Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανευρωπαϊκή έρευνα αποκαλύπτει τη σχέση των Ελλήνων με το αλκοόλ

Είτε η οικονομική κρίση επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και την αγορά αλκοολούχων ποτών, είτε οι Έλληνες αποφάσισαν να μην πίνουν πλέον όσο παλαιότερα. Ότι από τα δυο και να συμβαίνει η πραγματικότητα είναι πως η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο, όπως αυτός προέκυψε μέσα από μια μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα.

Στα επιμέρους, τώρα, υπάρχουν τα θετικά, υπάρχουν και τα αρνητικά. Στα αρνητικά η εύκολη πρόσβαση στο αλκοόλ, στα θετικά οι σχετικά λιγότεροι πότες της μιας βραδιάς. Σύμφωνα με την έρευνα ένας στους 10 Έλληνες υπήρξε επιβάτης σε όχημα με οδηγό που είχε πιει πολύ και ότι ένας στους 4 Έλληνες είχε κάποιο «βαρύ πότη» στην οικογένεια του.

Οι διαφοροποιήσεις στα πρότυπα κατανάλωσης οινοπνευματωδών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μεγάλες, όπως παρατηρεί πανευρωπαϊκή έρευνα για το αλκοόλ.

Στην Ελλάδα υψηλό ποσοστό του πληθυσμού έχει πρόσβαση και έχει καταναλώσει αλκοόλ, αλλά χαμηλότερο ποσοστό, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες αναφέρει υπερβολική χρήση ή ότι έχει προβλήματα από τη χρήση του.

Στην χώρα μας, μόνο ένας στους 13 συμμετέχοντες (8%) ανέφερε ότι δεν κατανάλωσε αλκοόλ τους 12 τελευταίους μήνες, σε υψηλότερο ποσοστό οι γυναίκες και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία (50 – 64 ετών). Οι λόγοι που ανέφεραν όσοι δεν χρησιμοποίησαν αλκοόλ, παραπέμπουν είτε σε μια γενικότερη αποστροφή προς το αλκοόλ (π.χ., «δεν με ενδιαφέρει το αλκοόλ», «δεν μου αρέσει η γεύση του»), είτε στην σύνδεσή του με αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία (π.χ., «το να πίνεις κάνει κακό στην υγεία», «δεν μου αρέσει η επίδραση που έχει»).

Τους 12 τελευταίους μήνες, στην Ελλάδα, η κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ, ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 163 εκατοστόλιτρα (cl) καθαρής αλκοόλης σε κρασί, 112 cl σε μπύρα, 73 cl σε ούζο ή τσίπουρο και 40 cl σε άλλα βαριά οινοπνευματώδη. Συνολικά, καταναλώθηκαν, ανεξαρτήτως τύπο αλκοολούχου ποτού, κατά μέσο όρο 388 cl καθαρής αλκοόλης, ποσότητα χαμηλότερη συγκριτικά με την μέση κατανάλωση στο σύνολο των χωρών, που συμμετείχαν στην πανευρωπαϊκή έρευνα.

Οι πότες της μιας βραδιάς, είναι σχετικά λιγότεροι στην Ελλάδα

Μεγάλες διαφορές παρατηρούνται μεταξύ των χωρών στην υπερβολική -σε μία περίσταση- κατανάλωση αλκοόλ.

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο αναφέρθηκε σε ποσοστό άνω του 60% στις χώρες του βορρά, και μόλις 10% σε χώρες όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία. Στην χώρα μας, τους 12 τελευταίους μήνες, ήπιαν υπερβολικά περίπου ένα στα 5 άτομα 18 – 64 ετών (21,8%), σε υψηλότερο ποσοστό οι άνδρες και οι νεαροί ενήλικες 18 – 34 ετών (συγκριτικά με τις γυναίκες και τις άλλες ηλικιακές ομάδες). Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κατά μέσο όρο το 30% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης αλκοόλ αφορούσε υπερβολική κατανάλωση, με το ποσοστό αυτό να κυμαίνεται μεταξύ περίπου 10% (Ιταλία) και 50% (Φιλανδία), ενώ η χώρα μας εμφάνισε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά (14,5%).

Αυτά είναι ορισμένα από τα κύρια ευρήματα της πρότυπης Πανευρωπαϊκής έρευνας για το αλκοόλ και τη συνδεόμενη βλάβη στον πληθυσμό, Rarha – Seas, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα στη χώρα μας από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ).

Περίπου 1 στους 10 Έλληνες υπήρξαν σε όχημα με οδηγό που είχε πιει πολύ

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας λοιπόν, στην πλειονότητά τους οι Ευρωπαίοι έχουν επηρεασθεί τον τελευταίο χρόνο αρνητικά από την κατανάλωση αλκοόλ, από τρίτους, ενώ ένας στους 5 είχε στη διάρκεια της παιδικής ή εφηβικής του ηλικίας κάποιον «βαρύ πότη» στην οικογένεια.

Πάνω από το 60% των Ευρωπαίων ανέφεραν ότι έχουν υποστεί τον τελευταίο χρόνο αρνητικές συνέπειες από την κατανάλωση αλκοόλ από τρίτους, με το 46% των περιπτώσεων αυτών να αφορούν πρόσωπα τα οποία γνωρίζουν προσωπικά και το 42% αγνώστους.

Στην Ελλάδα, περισσότεροι από ένας στους 2 ερωτώμενους (54,5%, σε υψηλότερο ποσοστό νεαροί ενήλικες) ανέφεραν ότι τον τελευταίο χρόνο βίωσαν τουλάχιστον ένα αρνητικό περιστατικό, που συνδεόταν με την κατανάλωση αλκοόλ από τρίτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στη χώρα μας, ένα στα 11 άτομα (10,8%, σε υψηλότερο ποσοστό άνδρες και νεαροί ενήλικες) υπήρξαν τον τελευταίο χρόνο επιβάτες σε όχημα του οποίου ο οδηγός είχε πιει πολύ.

Ένας στους 4 Έλληνες αναφέρουν ότι είχαν «βαρύ πότη» στην οικογένεια τους

Η πανευρωπαϊκή έρευνα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έδειξε επιπλέον, ότι κατά μέσο όρο ένας στους 5 ευρωπαίους έχει ζήσει κατά την παιδική ή την εφηβική του ηλικία με κάποιον «βαρύ πότη» στο νοικοκυριό, με τους μισούς εξ αυτών να αναφέρουν ότι το γεγονός αυτό τούς έχει επηρεάσει αρνητικά σε μεγάλο βαθμό.

Τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στις χώρες της Βαλτικής (άνω του 30%) και τα χαμηλότερα στην Ιταλία και την Ισπανία. Στην Ελλάδα, σχεδόν ένας στους 4 (23,3%), ανέφερε ότι έζησε ως παιδί ή έφηβος με κάποιον που έπινε υπερβολικά και εξ’ αυτών σχεδόν δύο στους 3 (ή 14,8% του δείγματος) ανέφεραν ότι η ζωή τους έχει επηρεαστεί από το γεγονός αυτό.

Tags
Back to top button