Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πανεπιστήμια - Οι 4 άξονες των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση

Συνεχίζει η κυβέρνηση να προβάλει το αφήγημα περί «βίας και ανομίας» στα Πανεπιστήμια και χρησιμοποιώντας ως άλλοθι μεμονωμένα περιστατικά όπως στη Νομική, επιχειρεί να προωθήσει αυταρχικά σχέδια, με στόχο να συσπειρώσει το πλέον συντηρητικό ακροατήριο της ΝΔ.

Δόγμα Νόμος και Τάξη στα Πανεπιστήμια – Οι τέσσερις άξονες

Τη σκυτάλη πήρε σήμερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος ανέφερε ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις κινούνται σε τέσσερις άξονες:

Πρώτον, αξιοποίηση όλων των τεχνολογικών εργαλείων της εποχής προκειμένου να υπάρχει έλεγχος του τι συμβαίνει. «Για λόγους προστασίας των δικαιωμάτων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και της ανθρώπινης ζωής και με σεβασμό προφανώς των προσωπικών δεδομένων», υποστήριξε.

Δεύτερον, ευθύνες σε όσους συμμετέχουν ή πρωτοστατούν στα επεισόδια. Στην περίπτωση που είναι φοιτητής, αυτό «θα πρέπει να οδηγεί σε ποινές που περιλαμβάνουν και τη διαγραφή από το πανεπιστήμιο. Δεν μπορεί να είσαι φοιτητής και να χτυπάς τους συμφοιτητές σου ή να συμμετέχεις σε τέτοιου είδους ενέργειες. Πρέπει να μπει ένα όριο».

Τρίτον, συνέπειες για τις πρυτανικές αρχές που δεν ανταποκρίνονται στις προβλέψεις του νόμου. «Οι νόμοι δεν είναι για να τους διαβάζουμε, πρέπει να εφαρμόζονται. Δεν είναι υποχρεωμένος κανείς να εκλεγεί πρύτανης. Αλλά αφ’ ης στιγμής εκλέγεται, πρέπει να γνωρίζει ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι ανεξάρτητο κράτος, ούτε υπάρχουν στην Ελλάδα κρατίδια όπου ο καθένας κάνει ό,τι του κατέβει» ανέφερε.

Τέταρτον, συνέπειες και από την πλευρά του αστικού δικαίου. «Όποιος κάνει ζημιά στη δημόσια περιουσία πρέπει να καταβάλει αποζημίωση. Θα έρχεται ένα χαρτί από την ΑΑΔΕ που θα προσδιορίζει τι πρέπει να πληρώσει», συμπλήρωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Επιτάχυνση και αυστηροποίηση των διαδικασιών»

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι «θα γίνουν παρεμβάσεις για επιτάχυνση και αυστηροποίηση των διαδικασιών ώστε να υπάρχουν πιο ουσιαστικά αποτελέσματα. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτό που πρέπει. Είναι υποχρέωσή μας απέναντι όχι μόνο στην εφαρμογή του νόμου αλλά και απέναντι στους πολίτες και στην προστασία της πλειονότητας μέσα στα πανεπιστήμια».

Παράλληλα θριαμβολόγησε για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την δυνατότητα επέμβασης της αστυνομίας, λέγοντας ότι ήταν μια από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και οδήγησε στο να μην υπάρχουν μέσα στα ΑΕΙ, ενεργές καταλήψεις.

Πυρά από Ανδρουλάκη

Τα κυβερνητικά σχέδια δέχονται τα πυρά κομμάτων της αντιπολίτευσης με το ΠΑΣΟΚ να εγκαλεί την κυβέρνηση ότι διαχειρίζεται το θέμα με όρους επικοινωνίας και όχι ουσίας και αποτελέσματος.

«Η Νέα Δημοκρατία πέταξε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να φτιάξει ένα σώμα υποεκπαιδευμένο, απολογείται για αυτή την επιλογή της σήμερα; Έπρεπε να περάσει μια εξαετία για να ομολογήσει ότι απέτυχε η πανεπιστημιακή αστυνομία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στο MEGA.

Και συνέχισε: «Ξέρετε τι είχα ακούσει από τα “παπαγαλάκια” της Νέας Δημοκρατίας για την πανεπιστημιακή αστυνομία; Ότι “δεν τη θέλετε γιατί είστε με το μπάχαλο”.  Τελικά και οι φορολογούμενοι πλήρωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και το μπάχαλο έμεινε. Ποιος, λοιπόν, πρέπει να απολογείται; Εμείς που είπαμε το σωστό ή η Νέα Δημοκρατία έκανε λανθασμένες επιλογές  και με ένα σημαντικό κόστος;» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης αναδεικνύοντας την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ ήδη από το 2021 για την θεσμοθέτηση καρτών εισόδου στα πανεπιστήμια και υπηρεσίας φύλαξης που θα υπάγεται στο εκάστοτε πανεπιστήμιο και θα συνεργάζεται με τις αρχές».

«Τα περί γενικευμένης ανομίας απευθύνονται σε ακροδεξιό κοινό»

Τα κυβερνητικά σχέδια καταγγέλλονται από κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για στοχοποίηση του δημόσιου Πανεπιστημίου. Η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου ανέφερε (χθες στο Action24) πως «το επιχείρημα περί γενικευμένης ανομίας στα πανεπιστήμια απευθύνεται σε ένα ακροδεξιό κοινό», υπογραμμίζοντας ότι «η συκοφάντηση, η απαξίωση, αλλά και η εγκατάλειψη των δημόσιων πανεπιστημίων, είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, για να ευνοήσει τα ιδιωτικά». Η ίδια υπενθύμισε, ότι «το 2019 η ΝΔ ψήφισε τον νόμο για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, λέγοντας ότι αυτός θα λύσει όλα τα προβλήματα και αυτά, όχι απλώς δεν λύθηκαν, αλλά αυξήθηκαν και τα κρούσματα βίας». Συμπλήρωσε ότι «ίδρυσε την πανεπιστημιακή αστυνομία, με ανεκπαίδευτο προσωπικό, κι ύστερα ήρθε ο Κ. Μητσοτάκης και μας είπε ότι αυτό το πράγμα είναι ανεφάρμοστο, και τώρα η ΝΔ μας λέει ότι φταίνε όλοι εκτός από αυτή, και κατηγορεί τους φοιτητές, τους πρυτάνεις, τις πανεπιστημιακές αρχές».

Η κ. Σβίγκου τόνισε ότι «θα πρέπει να σεβόμαστε, τόσο τη δικαιοσύνη, όσο και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων». Καταληκτικά ανέφερε ότι «η πανεπιστημιακή κοινότητα οφείλει να φυλάξει τα πανεπιστήμια με δικές της υπηρεσίες, αλλά πρέπει να έχει και τη χρηματοδότηση για να το κάνει».

«Η κυβέρνηση ονειρεύεται το Πανεπιστήμιο Ανώνυμη Εταιρεία και θέλει να εντείνει το κλίμα καταστολής»

«Επειδή η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φάει άλλο ένα χαστούκι από τους φοιτητές» στις φοιτητικές εκλογές, «προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα. Να φύγει δηλαδή η συζήτηση από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους», τόνισε η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ,  μιλώντας στην ΕΡΤ. Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αξιοποιεί και υπερπροβάλλει καταδικαστέα γεγονότα γιατί «θέλει να εντείνει το κλίμα καταστολής και να φτιάξει αυτό που ονειρεύεται, το Πανεπιστήμιο Ανώνυμη Εταιρεία».

Ακριβώς γι’ αυτό τσουβαλιάζει γεγονότα που δεν έχουν καμία σχέση με το φοιτητικό κίνημα, με μορφές αγώνα που επιλέγουν οι φοιτητές μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις, είπε, ενώ σχετικά με την πρόταση της διαγραφής φοιτητών, επισήμανε πως πρόκειται για ένα «απαράδεκτο, αυταρχικό, αποκρουστικό μέτρο», προσθέτοντας πως πρέπει να εμποδίσουμε «να τυλίγονται σε μια κόλλα χαρτί ακόμα και αγωνιστές φοιτητές».

Για όλα αυτά, η απάντηση πρέπει να είναι «η μαζική συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές στις 14 Μάη και η υπερψήφιση της «Πανσπουδαστικής» η οποία γκρέμισε τη ΔΑΠ από την πρώτη θέση», πρόσθεσε.

«Καμία διαγραφή φοιτητών»

«Ανεδαφική» χαρακτήρισε την πρόταση  να χάνει την ιδιότητα του φοιτητή, όποιος μετέχει σε επεισόδια, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης. Μιλώντας στη Βουλή, ανέφερε ότι «βασική συνιστώσα των αρχών του Διαφωτισμού, είναι ότι οι ποινές δεν έχουν τιμωρητικό αλλά διαπαιδαγωγικό χαρακτήρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Νάσος Ηλιόπουλος, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «είναι αδιανόητη η σκέψη ότι για οποιοδήποτε αδίκημα η ποινή μπορεί να είναι ο αποκλεισμός από την εκπαίδευση. Βουλιάζουμε καθημερινά σε έναν αυταρχικό ποινικό λαϊκισμό που μας γυρνάει πολλά χρόνια πίσω». Τονίσει δε ότι «είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βαφτίσει ως βία κάθε μορφή φοιτητικής κινητοποίησης, ειδικά σε μία περίοδο που το δημόσιο πανεπιστήμιο δέχεται μία συνολική επίθεση με στόχο την αναθεώρηση του Άρθρου Α16 και την επιβολή διδάκτρων και στα δημόσια ΑΕΙ.Η υπεράσπιση του δικαιώματος στον αγώνα και στην διεκδίκηση είναι απαραίτητος όρος δημοκρατίας».

Tags
Back to top button