαν ξυλοδαρμοί»

Τι είπε για τους κατηγορούμενους

Ξεκινώντας την αγόρευσή της η εισαγγελέας αναφέρθηκε στον κάθε κατηγορούμενο ξεχωριστά για να επισημαίνει ενδεικτικά τα εξής:

-Για τον πατέρα Αντώνιο: «Ο πατέρας Αντώνιος έχει ταυτιστεί με τη Κιβωτό του Κόσμου. Τα παιδιά τον χαρακτήριζαν ως πατέρα τους. Μετέβαινε σε τακτική βάση στις δομές και γνώριζε για όλα. Έπαιρνε στρατηγικές αποφάσεις. Αναμφισβήτατα βρίσκονταν στην κορυφή της ιεραρχίας».

Για τον δεύτερο κατηγορούμενο: «Είχε εκτελεστικό ρόλο και εμφανίζονταν μετά τον πατέρα Αντώνιο στην ιεραρχία. Περιγράφεται ως δεξί χέρι του πατρός Αντωνιου».

Για τον τρίτο καγηγορούμενο: «Είχε σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της δομής. Ήταν επίσης δεξί χέρι του πατρός Αντωνίου, τον οποίο συνόδευε στις επισκέψεις του στις δομές. Ήταν στενός συνεργάτης του ιερέα και άνθρωπος της απόλυτου εμπιστοσύνης του».

Για τον τέταρτο κατηγορούμενο: «Εργάζονταν στα γραφεία της Κιβωτου του Κόσμου»

Για τον πέμπτο κατηγορούμενο: «Είχε τη θέση του παιδαγωγού σε δομές του Βόλου»

Για την έκτη κατηγορούμενη: «Ήταν διευθύντρια της δομής Βόλου, όπως και οι δυο τελευταίοι κατηγορούμενοι που ήταν στελέχη της δομής της Χίου»

Στη δομή του Βόλου

Για τα όσα συνέβαιναν σε δομές της ΜΚΟ η εισαγγελέας αναφέρθηκε εκτενώς σε δομή του Βόλου για να επισημάνει ενδεικτικά τα εξής:

«Τα παιδιά στη δομή αυτή είχαν διαχωριστεί ως εξής: Μικροί, μεσαιοι και μεγάλοι. Κάθε ομάδα είχε το δικό της πρόγραμμα. Όλα τα παιδιά τελείωσαν το Γυμνάσιο. Το πρόγραμμα περιελάμβανε δύο ώρες εργασία καθημερινά (γεωπονικές και κτηνοτροφικές εργασίες). Τα παιδιά που δεν πήγαιναν σχολείο δούλευαν από το πρωί μέχρι το μεσημεριανό. Όποιος είχε σταματήσει το σχολείο έκανε εξωτερικές δουλειές. Οι μεγαλύτεροι εργάζοντα 4 με 5 ώρες στα ζώα».

Η εισαγγελέας έκανε εκτενή αναφορά σε περίπτωση παιδιού σε δομή του Βόλου, το οποίο, όπως είπε, ήταν απομακρυσμένο από τα άλλα παιδιά, τελώντας σε ένα καθεστώς απομόνωσης. «Το ανώτερο μέτρο είχε ένα καθαρά τιμωρητικο χαρακτήρα» είπε η εισαγγελέας για να προσθέσει πως το μέτρο αυτό σκόπευε στη πρόκληση ψυχικού πόνου στον ανήλικο. «Η πόρτα του ήταν κλειδωμένη και όλα αυτό διήρκησε δυο μήνες», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η εισαγγελέας για να προσθέσει: «Η απόφαση αυτή πάρθηκε σε συνεννόηση με τη κεντρική διοίκηση στην Αθήνα..».

Ακόμη η εισαγγελέας αναφέρθηκε σε περιστατικό ξυλοδαρμού παιδιού το 2022 από τον δεύτερο και τρίτο κατηγορούμενο, τους οποίους χαρακτήρισε ως στενούς συνεργάτες του πατρός Αντωνίου. «Κάποιες από τις καταθέσεις των παιδιών υποστηρίζονται και από τις καταθέσεις παιδαγωγών», είπε ακόμη η εισαγγελέας αναφερόμενη σε άλλο περιστατικό ξυλοδαρμού παιδιού στη δομή της ΜΚΟ στο Διμήνι Βόλου.

Η εισαγγελική αγόρευση συνεχίζεται και μετά την ολοκληρωσή της η δίκη θα μπει στην τελική ευθεία για την έκδοση της ετυμηγορίας των δικαστών.

Tags
Back to top button