Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Παράνοια των Δυτικών: Βλέπουν ρωσικό δάκτυλο και στο Brexit

Για την ύπαρξη ρωσικού «δακτύλου» πίσω από το δημοψήφισμα για το Brexit κάνει λόγο το Λονδίνο, όπως επισημαίνει δημοσίευμα των βρετανικών Times. Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για «επιστράτευση» ψεύτικων λογαριασμών στο Twitter που προωθούσαν την επιλογή της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σχεδόν 45,000 μηνύματα για το Brexit αναρτήθηκαν μέσα σε 48 ώρες κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου 2016.
Όπως αποδεικνύεται από τα στατιστικά των ερευνητών των πανεπιστημίων Σουόνσι και Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, περισσότεροι από 150.000 λογαριασμοί που προέρχονταν από τη Ρωσία και οι οποίοι προηγουμένως επικεντρώνονταν σε ζητήματα όπως η ουκρανική κρίση, έστρεψαν την προσοχή τους στο Brexit τις ημέρες του δημοψηφίσματος. Μάλιστα, η ρωσική δραστηριότητα στο Twitter έφτασε στο αποκορύφωμά της στις 23 Ιουνίου, ημέρα του δημοψηφίσματος, και την επόμενη ημέρα, οπότε και ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα. 

Πολλά από τα μηνύματα αυτά προέρχονταν από ρομπότ λογισμικού (bots), δηλαδή αυτοματοποιημένους λογαριασμούς που «ανεβάζουν» κατά συρροήν tweets καθημερινά, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Τα μηνύματα αυτά φέρονται να διαβάστηκαν εκατομμύρια φορές από πολλούς χρήστες. 
Όπως γράφουν οι Times πολλά από τα tweets ενθάρρυναν του Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του Brexit, κάτι που θεωρείτο επιδίωξη της Μόσχας, προκειμένου να αποσταθεροποιηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλα πάλι μηνύματα ενθάρρυναν υπέρ της παραμονής, με το δημοσίευμα να ερμηνεύει την κίνηση αυτή ως ρωσική πρόθεση να διχάσει τον βρετανικό λαό. 

Ο συντηρητικός βουλευτής και επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού, ανέφερε ότι «αυτή είναι η πιο σοβαρή ένδειξη μέχρι στιγμής για παρέμβαση των υποστηριζομένων από τη Ρωσία λογαριασμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο δημοψήφισμα για το Brexit».
Το δημοσίευμα ακολουθεί τις δηλώσεις της βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, η οποία σε μεγάλο μέρος της ομιλίας της για την εξωτερική πολιτική, έκανε ειδική μνεία στις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις και διασπορά ψευδών ειδήσεων από τη Μόσχα με σκοπό να σπείρει τη διχόνοια στη Δύση.

Tags
Back to top button