Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Παρατεταμένη εγκυμοσύνη: Υπάρχουν επιπτώσεις στο μωρό;

Εάν το μωρό σας είναι υπερήμερο, είναι πιθανό να τα πηγαίνει μια χαρά, ακόμη και στις 41 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να είστε κουρασμένη, να νιώθετε άβολα – και απλά ανυπόμονη να γνωρίσετε το μωρό σας, σύμφωνα με το wikihealth.gr.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο γιατρός ή η μαία σας πιθανόν να σας συστήσει τακτικές εξετάσεις για να ελέγξει την υγεία σας του μωρού σας. Οι εξετάσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν υπερηχογράφημα για τον έλεγχο του δείκτη του αμνιακού υγρού και υπερηχογράφημα για τον έλεγχο του βιοφυσικού προφίλ του μωρού σας.

Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν εσάς και τον γιατρό σας να αποφασίσετε για τις ασφαλέστερες επιλογές για εσάς και το μωρό σας.

Εάν οι εξετάσεις δείξουν ότι το μωρό σας είναι καλά και η υγεία σας είναι καλή, μπορεί να επιλέξετε να περιμένετε και να δείτε αν ο τοκετός θα ξεκινήσει φυσιολογικά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός ή η μαία σας μπορεί να σας προτείνει πρόκληση τοκετού ή καισαρική τομή. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να συμβεί αν ένας υπέρηχος δείξει ότι ο πλακούντας σας δεν παρέχει όσο οξυγόνο και όσα θρεπτικά συστατικά παρείχε στο μωρό σας, ή αν υπάρχουν άλλες ανησυχίες για εσάς ή το μωρό σας.

Τι είναι η πρόκληση τοκετού;

Βρέθηκαν νέες επιβλαβείς ουσίες για την υγεία στην ατμόσφαιρα

Η πρόκληση τοκετού – ή «πρόκληση» – είναι όταν ο γιατρός ή η μαία σας χρησιμοποιεί φάρμακα ή ειδικά εργαλεία και τεχνικές για να ξεκινήσει ο τοκετός σας. Η πρόκληση τοκετού είναι πολύ συχνή και συνήθως γίνεται σε νοσοκομείο.

Πότε μπορεί να χρειαστείτε πρόκληση τοκετού;

Ο γιατρός ή η μαία σας μπορεί να συστήσει την πρόκληση τοκετού σε αυτές τις περιπτώσεις:

  1. Είστε έγκυος 41 εβδομάδων ή περισσότερο.
  2. Έχετε προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή προεκλαμψία.
  3. Το μωρό σας δεν είναι καλά ή υπάρχουν άλλα ανησυχητικά σημάδια – για παράδειγμα, αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό του μωρού σας ή το μωρό σας δεν αναπτύσσεται καλά.
  4. Τα νερά σας έχουν σπάσει, αλλά δεν έχετε αρχίσει να έχετε συσπάσεις.
  5. Ο τοκετός σας έχει ξεκινήσει αλλά εξελίσσεται πολύ αργά.

Πώς να αποφασίσω την πρόκληση τοκετού;

Θα μπορέσετε να πάρετε τις καλύτερες αποφάσεις όταν έχετε τις σωστές πληροφορίες για την υγεία σας και την υγεία του μωρού σας.

Εάν αισθάνεστε ότι πρέπει να μάθετε περισσότερα, μη φοβηθείτε να ρωτήσετε ένα μέλος της υγειονομικής σας ομάδας:

  1. γιατί οι γιατροί και οι μαίες πιστεύουν ότι χρειάζεστε πρόκληση τοκετού
  2. πώς η πρόκληση θα επηρεάσει εσάς και το μωρό σας – δηλαδή τους κινδύνους και τα οφέλη
  3. τι θα μπορούσε να συμβεί εάν δεν γίνει πρόκληση και περιμένετε να ξεκινήσει ο τοκετός από μόνος του
  4. τι θα κάνουν οι γιατροί και οι μαίες κατά τη διάρκεια της πρόκλησης, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο θα φροντίσουν εσάς και το μωρό σας.

Αφού έχετε όλες αυτές τις πληροφορίες, μπορεί ακόμα να επιλέξετε να «περιμένετε και να δείτε» αν ο τοκετός θα ξεκινήσει φυσιολογικά. Η πιθανότητα να πεθάνει απροσδόκητα το μωρό σας αυξάνεται μετά τις 42 εβδομάδες εγκυμοσύνης, αλλά αυτό είναι σπάνιο.

Τι συμβαίνει όταν έχετε υποβληθεί σε πρόκληση τοκετού;

Εάν επιλέξετε να προχωρήσετε σε πρόκληση τοκετού, ο γιατρός ή η μαία σας θα κάνει μια κολπική εξέταση για να αισθανθεί αν ο τράχηλος της μήτρας σας είναι έτοιμος για τοκετό.

Αυτός ο έλεγχος μπορεί να είναι λίγο άβολος, αλλά θα διαρκέσει μόνο λίγα λεπτά.

Εάν ο τράχηλός σας δεν είναι έτοιμος για τοκετό, ο γιατρός ή η μαία σας θα σας συστήσει συνήθως μια μέθοδο πρόκλησης που μοιάζει με τις φυσικές ορμόνες που προκαλούν τον τοκετό. Ή μπορεί να σας προτείνουν μια διαδικασία για να μαλακώσει ή να ανοίξει ο τράχηλός σας, ή έναν συνδυασμό και των δύο.

Οι συνήθεις μέθοδοι πρόκλησης περιλαμβάνουν:

  • «καθάρισμα» της μεμβράνης
  • τεχνητή ρήξη των μεμβρανών
  • καθετήρας με μπαλόνι για την ωρίμανση του τραχήλου της μήτρας
  • προσταγλανδίνη
  • ωκυτοκίνη

Είναι σημαντικό να ρωτήσετε το γιατρό σας για όλες τις επιλογές σας και να αποφασίσετε από κοινού για τις καλύτερες επιλογές για εσάς.

Ποια είναι τα πιθανά μειονεκτήματα της πρόκλησης τοκετού;

Η Ζωή Ράπτη στην 75η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας του ΠΟΥ

Υπάρχουν μερικά κοινά μειονεκτήματα του προκαλούμενου τοκετού:

  1. Οι συσπάσεις μπορεί να είναι πιο επώδυνες, οπότε υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να χρειαστείτε επιπλέον ανακούφιση από τον πόνο, όπως επισκληρίδιο. Η επισκληρίδιος μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να χρειαστείτε βοήθεια για να γεννήσετε το μωρό σας.
  2. Η πιθανότητα να έχετε απώλεια αίματος μετά τον τοκετό είναι μεγαλύτερη.
  3. Η πιθανότητα να υποβληθείτε σε καισαρική τομή είναι υψηλότερη εάν ο τοκετός σας έχει προκληθεί για άλλο λόγο εκτός από την εγκυμοσύνη που διαρκεί περισσότερο από 41 εβδομάδες ή εάν είναι το πρώτο σας μωρό.
  4. Ορισμένες φορές η πρόκληση δεν αποδίδει στο να κάνει το σώμα σας να μπει σε διαδικασία τοκετού.

Επίσης, ο καρδιακός παλμός του μωρού σας θα παρακολουθείται με ειδικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια του τοκετού σας. Ανάλογα με τον εξοπλισμό, μπορεί να είναι πιο δύσκολο για εσάς να μετακινηθείτε ή να χρησιμοποιήσετε το μπάνιο ή το ντους για ανακούφιση από τον πόνο.

Είναι φυσικό να σκέφτεστε αυτά τα μειονεκτήματα και πώς θα τα καταφέρετε κατά τη διάρκεια του τοκετού. Μιλήστε με ένα μέλος της ομάδας υγείας σας, ώστε να νιώθετε άνετα ότι παίρνετε τη σωστή απόφαση για εσάς και το μωρό σας.

Tags
Back to top button