
Τη δική της νομοθετική απάντηση στο σοβαρό θέμα των υπέρογκων και παράλογων τραπεζικών χρεώσεων επιχειρεί να δώσει με μια τροπολογία η Χαριλάου Τρικούπη.
Πρόκειται άλλωστε για ένα θέμα που το ΠΑΣΟΚ είχε αναδείξει και στο παρελθόν, όταν είχε φέρει αντίστοιχη νομοθετική παρέμβαση. Μάλιστα, λίγο αργότερα είχε γίνει η πρώτη σχετική νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση, γεγονός που έδωσε στο ΠΑΣΟΚ τη δυνατότητα να υποστηρίζει πως η κυβέρνηση ακολουθεί τις πρωτοβουλίες της Χαριλάου Τρικούπη.
Ωστόσο, το γεγονός ότι το θέμα των υπέρογκων τραπεζικών χρεώσεων έχει επανέλθει και μάλιστα με μεγαλύτερη επιτακτικότητα, το ΠΑΣΟΚ έκρινε ότι ήταν αναγκαία μία πιο βαθιά νομοθετική πρόταση.
Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι «οι τράπεζες εκμεταλλευόμενες τη θέση και την ισχύ τους, τον ανεπαρκή ανταγωνισμό αλλά και την ελλιπή εποπτεία όσον αφορά την προάσπιση των συμφερόντων των καταναλωτών, δεν διστάζουν να κερδοσκοπούν ασύδοτα όσον αφορά τις προμήθειες, αυξάνοντας περαιτέρω το ύψος τους ή ανακαλύπτοντας νέες αφορμές ή τεχνικές χρεώσεων σε βάρος των καταναλωτών και των μικρών επιχειρήσεων».
Αναφορικά με τα μέτρα που είχε λάβει για το θέμα η κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο, το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι «ήταν εξαιρετικά περιορισμένα, αφήνοντας στην πραγματικότητα στο απυρόβλητο την εκτεταμένη αντικοινωνική πρακτική των υπέρογκων και αδιαφανών χρεώσεων και προμηθειών των τραπεζών στις καθημερινές τραπεζικές συναλλαγές».
Στην αιτιολογική έκθεση τονίζεται επίσης το γεγονός της μεγάλης κερδοφορίας των τραπεζών (τα καθαρά κέρδη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών το 2024 ανήλθαν σε 4,532 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 24% σε σχέση με το 2023) και σχολιάζεται η συνεχώς μειούμενη πρόσβαση των πολιτών σε τραπεζικές υπηρεσίες. «Οι τράπεζες έχουν μειώσει τα καταστήματά τους στο μισό του μέσου όρου των τραπεζών της Ευρωζώνης (συγκρίνοντας ανά 100.000 κατοίκους), τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας διαφέρει πολύ από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τόσο ως προς το σύνθετο της γεωμορφολογίας της, όσο και λόγω της νησιωτικότητάς της. Ήδη δύο συστημικές τράπεζες έχουν περιορίσει τη λειτουργία των ταμείων τους σε ελάχιστες ώρες κάθε εργάσιμης ημέρας. Ο πολίτης για να ανοίξει ακόμη και ένα λογαριασμό πρέπει να κλείσει ραντεβού μετά από πολλές ημέρες ή και βδομάδες», αναφέρει συγκεκριμένα η έκθεση.
Η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει 8 σημεία, τα οποία ευελπιστεί πως θα συμβάλουν ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε βάρος των πολιτών.
Το ΠΑΣΟΚ με την τροπολογία του ζητεί να:
1) Απαγορεύεται σε τράπεζες και παρόχους υπηρεσιών πληρωμής που εκμεταλλεύονται ΑΤΜ κάθε χρέωση ή προμήθεια για ανάληψη μετρητών μέσω ΑΤΜ ακόμη και αν πραγματοποιείται με χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας που ανήκει σε άλλη τράπεζα ή πάροχο από αυτόν που εκμεταλλεύεται το ΑΤΜ.
2) Προβλέπεται η ρητή κατάργηση ενός πλήθους προμηθειών ή εξόδων που επιβάλλουν σήμερα οι τράπεζες, όπως ενδεικτικά έξοδα διαχείρισης ή ενημέρωσης σχετικά με τις κινήσεις των λογαριασμών καταθέσεων, έξοδα για την εξέταση της πιστοληπτικής ικανότητας του ενδιαφερόμενου δανειολήπτη ή εξέτασης αιτήματός του για χορήγηση δανείου, έξοδα που συνδέονται με τη σύναψη συμβάσεων, την χορήγηση βεβαιώσεων, αντιγράφων από τις σχέσεις του με την τράπεζα, την έκδοση ή επανέκδοση πιστωτικών καρτών κ.ά.
3) Οι χρεώσεις των τραπεζών για εντολές στο κατάστημα για μεταφορά κεφαλαίου σε λογαριασμό άλλης τραπέζης (εμβάσματα) δεν μπορεί να υπερβαίνουν το ύψος της χρέωσης που ισχύει για την διαδικτυακή συναλλαγή μεταφοράς κεφαλαίου, προσαυξημένης μόνο με το εύλογο λειτουργικό κόστος που συνεπάγεται η αποστολή του εμβάσματος.
4) Φυσικά πρόσωπα άνω των 70 ετών ή πρόσωπα που πάσχουν από αναπηρία ή σοβαρή ασθένεια ή έχουν αποδεδειγμένη αδυναμία μπορούν να διενεργούν τουλάχιστον μία φορά το μήνα διατραπεζική συναλλαγή στο κατάστημα με χρέωση στο ύψος που ορίζεται για την αντίστοιχη διαδικτυακή συναλλαγή.
5) Οι τράπεζες υποχρεώνονται να παρέχουν πρόσβαση στους πελάτες σε ταμειακές συναλλαγές τουλάχιστον για πέντε ώρες σε κάθε εργάσιμη ημέρα.
6) Κάθε πιστωτικό ίδρυμα οφείλει να διαθέτει στην Επικράτεια τουλάχιστον τριπλάσιο αριθμό ΑΤΜ σε σχέση με τον αριθμό των καταστημάτων του στη χώρα, και δίχως να υπολογίζονται, ασφαλώς, τα ΑΤΜ που βρίσκονται στα καταστήματα των τραπεζών, στα οποία οι καταναλωτές θα μπορούν να πραγματοποιούν καταθέσεις και πληρωμές χωρίς κόστος. Τη δυνατότητα αυτή μπορεί να παρέχει και μέσω συνεργαζόμενων τρίτων που είναι κάτοχοι ΑΤΜ. Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης δεν μπορεί να χρεώνει έξοδα ή προμήθειες για ορισμένες διατραπεζικές συναλλαγές.
7) Θεσπίζεται μηχανισμός ελέγχου κάθε υφιστάμενης ή εμφανιζόμενης χρέωσης ώστε να εντοπίζονται αδικαιολόγητες χρεώσεις, είτε ως προς την αιτία τους είτε ως προς το ύψος τους.
8) Προστατεύονται οι δανειολήπτες δανειακών και πιστωτικών συμβάσεων με κυμαινόμενο επιτόκιο, στις οποίες οι τράπεζες, κάνοντας χρήση αμφιλεγόμενων και καταχρηστικών όρων, δεν αποδίδουν στο επιτόκιο τη μείωση που δικαιούνται από την καθοδική πορεία των διατραπεζικών επιτοκίων και των επιτοκίων της ΕΚΤ.