Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έρευνας Μάουρο Φεράρι

Παραιτήθηκε από την θέση του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έρευνας, Μάουρο Φεράρι, εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού.

Σε μία επιστολή 1.000 περίπου λέξεων που δημοσίευσε τα ξημερώματα η Financial Times, ο Φεράρι αναφέρει πως αιτία της απόφασής του είναι η «εσωτερική πολιτική καταιγίδα» στην Ε.Ε. Ο πρόεδρος της υπηρεσίας χρηματοδότησης της ΕΕ για την έρευνα και την επιστήμη αποχώρησε, κατηγορώντας ανοιχτά ένα μπλοκ που αντιδρά στις προτάσεις του για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ο Ιταλο-αμερικανός επιστήμονας, είπε πως μέλη της ΕΕ απέρριψαν τις προτάσεις του και το αποτέλεσμα ήταν να χάσει «την πίστη στο σύστημα».

Ο Φεράρι περιέγραψε την κατανομή των σχέσεων μεταξύ του ιδίου και της υπηρεσίας της ΕΕ που διορίστηκε τον περασμένο Μάιο για να επιβλέπει, αναφέροντας μια «εσωτερική πολιτική καταιγίδα» στην οποία συμμετείχαν τα ανώτατα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Είμαι εξαιρετικά απογοητευμένος από την ευρωπαϊκή απάντηση στον κορωνοϊό. Δεν υπάρχει πλήρης συντονισμός των πολιτικών περί υγειονομικής περίθαλψης μεταξύ των κρατών μελών», είπε χαρακτηριστικά, την ώρα που το Eurogroup συνεχιζόταν μετά τα μεσάνυχτα, προσπαθώντας να καταλήξει σε συμφωνία, σε μία επεισοδιακή τηλεδιάσκεψη.

«Υπάρχει επαναλαμβανόμενη αντίθεση στις πρωτοβουλίες οικονομικής στήριξης», σημειώνει επίσης ο Φεράρι. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε την παραίτησή του λίγη ώρα μετά.

Με ετήσιο προϋπολογισμό μόλις 2 δισ. Ευρώ το 2019, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας διανέμει χρήματα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για να ασχολούνται με την έρευνα. Οι προτάσεις του για καταπολέμηση του κορωνοϊού απορρίφθηκαν, με τον ίδιο να σημειώνει πως πίσω από την στάση αυτή, κρύβεται η άρνηση μελών της ΕΕ να δοθούν παραπάνω χρήματα στο πλαίσιο έρευνας για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

«Νόμιζα ότι σε μια εποχή όπως αυτή, οι καλύτεροι επιστήμονες στον κόσμο θα πρέπει να διαθέτουν πόρους και ευκαιρίες για την καταπολέμηση της πανδημίας, με νέα φάρμακα, νέα εμβόλια, νέα διαγνωστικά εργαλεία, νέες δυναμικές προσεγγίσεις βασισμένες στην επιστήμη, να αντικαταστήσουν τις συχνά αυτοσχεδιασμένες διαισθήσεις των πολιτικών ηγετών», είπε χαρακτηριστικά.
 

Tags
Back to top button