Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Πάμε για δεύτερο γύρο του πολέμου Ισραήλ-Ιράν; Το Ιράν παραλαμβάνει κινεζικές συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος

Το Ιράν έχει στην κατοχή του σύγχρονους κινεζικούς πυραύλους εδάφους-αέρος μετά από πρόσφατη 12ήμερη σύγκρουση με το ισραηλινό κράτος , σύμφωνα με το Middle East Eye. 

Το Ισραήλ από την άλλη πλευρά προετοιμάζει στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον του Ιράν, καθώς η Τεχεράνη κινείται για την επανεκκίνηση του πυρηνικού της προγράμματος, μετά από συνομιλίες υψηλού επιπέδου με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για πιθανή στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν, η οποία συμπίπτει με πρόσφατες συναντήσεις μεταξύ Ισραηλινών και Αμερικανών ηγετών. Αυτές οι εξελίξεις έρχονται καθώς η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν φέρεται να εργάζεται για την αναβίωση του πυρηνικού της προγράμματος.

Το χρονικό της είδησης για τους κινεζικούς πυραύλους του Ιράν

Στις 8 Ιουλίου 2025, το Ιράν υπέγραψε συμφωνία με την Κίνα για την προμήθεια αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς (SAM) και πυραύλων για αυτά, επιδιώκοντας την αποκατάσταση των συστημάτων αεράμυνάς του, τα οποία υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές τον Ιούνιο, ανέφερε η ρωσική εφημερίδα Kommersant.

Οι παραδόσεις κινεζικών συστοιχιών πυραύλων εδάφους-αέρος πραγματοποιήθηκαν μετά από μια de facto εκεχειρία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ιράν και Ισραήλ στις 24 Ιουνίου, δήλωσε  ένας Άραβας αξιωματούχος που γνωρίζει τις πληροφορίες.

Ένας άλλος Άραβας αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει ευαίσθητες πληροφορίες, δήλωσε ότι οι Άραβες σύμμαχοι των ΗΠΑ γνώριζαν τις προσπάθειες της Τεχεράνης να «υποστηρίξει και να ενισχύσει» την αεράμυνά της, και ότι ο Λευκός Οίκος είχε ενημερωθεί για την πρόοδο του Ιράν σε αυτόν τον τομέα. 

Οι ίδιοι αξιωματούχοι δεν ανέφεραν πόσους πυραύλους εδάφους-αέρος, ή SAM, είχε λάβει το Ιράν από την Κίνα από το τέλος των εχθροπραξιών. 

Ωστόσο, ένας από τους Άραβες αξιωματούχους δήλωσε ότι το Ιράν πλήρωνε για τους κινεζικούς πυραύλους με αποστολές πετρελαίου. 

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ιρανικού πετρελαίου και η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ ανέφερε σε έκθεση του Μαΐου ότι σχεδόν το 90% των εξαγωγών αργού πετρελαίου  του Ιράν κατευθύνεται στο Πεκίνο. 

Για αρκετά χρόνια, η Κίνα εισάγει ποσότητες ρεκόρ ιρανικού πετρελαίου παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας χώρες όπως η Μαλαισία ως κόμβο μεταφόρτωσης για να καλύψει την προέλευση του αργού πετρελαίου.

«Οι Ιρανοί επιδίδονται σε δημιουργικούς τρόπους εμπορίου», δήλωσε ο δεύτερος Άραβας αξιωματούχος.

Η σύγκρουση του Ιουνίου, που ονομάστηκε  «Επιχείρηση Rising Lion», αποκάλυψε την ευπάθεια των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων. 

Τα ισραηλινά αεροσκάφη F-35I Adir, F-15I Ra'am και F-16I Sufa κατέστρεψαν έως και το 30% του επιχειρησιακού στόλου του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των παλαιών αεροσκαφών F-14 και F-4, και έπληξαν επίσης πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Φορντόου, το Νατάνζ και το Ισφαχάν. 

Τα ιρανικά συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένου του εγχώριου Bavar-373, αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά έναντι των ισραηλινών επιθέσεων που έκαναν χρήση προηγμένου ηλεκτρονικού πολέμου. 

Αυτό ανάγκασε την Τεχεράνη να επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό, στρεφόμενη στην Κίνα, η οποία αυξάνει ενεργά την επιρροή της στη Μέση Ανατολή, με αγορά σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών.

 Το κινεζικό -10C, εξοπλισμένο με ραντάρ AESA και πυραύλους PL-15 με βεληνεκές έως και 300 χλμ., έχει ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητά του στην Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν, η οποία κατέρριψε τα ινδικά αεροσκάφη Rafale τον Μάιο του 2025. 

Η συμφωνία Ιράν-Κίνας για το αντιπυραυλικό σύστημα HQ-9 συμπληρώνει αυτές τις προσπάθειες δίνοντας στο Ιράν τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας. 

Η ενσωμάτωση των κινεζικών AWACS και J-10C με το HQ-9 θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τον συντονισμό των ιρανικών δυνάμεων, θέτοντας σε κίνδυνο τα ισραηλινά μη stealth αεροσκάφη, όπως το F-15I. 

Οι διαπραγματεύσεις για τις προμήθειες ξεκίνησαν μετά την επίσκεψη του Ιρανού υπουργού Άμυνας Aziz Nasirzadeh στην Κίνα τον Ιούνιο του 2025. 

Το Πεκίνο, το οποίο εισάγει έως και το 90% του πετρελαίου του Ιράν μέσω τρίτων χωρών, βλέπει την Τεχεράνη ως στρατηγικό εταίρο για την αντιμετώπιση της δυτικής επιρροής. 

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Forbes, η Κίνα παραμένει επιφυλακτική στην εξαγωγή προηγμένων όπλων, φοβούμενη ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να διαρρεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω πληροφοριών.

 

Tags
Back to top button