Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παπαζάχος για Εύβοια: «Μικροσεισμοί, αλλά με ρήγμα ικανό για 5,5 – Το πρόβλημα είναι τα σαθρά κτίρια»

Ανησυχία για τους σεισμούς στη Εύβοια: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί ο δήμος Μαντουδίου μετά το μπαράζ σεισμικών δονήσεων με πολλά κτήρια να έχουν υπωστεί ρήγματα και ζημιές.

Ιδίως ο σεισμός των 4,5 Ρίχτερ έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Χαλκίδα, αλλά και σε αρκετές περιοχές της Αττικής.

Τους λόγους, για τους οποίους οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου «ταρακουνήθηκαν», εξήγησε στην ΕΡΤ ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάσης Γκανάς. 

«Κάποιο μεγάλο ρήγμα που μπορεί να δώσει σεισμό 6 δεν υπάρχει εκεί, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε να υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός από το 4,5», είπε αρχικά και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αίσθηση που είχε ο μεγαλύτερος σεισμός την Αττική.

«Το επίκεντρο ήταν 80χμ ΒΔ των Αθηνών. Έχουμε παρατηρήσει ότι έχουμε μια αυξημένη ευαισθησία σε αυτήν τη διεύθυνση, τα σεισμικά κύματα αποσβένονται λιγότερο από την περιοχή της Εύβοιας. Κι αυτό έχει να κάνει με τη σύσταση των πετρωμάτων, που αποτελούν το φλοιό, είναι πιο σκληρά»

Η εκτίμηση Παπαζάχου

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας & Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής ΑΠΘ κ. Κώστα Παπαζάχος, μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ για τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις στη Βόρειο Εύβοια.

 

Αρχικά ο κ. Παπαζάχος ανέφερε ότι «Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε τέτοιες μικροακολουθίες στον ελληνικό χώρο. Είναι συχνό το φαινόμενο. Το πρόβλημα που έχει η συγκεκριμένη περιοχή είναι ότι υπάρχει ένα ενεργό ρήγμα στην περιοχή, εντός της χαράδρας από το Προκόπι μέχρι το Πήλι, το οποίο είναι χαρτογραφημένο από παλιά και ενδεχομένως να συνεχίζει και μέσα στη θάλασσα. Έχει ένα μήκος τουλάχιστον δέκα χιλιόμετρα, που σημαίνει ότι έχει το δυναμικό να δώσει και πιο ισχυρούς σεισμούς της τάξεως των πεντέμισι ή και λίγο ισχυρότερος», σημειώνοντας ωστόσο ότι το συγκεκριμένο ρήγμα δεν μπορεί να δώσει ένα πολύ ισχυρό σεισμό.

Ο κ. Παπαζάχος θύμισε ότι και το 2023 έγινε σεισμός 5.1 ρίχτερ στο ίδιο σημείο, αναφέροντας ότι είναι συνηθισμένη αυτή η περιοχή σε σεισμούς αυτής της τάξεως.

«Το καλό είναι από την άλλη μεριά ότι γενικά η περιοχή της κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας και σε ιστορικούς χρόνους δεν συνδέονταν με πολύ μεγάλους σεισμούς, ούτε υπάρχουν πολύ μεγάλα ρήγματα, συνεπώς δεν ανησυχούμε για κάτι πολύ σημαντικό. Το πιο πιθανό είναι ότι η ακολουθία θα κυλήσει φυσιολογικά, απλά κρατάμε μια επιφύλαξη γιατί επιμένει το τελευταίο χρονικό διάστημα και δεύτερον γιατί οι ίδιοι αυτοί οι σεισμοί που έγιναν, παρόλο που ήταν μικροί, προκάλεσαν κάποιους βλάβες στην περιοχή».

Αναφορικά με το τι μπορεί να σημαίνει το γεγονός ότι έχουν προκληθεί ζημιές στα σπίτια, ο κ. Παπαζάχος δήλωσε: «ότι το κτιριακό δυναμικό της περιοχής, όπως συνήθως συμβαίνει σε αρκετά μεγάλα κομμάτια της ελληνικής επαρχίας, αποτελείται από παλιά κτίρια, κτίρια που έχουν χτιστεί χωρίς ίχνος από νομικούς κανονισμούς και τα οποία δεν είναι σε θέση να παραλάβουν πολύ ισχυρές σεισμικές κινήσεις, για αυτό και πολύ σωστά έχουν ληφθεί κάποια μέτρα πολιτικής προστασίας».

 

Προειδοποίηση για τους κατοίκους

Ο κ. Παπαζάχος απευθυνόμενος στους κατοίκους της περιοχής, σημείωσε: «Θα συμβούλευα τους κατοίκους που ζουν σε σπίτια τα οποία εμφάνισαν οποιοδήποτε πρόβλημα ή που εμφανώς είχαν θέματα αντισεισμικής επάρκειας να μην τα χρησιμοποιήσουν το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον όχι όσο η ακολουθία είναι σε αυτή την ένταση», σημειώνοντας ότι η αυτές οι σεισμικές ακολουθίες κρατάνε συνήθως για σημαντικό χρονικό διάστημα σε κάποιες περιπτώσεις. Ανέφερε δε, ότι «μπορεί μέσα στην εβδομάδα σιγά σιγά να σβήσει τελείως η ακολουθία, αλλά αν κάποιος μένει σε ένα σπίτι που εμφάνισε κάποιες ρωγμές ή άλλα προβλήματα, θα πρέπει το σπίτι να ελεγχθεί».

Ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει να μην σκέφτεται απερίσκεπτα, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, ενώ ανέφερε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί από ελληνική πολιτεία, μέχρι στιγμή, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Επιπλέον, ανέφερε ότι δεν του προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη περιοχή, τα τελευταία χρόνια γίνονται σεισμοί που φτάνουν και τα 5,1 Ρίχτερ, σημειώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή τα περισσότερα ρήγματα στον ελληνικό χώρο έτσι συμπεριφέρονται, ξυπνάνε, έχουν μικρή σεισμική δραστηριότητα ξανά, κοιμούνται πάλι. Είναι πολύ συνηθισμένο».

Τι τον ανησυχεί περισσότερο

Σημείωσε ωστόσο ότι «αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ακριβώς αυτό το φαινόμενο το οποίο το οποίο εμφανίζεται τώρα, ένας μικρός σεισμός, μια αλληλουχία μικρών σεισμών προκαλούν κάποιες βλάβες και αντιμετωπίζουμε τους σεισμούς στην Ελλάδα ακόμα σε πολλές περιπτώσεις ως κάτι το περίεργο, ως κάτι το εκπληκτικό, ως κάτι το οποίο είναι μη συνηθισμένο όταν ξέρουμε ότι ένα εξάρι μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή σε οποιοδήποτε τμήμα του ελληνικού χώρου, μια και τέτοια ρήγματα 10 – 15 χιλιομέτρων υπάρχουν παντού στον ελληνικό χώρο. Με ανησυχεί λοιπόν που αντιμετωπίζουμε το σεισμό πάντα ως κάτι όχι απλά δύσκολο και δύσπεπτο, αλλά ως κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε για κάποιο λόγο να συμβεί, παρόλο που έχουμε βιώσει όλες αυτές τις ακολουθίες. Πιο πολύ αυτό μου κινεί την περιέργεια και αυτό το μήνυμα θέλω να περάσω προς τους κατοίκους».

Τέλος, αναφορικά με το εάν υπάρχει κάποια περιοχή που τον ανησυχεί στην Ελλάδα, ο κ. Παπαπαζάχος δήλωσε: «Στην Ελλάδα δεν υπάρχει η δυνατότητα βραχυπρόθεσμης πρόγνωσης. Αυτό που μας ανησυχεί είναι το γεγονός ότι ενώ η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει το 60% της ευρωπαϊκής σεισμικότητας, όπου κάθε χρόνο έχουμε έναν σεισμό 6,3 ή μεγαλύτερο, αντιμετωπίζουμε τους σεισμούς ως κάτι το οποίο είναι μη συνηθισμένο. Δεν μου φαίνεται φυσιολογική αυτή η προσέγγιση».

«Η ομπρέλα μας για το σεισμό είναι οι σωστές κατασκευές. Μία σωστή κατασκευή όσο μεγάλος σεισμός και να γίνει δεν θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα και θα μπορέσει με ασφάλεια να ξεπεράσει το πρόβλημα. Αυτή είναι η λύση» επισήμανε ο Κώστας Παπαζάχος.

 

Tags
Back to top button