Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάνω από 50.000 αγρότες υπέγραψαν για να προσφύγουν στο ΣτΕ κατά του Ασφαλιστικού

Σε περισσότερους από 50.000 ανέρχονται ήδη οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα που έβαλαν την υπογραφή τους στην προσφυγή που πρόκειται να κατατεθεί στο τέλος του Φεβρουαρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), κατά του ασφαλιστικού νόμου.

Οι «κάλπες» στήθηκαν στις 8 του μηνός και θα παραμείνουν τουλάχιστον έως τις 20, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης από τη Δράμα, Χρήστος Γκόντιας, μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.

Ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι υπογραφές θα ξεπεράσουν τις 100.000 και τόνισε: «Είναι ένα εγχείρημα που ξεκίνησε μεν από μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, ωστόσο πλέον έχει πάρει πανελλαδική διάσταση και αυτό επιθυμούμε. Άλλωστε, εμείς στην Πανελλήνια δεν διεκδικούμε εύσημα, ούτε και καρέκλες, απλώς παλεύουμε για τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα». Σύμφωνα με τον κ. Γκόντια, οι δύο δικηγόροι των αγροτών εργάζονται εντατικά, «προκειμένου να βρουν τα τρωτά σημεία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου».

Η πρωτοβουλία για την προσφυγή των αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων και άλλων εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα στο ΣτΕ κατά του ασφαλιστικού νόμου, γνωστοποιήθηκε και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη σελίδα του «Farmer Union».

«Καλούμε όλους τους Έλληνες που απασχολούνται στον κλάδο να συμμετάσχουν στην προσπάθεια που γίνεται, ανεξάρτητα με τις όποιες πολιτικές πεποιθήσεις έχουν» είπε ο κ. Γκόντιας.

Στην ανάρτηση που έγινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημειώνεται: «Στο πλαίσιο της διαφορετικότητας των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων, έχοντας ως γνώμονα τη νέα εποχή που ξεκινά, με την εφαρμογή των επαχθών νομοθετημάτων ασφαλιστικό-φορολογικό που θα σημάνει την πλήρη διάλυση της παραγωγικής βάσης στη χώρα, εξαντλούμε κάθε μορφή αγώνα και κάθε έννομο δικαίωμα που ως ελεύθερους πολίτες μας παρέχει το Σύνταγμα του κράτους».

Για τη συνάντηση της Τετάρτης προετοιμάζονται αγρότες της κεντρικής Μακεδονίας

Προτάσεις και μέτρα που θα… λασκάρουν τη θηλιά του υψηλού κόστους παραγωγής που τους πνίγει, αλλά και που ακόμη και εν μέσω των ήδη ψηφισμένων νομοσχεδίων για τα ασφαλιστικό και φορολογικό, μπορούν να καταστήσουν βιώσιμη την ενασχόλησή τους με τον πρωτογενή τομέα, περιμένουν να ακούσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας -και όσοι συντάσσονται μαζί τους- στη συνάντηση που θα έχουν μεθαύριο, Τετάρτη, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, και στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε σύσκεψή τους σήμερα, στις 17.00, στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Χαλάστρας, η διευρυμένη πλέον συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας θα ορίσει την αντιπροσωπεία που θα συμμετάσχει στη συνάντηση με τα κυβερνητικά στελέχη και παράλληλα θα καθορίσει το πλαίσιο στο οποίο θα επιχειρηθεί να κινηθεί η συζήτηση.

Επιπλέον, σήμερα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που συντάσσονται με την συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, θα χαράξουν εκ νέου πλάνο δράσης τους στα μπλόκα, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν κουράστηκαν να αγωνίζονται για τα αιτήματά τους, αφού «πρόκειται για την επιβίωση στον πρωτογενή τομέα και τη διατροφή των ελληνικών νοικοκυριών» όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σταθερά στα μπλόκα τους παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι σε κεντρική και δυτική Μακεδονία. Υπενθυμίζεται ότι οι δυτικομακεδόνες του πρωτογενούς τομέα είχαν ήδη μια άκαρπη συνάντηση με κυβερνητικά στελέχη και τώρα οργανώνονται για το παναγροτικό αυριανό συλλαλητήριο στην πλατεία Βάθη στην Αθήνα, συλλαλητήριο στο οποίο αναμένεται να δώσουν το «παρών» περισσότεροι απο 2.500 αγρότες και κτηνοτρόφοι, όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας.

Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας και όσοι συντάσσονται με αυτήν, σε γενική τους συνέλευση αποφάσισαν να μην συμμετέχουν στο παναγροτικό συλλαλητήριο. Δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν συμφωνούμε σε κομματικού τύπου διοργανώσεις, όποιος και αν τις προγραμματίζει».

Τα μπλόκα

Τονίζεται ότι με τους αγρότες και κτηνοτρόφους της κεντρικής Μακεδονίας να έχουν ήδη δημιουργήσει νέο μπλόκο στον κόμβο Χέρσο, που οδηγεί στο τελωνείο της Δοϊράνης και ενισχύεται διαρκώς από τα τριγύρω χωριά του νομού Κιλκίς, το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη είναι κίνηση που κερδίζει διαρκώς έδαφος στις μεταξύ τους συζητήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο κόμβος στο Χέρσο βρίσκεται στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης – Δοϊράνης – Προμαχώνα και οδηγεί στον μεθοριακό σταθμό στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ.

Το μπλόκο των Ευζώνων -από τις 30/1- παραμένει, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η διέλευση στο τελωνείο στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ. Ειδικότερα, κλειστή παραμένει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο 548ο χλμ της ΠΑΘΕ κοντά στο τελωνείο, στη διασταύρωση Ειδομένης, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Πολυκάστρου – Ευζώνων και από την επαρχιακή Αξιούπολης – Ειδομένης.

Σε στάση αναμονής βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Σερρών, οι οποίοι από τις 25/1 παραμένουν στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών. Οι Σερραίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν επανειλημμένως επιχειρήσει -ανεπιτυχώς, λόγω της παρουσίας αστυνομικής δύναμης- τη μετάβασή τους στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, από παρακαμπτήριες οδούς, ακόμη και μέσα από τα χωράφια.

Στο μπλόκο τους στα «πράσινα φανάρια», επί της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο), βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής και αρκετών περιοχών της ανατολικής Θεσσαλονίκης και συνεχίζουν τον επ’ αόριστον αποκλεισμό στο σημείο και στα δύο ρεύματα. Επίσης, παρατεταγμένοι με τρακτέρ είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι στον κόμβο της Τρίγλιας (Θεσσαλονίκης – Μουδανίων), στον Άγιο Μάμα (Μουδανίων – Κασσάνδρας) και στα Βραστά (Πολυγύρου – Αγίου Όρους). Όπως σημείωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλη των μπλόκων, αποκλεισμοί δρόμων δεν γίνονται, επειδή δεν υπάρχει πρόθεση να δημιουργηθούν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Στα διόδια των Μαλγάρων παραμένουν αγρότες της ευρύτερης περιοχής, έχοντας παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους και προετοιμάζοντας τον κόσμο τους για μετάβαση στο συλλαλητήριο της 14/2.

Στον κόμβο Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας, βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελισσοχωρίου, Θόδωρος Χατζητομάρης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Δεν θα προχωρήσουμε σε κάποιον αποκλεισμό, αλλά θα ενισχύσουμε άλλους συναδέλφους μας, όπου μας χρειάζονται».

Στην αεροφέγυρα Κατερίνης βρίσκονται από το βράδυ της 28/1 αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής και παρακολουθούν τις εξελίξεις, σχεδιάζοντας συμβολικούς αποκλεισμούς εφοριών και τραπεζών.

Σε στάση αναμονής η δυτική Μακεδονία

Σε στάση αναμονής, λόγω της διοργάνωσης του συλλαλητηρίου στην Αθήνα, βρίσκονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της δυτικής Μακεδονίας, παραμένοντας, ωστόσο, στα μπλόκα που έχουν στηθεί στα εξής σημεία: Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο αξονα επί της Εγνατίας οδού, στον δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, στα Γρεβενά και συγκεκριμένα στην πρώτη έξοδο προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα και στην Αγία Κυριακή, στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού από τη διασταύρωση Σιάτιστας.

Στη θέση τους παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι του Αμυνταίου, στον κόμβο Αντιγόνου, στην εθνική οδό Φλώρινας – Έδεσσας, αλλά και στον κόμβο Μανιακίου. Τονίζεται ότι οι συμμετέχοντες στον κόμβο Μανιακίου, επί της εθνικής οδού Φλώρινας – Έδεσσας έχουν συνταχθεί επίσημα με τη συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας και προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας -πιθανόν την Πέμπτη- σχεδιάζουν να μεταβούν με τρακτέρ στην Έδεσσα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του μπλόκου, Στέλιος Δεμερτζίδης.

Αγροτικό μπλόκο έχει στηθεί και στη γέφυρα Ρυμνίου, επί της εθνικής οδού Λάρισας – Κοζάνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Tags
Back to top button