Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Πανευρωπαϊκή διάκριση για το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ

Πανευρωπαϊκή διάκριση έλαβε το πρόγραμμα Smartonics, του εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, ως ένα από τα τρία καλύτερα έργα της Ευρώπης των τελευταίων τεσσάρων ετών, στον τομέα του. Το έργο βραβεύτηκε την προηγούμενη Πέμπτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Nanoforum 2017, που πραγματοποιήθηκε στην Μάλτα για τα καινοτόμα αποτελέσματα που μπορεί να επιφέρει στον τεχνολογικό και κοινωνικό τομέα.

Το βραβευμένο έργο παρουσιάστηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το 14ο πολυσυνέδριο Νανοτεχνολογίας, που διοργανώνει το εργαστήριο του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη και το οποίο ξεκινά το Σάββατο 1η Ιουλίου και ολοκληρώνεται στις 8 Ιουλίου. Αφορά την παραγωγή εύκαμπτου φωτοβολταϊκού, OLED και βιοαισθητήρων, με τη χρήση νανοϋλικών, που μπορούν να παραχθούν σε μεγάλες διαστάσεις (μέτρων), μέσω μίας πιλοτικής μονάδας παραγωγής, μοναδικής στο είδος της, που βρίσκεται στην Θέρμη Θεσσαλονίκης. Η παραγωγή των προϊόντων μπορεί να γίνει είτε με εκτύπωση ή με την τεχνολογία φέροντος αερίου (Gas Transport Technology), πάνω σε πολύ λεπτές επιφάνειες (μεμβράνες), με δυνατότητα χρήσης και εφαρμογών σε κτίρια, οχήματα, θερμοκήπια, ρούχα, σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα. Πρόκειται για εύχρηστο, σχεδόν διάφανο, ελαφρύ προϊόν, που μέσα στα επόμενα χρόνια, αναμένεται να αντικαταστήσει την χρήση πυριτίου και γυαλιού για την παραγωγή ενέργειας και για τη λειτουργία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, με πολύ περισσότερες δυνατότητες- αποδόσεις και διάρκεια ζωής.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, Στέργιο Λογοθετίδη, το εύκαμπτο φωτοβολταϊκό δοκιμάζεται από την FIAT, η οποία έχει τοποθετήσει το προϊόν στην οροφή συμβατικού αυτοκινήτου, με στόχο την παραγωγή βοηθητικής ενέργειας που θα μειώνει την κατανάλωση καυσίμων κατά 15-17% ή τη θερμοκρασία στο όχημα. Μεγαλύτερες αποδόσεις υπολογίζεται ότι θα έχει στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα..

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags
Back to top button