Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παπαστεργίου: "Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράξει Τεχνητή Νοημοσύνη"

Το θέμα της εσπερίδας που διοργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη με τη συμμετοχή του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, είναι: «Τεχνητή Νοημοσύνη: Εφαρμογές, Άνθρωπος και Προκλήσεις του Μέλλοντος».

Η εσπερίδα διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Ομίλου Συνεύρεσης Ιδεών ΕΑΝΟΣ και στην οποία μέλη της επιστημονικής κοινότητας και κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρουσίασαν τη δυναμική και τις προοπτικές της, το πως επηρεάζει την καθημερινότητά μας, τις προκλήσεις και τη δημιουργία δικλείδων ασφαλείας για την ελαχιστοποίηση των εν δυνάμει κινδύνων που ελλοχεύουν από τη ραγδαία ανάπτυξή της.

Παπαστεργίου για ψηφιακό μετασχηματισμό


Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου με εξ αποστάσεως σύνδεση σκιαγράφησε το «τεράστιο άλμα» της Ελλάδας την τελευταία πενταετία στον ψηφιακό μετασχηματισμό και αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της δημιουργίας νομοθετικού πλαισίου σε ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο σε μία προσπάθεια θωράκισης των χωρών σε επίπεδο κυβερνοασφάλειας.

Αναφερόμενος στο προς δημοσίευση νομοθετικό πλαίσιο της Ευρώπης του οποίου έπεται η δημιουργία από την κάθε χώρα της δικής της ρυθμιστικής Αρχής θεμάτων τεχνητής νοημοσύνης, σημείωσε την πρόσφατη έγκριση από τη Βουλή του κανονισμού περί τεχνητής νοημοσύνης που κατοχυρώνει την ασφάλεια των χρηστών και την τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ενισχύοντας την καινοτομία.

Σημείωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράξει τεχνητή νοημοσύνη καθώς όπως είπε διαθέτει το επιστημονικό δυναμικό -το 11% των κορυφαίων επιστημόνων στην τεχνητή νοημοσύνη έχουν αποφοιτήσει από ελληνικά πανεπιστήμια-, δημιουργούνται οι υποδομές και υπάρχει η πολιτική βούληση.

Τέλος, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μίλησε για την σημασία της διαφύλαξης του ανθρώπινου παράγοντα που θα επιτευχθεί μέσω της συνεχιζόμενης επένδυσης στην παιδεία, στον πολιτισμό, στην ενσυναίσθηση. «Αυτό που δεν πρόκειται ποτέ να κάνει η τεχνολογία είναι να καταλάβει κάτι πέρα και πάνω από τη λογική. Αυτό θα πρέπει να δουλέψουμε ακόμα περισσότερο στα σχολεία μας, στην οικογένειά μας, στην παιδεία μας. Να δημιουργήσουμε ανθρώπους που δεν θα νιώθουν ως μηχανές που θα μπορούν να κρίνουν μόνο όσα βλέπουν μπροστά τους», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους περιέγραψε το ρόλο που θα διαδραματίσει η τεχνητή νοημοσύνη στον τομέα της υγείας λέγοντας πως με τη χρήση της θα αλλάξουν αυτό που ονομάζουμε υπηρεσίες υγείας, η πρόληψη, η διάγνωση, η θεραπεία και η προαγωγή υγείας. «Είναι ένα εργαλείο. Δεν θα υποκαταστήσει φυσικά τους γιατρούς, είναι όμως ένα εργαλείο που θα βοηθήσει πάρα πολύ τους επαγγελματίες υγείας και τα συστήματα υγείας έτσι ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες. Η τεχνολογία είναι εδώ για να βοηθήσει, για να μας πάει πιο μπροστά με προσοχή. Ειδικά ο χώρος της υγείας επειδή έχει πάρα πολλές δικλείδες ασφαλείας δεν φοβόμαστε κάτι. Αυτό θα μας ανοίξει νέους ορίζοντες σε σχέση με το τι είμαστε τώρα» δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ως μία από τις προκλήσεις για τον άνθρωπο της σύγχρονης εποχής χαρακτήρισε την τεχνητή νοημοσύνη ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Κελέτσης εκτιμώντας πως μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ την ανθρωπότητα σ' όλους τους τομείς και που ταυτόχρονα ενέχει και πολλούς κινδύνους. «…Ηδη υπάρχουν κράτη που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, βάζουν όρια και νομίζω ότι η μεγάλη πρόκληση για εμάς που ασχολούμαστε με την πολιτική θα είναι ακριβώς να θεσμοθετήσουμε τα πλαίσια και να νομοθετήσουμε τους τρόπους και τα όρια μέσα στα οποία θα κινείται η τεχνητή νοημοσύνη…», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Το πως η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει στη Δημόσια Διοίκηση περιέγραψε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος. « …Η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκπονούν, υλοποιούν καθημερινά προγράμματα ένταξης τεχνητής νοημοσύνης στο φορολογικό μας σύστημα. Ένα από αυτά έχει να κάνει και μ' ένα έργο το οποίο είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και πρόκειται να υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες όσον αφορά τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να δημιουργούμε το φορολογικό προφίλ του κάθε φορολογούμενου και να δούμε ποιες πιθανότητες υπάρχουν σε μια επιχείρηση, σ' ένα φυσικό πρόσωπο να φοροδιαφύγει στο μέλλον. Αυτό μεταφράζεται σε καλύτερους φορολογικούς ελέγχους, σε δικαιότερη φορολόγηση, σε περισσότερα έσοδα για τα κρατικά ταμεία, άρα και καλύτερη άσκηση κοινωνικής πολιτικής για Παιδεία και Υγεία».

Ο Φάνης Κωφίδης πρόεδρος του ΕΑΝΟΣ διευκρίνισε πως στόχος της εσπερίδας είναι η δημιουργία ερεθισμάτων. «…Να εκπέμψουμε ερεθίσματα για το τι έχουμε μπροστά μας, διότι η τεχνητή νοημοσύνη μαζί με την κλιματική αλλαγή και το μεταναστευτικό θεωρώ ότι είναι οι τρεις μεγάλες προκλήσεις για τις δεκαετίες που έχουμε μπροστά μας… Θα έχουμε αυτή την πραγμάτευση του ζητήματος σε όλα τα θέματα οικονομία, διοίκηση, δικαιώματα, υγεία, εκπαίδευση. Πως επηρεάζεται η προσωπική επαφή από την τεχνητή νοημοσύνη, ποιες είναι οι απειλές που μπορεί να έχουμε μπροστά μας», είπε χαρακτηριστικα.

Η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ελλάδος Ομίλων και Κέντρων για την UNESCO, Μαίρη Ζηλεμένου δήλωσε ότι η UNESCO υποστηρίζει έντονα αυτή την τεχνολογία υπογραμμίζοντας πως πρέπει να προσέξουμε που οδηγείται η τεχνητή νοημοσύνη και στο ποια είναι τα θετικά αποτελέσματά της για την ανθρωπότητα. Τέλος σε δηλώσεις της η αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Εθελοντισμού HELPHELLAS, Αντιγόνη Ωραιοπούλου επεσήμανε την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στους νέους οι οποίοι όπως είπε «καταφεύγουν στην τεχνητή νοημοσύνη, κρύβονται πίσω απ' αυτήν, δημιουργούν προβλήματα, έχουν προβλήματα και μέσα σε μία εποχή που ζούμε και τ' απόνερα της πανδημίας πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ…».

Σημειώνεται ότι την εκδήλωση την οποία χαιρέτισε και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς συνδιοργάνωσαν ο Ροταριανός Όμιλος Αλεξανδρούπολης και η Ακαδημία Εθελοντισμού HELPHELLAS υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Ελλάδος Ομίλων και Κέντρων για την UNESCO.

 

Tags
Back to top button